Iš Luhansko, Ukrainos, kilusi menininkė, politinė aktyvistė ir buvusi gimnastė Daria Kalashnikova sako namuose nebuvusi nuo 2014-ųjų, kai rusai užėmė jos gimtąjį regioną. Tuometinė okupacija buvo atsakas į „Euromaidano“ judėjimą, kurio viena iš įkūrėjų ir pagrindinių organizatorių buvo pati menininkė. Šiuo metu ji išgyvena antrąjį savo karą.

„2022 metų Ukrainos karo protrūkis mane pasitiko Kijeve – vasario 24-osios rytą miegojau savo bute. Pirmąsias tris karo dienas praleidau vienoje Kijevo slėptuvių, vėliau persikėliau į Ukrainos vakarus – Lucką. Po dviejų mėnesių gyvenimo Lucke pajutau, kad pasaulis pradeda priprasti prie karo Ukrainoje. Tai paskatino mane priimti dar vieną iššūkių keliantį sprendimą – persikelti į Europą ir per savo meną didinti žmonių sąmoningumą, supratimą apie karą ir jo baisumus“, – sako D. Kalashnikova.

Ne viename meno festivalyje kritikus ir žiūrovus sujaudinęs performansas „Kiek tai gali tęstis?“ Lietuvoje bus rodomas pirmąjį kartą. Performanso metu atlikėja jungia gimnastikos, šviesų bei garso elementus. Kartodama gimnastikos pratimą, ji, pasitelkusi sekinančią monotoniją, matuoja vykstančio karo trukmę ir pasakoja apie Ukrainos miestus, kurie šiuo metu yra dalinai arba visiškai sunaikinti.

Be performanso meno, D. Kalashnikova taip pat rašo, užsiima tapyba ir yra baigusi režisūros mokslus.

Simboliška ir liūdna, kad renginys vyks rugpjūčio 24-ąją – Ukrainos Nepriklausomybės dieną, kuri kartu žymės ir daugybės aukų pareikalavusio karo su Rusija pusmetį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją