Jei nemėgstate akordeono ar nesitikite šio žanro koncertuose išgirsti nieko daugiau, be folkloro, tango ar prancūziškų miuzečių, „Motion Trio“ atvers jums naują nuostabų akordeono muzikos pasaulį. Jame susilies praeities ir dabarties muzikos stilių spalvos, tradicijos ir avangardo blyksniai, nemarioji klasika ir improvizacijos.

Šios trijulės įkvėpimo šaltiniai – nuo baroko iki klubinės muzikos. Grupės tembrų, ritmų paletė, muzikavimo aistra, polėkis ir fantazija audrina muzikos mėgėjus filharmonijų, teatrų bei muziejų salėse, bažnyčiose, loftuose.

Klausantis „Motion Trio“ kartais net pasimiršta, kad skamba trys akordeonai – instrumentai gaudžia kaip vargonai, pratrūksta dūdmaišio ar viduramžių rylos garsais, primena didžėjų pasirodymus, prabyla klasikinių styginių ir pučiamųjų balsu.

Nuo pat trio susikūrimo 1996-aisiais, jo vadovas Januszas Wojtarowiczius kėlė sau tikslą parodyti dar menkai atskleistas akordeono galimybes ir tikrąją šio instrumento vertę.

„Tradiciniai akordeonininkai jau išsisėmė. Mūsų tikslas – įteisinti naują akordeono garsyną, išplėtoti naujas akordeono muzikos formas“, - kalbėjo J. Wojtarowiczius trio vardu.

„Motion Trio“ muzikantai įžengė į naują garsų galaktiką, net nesusigundę elektronikos efektais – pasikliaudami vien tik savo pirštų miklumu, profesijos išmanymu ir vaizduote. O grupės charizmą, ko gero, labiausiai lemia ne tiek kiekvieno jos nario stulbinanti meistrystė, kiek jų tarpusavio supratimas, susiklausymas.

Trys skirtingo braižo asmenybės taip įelektrina publiką, kad nelaukdama koncertų pabaigos ji pašoka ant kojų keldama ovacijas. Neveltui „Motion Trio“ pravardžiuojamas „Trio Furioso“ („Audringuoju trio“).

Trijulė susivienijo dar studijų Krokuvos muzikos akademijoje laikais, kuomet muzikantai mėgdavo groti gatvėse, nes koncertų salės studentams buvo neprieinamos.

Iš ano meto artistams liko nuostabių prisiminimų. Tarkime, J.Wojtarowicziui grojant Romoje prisistatė aukso grandinėmis pasidabinęs italas su trimis įtartinais palydovais. Pagyręs muzikantą jis pareiškė, kad tas per tyliai groja, tad nusivežė persigandusį Januszą į muzikos parduotuvę, kur jį apdovanojo brangia garsinimo technika. Po to mecenatas taip pat netikėtai išnyko, kaip ir buvo pasirodęs.

„Groti gatvėse mums smagu, kaip ir koncertų salėse“, - ligi šiol tikina „Motion Trio“ nariai. Tačiau jau gerus dešimt metų jiems to daryti netenka. 2000-aisiais trio laimėtas „Grand Prix“ Krzysztofo Pendereckio tarptautiniame šiuolaikinės kamerinės muzikos konkurse tapo grupei tramplinu į pripažinimą.

„Įrodėme, kad akordeonas gali būti toks pat išraiškingas bei patrauklus kaip styginių kvartetas ar fortepijonas ir smuikas“, - didžiavosi pirmuoju laimėjimu J. Wojtarowiczius.

Tais pačiais metais „Motion Trio“ albumas „Pictures from the Street“ buvo įvertintas lenkų muzikos verslo „Grand Prix“ ir pripažintas Metų albumu, o „Jazzi Magazine“ trio paskelbė nugalėtojais Metų debiuto
kategorijoje.

Atlikėjams pačiu laiku buvo išrūpinti puikūs itališki „Pigini“ akordeonai. Mat jiems netrukus teko dalintis scena su daugeliu pasaulio garsenybių. „Motion Trio“ koncertų partneriais tapo vokalo ekvilibristas Bobby McFerrinas, mušamųjų virtuozas Trilokas Gurtu, legendinis džiazo trimitininkas Tomszas Stanko. Net penkis vakarus trijulė muzikavo Vienos džiazo klube „Birdland“, pakviesta džiazroko korifėjaus Joe Zawinulo.
Trio užgriuvo tikra pasiūlymų lavina: per pusantrų metų jis surengė per tūkstantį koncertų 22 šalyse, apsilankė 17 festivalių, tarp jų – džiazo, roko, moderniosios muzikos. Vyrai tvirtai nusprendė būti universalūs kaip B.McFerrinas. „Žinoti daug kalbų geriau negu vieną“, - juokavo virtuozai.

2005-aisiais „Motion Trio“ tapo „Metų atradimu“ ir Prancūzijoje. O prieš kelerius metus jis sukėlė ant kojų tūkstantinę Niujorko „Carnegie Hall“ auditoriją, grodamas savo bei šiuolaikinių lenkų kompozitorių kūrinius. Amerikiečiai išpirko visus trio atsivežtus albumus. Kitas ansamblio žingsnis į muzikos Olimpą buvo jo koncertas su žymaus britų kompozitoriaus Michaelo Nymano grupe Londono „Barbican Center“ bei jo muzikos albumo įrašai.

2009-aisiais „Motion Trio“ gavo fondo „Different Tones“ apdovanojimą „Cobalt Muse“ už įnašą į meno raidą, pernai - „Honoris Gratia“ ženklą už nuopelnus Krokuvai.

Šiandien trio albumai parduodami visoje Europoje – jų išleista jau septyni. Grupė grojo su Vokietijos, Brazilijos, Latvijos, Prancūzijos ir Lenkijos orkestrais, gastroliavo beveik 40 šalių – nuo Islandijos iki Japonijos.

Lenkijos instituto dėka nepamirštamą virtuozų akustinį spektaklį išgirs ir Vilniaus publika.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją