Laidoje kalbama apie vėžį, asmenines kūno ir išgyvenimo patirtis, santykį tarp identiteto, materialumo ir technologijų. Pavadinimas „Bust“ referuoja į biustą – [pranc. buste < lot. bustum – antkapinis paminklas] – skulptūros formą arba moters krūtinę. Lietuvių kalboje „bust“ – tai užuominą į pabudimą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Mano įsimintina kelionė į mėnulį nutiko prieš 5 metus. Atgalinio bilieto niekas negarantavo. Persikėlimas į kosminę Santariškių stotį. Mamografijos, rentgenai, biopsijos, magnetinio rezonanso tomografijos (MRT). Chemo ir radio terapijų ciklai ir fazės. Kaip ir skrendant į mėnulį, scenarijus rašomas gyvybę palaikančių sistemų. Mes galime tik stebėti(s),“ – pasakoja apybraižos autorė Dalia Mikonytė.

Kuriant šį darbą menininkė glaudžiai bendradarbiavo su menininkais iš skirtingų sričių. Itin svarbų vaidmenį jame atlieka prozininkės Linos Simutytės poezijos tekstai, dainuojami sodriu, minkštu ir androginišku kompozitorės ir atlikėjos Rutos MUR balsu. Taip pat panaudotas kompozitoriaus Gregor Dys kūrinys. Vizualinis pavidalas kurtas drauge su menininku Adomu Žudžiu.

Vaizdų atkūrimui laidoje panaudota fotogrametrija ir skanografija, bei medicininė fotografavimo-skenavimo technikos – rentgenas ir magnetinio rezonanso tomografija (MRT).

Atsigręžiama į moters krūtų ikonografiją – pasimatuojami skirtingų laikotarpių tapybos ir skulptūros kūriniai. Nostalgiškai medituojamas nuasmenintas bandymas suprasti, reflektuoti ir perkurti save per vizualinę kultūrą.

Ciklą „Indivizijos“ inicijuoja nepriklausoma VŠĮ Studija „TViP“. Laidą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

„Indivizijos“ – tai aštuonių unikalių apybraižų ciklas apie netolimos ateities vizijas, utopijas ir grėsmes, kylančias iš žmonijos veiklos pasekmių. Plačiajai visuomenei skirtas TV projektas kuriamas drauge su žinomais Lietuvos vizualiojo meno kūrėjais, kurių kiekvienas pasirenka savitą pasakojimo būdą, temą ir vizualinę prieigą.

Meninė-dokumentinė apybraiža „Bust“ – vasario 1 d. (šeštadienį) 13.30 per „LRT Plius“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)