Jis labai nemėgo patėvio 

I. Niutonas mėgo sudarinėti sąrašus, o viename iš išlikusių jo sąrašų – iki 19 metų padarytos nuodėmės. Vienas iš šio sąrašo punktų – grasinimai motinai ir patėviui sudeginti juos ir jų namus. Vis dėlto šias negeras I. Niutono mintis galima suprasti – juk patėviui vedus I. Nuwrono mamą, tuo metu vos trejų metukų berniukas liko gyventi su močiute.

Galėjo mirti vos gimęs 

I. Niutonas gimė neišnešiotas 11-15 savaičių anksčiau. Pasak jo motinos, naujagimis galėjo tilpti į 1 litro talpos indą. 

Garsiojo nutikimo su obuoliu nebuvo?

Jei ši istorija ir yra reali, ji stipriai skiriasi nuo legendos. Visi puikiai žino istoriją apie po medžiu sėdintį I. Niutoną, mąstantį apie gyvenimą, kai staiga jam ant galvos nukrenta obuolys, privertęs jį susimąstyti apie gravitaciją. Vis dėlto tikroji istorija buvo šiek tiek kitokia. I. Niutonas žiūrėdamas pro langą pamatė nuo medžio krentantį obuolį. Egzistuoja ir nuomonė, kad ši istorija su obuoliu yra išgalvota nuo pradžios iki galo, rašo mentalfloss.com. 

Izaokas Niutonas

I. Niutonas mikčiojo 

Vis dėlto jis pateko į gerą kompaniją – mikčiojo taip pat Aristotelis, Mozė, Winstonas Churchillis ir Charlesas Darwinas

Gimė sausio 4 ar per Kalėdas?

Kai I. Niutonas gimė, Anglija dar nebuvo priėmusi Grigaliaus kalendoriaus (jis buvo priimtas 1752 m., o I. Niutonas gimė 1643 m.). Kaip rodo įrašai, I. Niutonas gimė per Kalėdas, o buvo pakrikštytas Naujųjų metų dieną. Patvirtinus Grigaliaus kalendorių, visos datos pasislinko 11 dienų į priekį, todėl I. Niutono gimimo diena tapo sausio 4-oji. 

Nerimavote dėl 2012 m. žadėtos pasaulio pabaigos? Ta nebuvo jokio pagrindo. I. Niutonas daug laiko skyrė pasaulio pabaigos klausimui analizuoti. Maža to, jis buvo įsitikinęs, kad Dievas jį pasirinko tam, kad jis pateiktų Biblijos interpretaciją. I. Niutonas padarė išvadą, kad pasaulio pabaiga neįvyks anksčiau nei 2060 m. „Tai sakau ne todėl, kad norėčiau nurodyti, kada viskas baigsis, o norėdamas padaryti pabaigą skubotoms spėliojančiųjų išvadoms, kurie savo spėlionėmis gąsdina žmones, o vėliau diskredituoja save, kai prognozės neišsipildo“, - teigė pats I. Niutonas. 

Izaokas Niutonas

Tikras genijus, tačiau prastas politikas

Būdamas Britanijos parlamento nariu jis prabilo tik kartą – paprašė uždaryti langą.
Manote, kad žinios apie Filosofinį akmenį priklauso Harry Potteriui? I. Niutonas taip nemanė. Žinoma, jis nieko nežinojo apie H. Potterį, o krūva jo rankraščių nebuvo išpublikuoti, kol 1936 m. pagaliau „Sotheby’s“ aukcione juos įsigijo ekonomistas Johnas Maynardas Keynesas. Šiuose rankraščiuose buvo minimas Filosofinis akmuo, kuris, kaip buvo manoma, paverčia šviną auksu ir galbūt yra gyvybės eliksyras, o taip pat ir pasaulio pabaiga susiję spėjimai. 

I. Niutono laboratoriją padegęs šuo sunaikino 20 metų tęstus mokslinius tyrimus 

Bent jau tokia istorija pasakojo pats I. Niutonas. Vis dėlto istorikai linkę manyti, kad I. Niutonas nėra turėjęs šuns, todėl spėjama, kad jis pats paliko pravirą langą, o vėjo gūsis nuvertė uždegtą žvakę. Nepaisant to, istorija apie laboratoriją sudeginusį šunį vis dar gyvuoja nuo tada, kai 1833 m. ji buvo aprašyta knygoje „The Life of Sir Isaac Newton“. Pasakojama, kad pamatęs, ką pridarė jo šuo, I. Niutonas sušuko: „Deimante, jei tik žinotum, ką tu padarei!”. 

Gyvenimo pabaigoje I. Niutonas dėl nervų sistemos sutrikimų elgėsi labai ekscentriškai 

1979 m. ištyrus I. Niutono plaukus aptiktas neįtikėtinai didelis gyvsidabrio kiekis – tai greičiausiai jo atliktų alcheminių eksperimentų padarinys. Žinoma, kad dėl per didelio gyvsidabrio kiekio organizme žmogus gali išprotėti, todėl galima daryti prielaidą, kad būtent tai ir atsitiko I. Niutonui. Vis dėlto I. Niutonui niekada neslinko plaukai ir nekraujavo dantenos, nors tai du dažniausi apsinuodijimo gyvsidabriu simptomai. 

I. Niutono didžiausia aistra - Biblija

Kaip bebūtų keista, I. Niutonas apie religiją rašė daugiau nei apie mokslą: jis nustatė, kad Jėzus Kristus buvo nukryžiuotas 33 m. po Kr., balandžio 3 d., o anksčiausiai pasaulio pabaigos, anot I. Niutono, vertėtų tikėtis 2060 m. 

Jei abejojate, tikėti ar netikėti I. Niutono prognozėmis dėl pasaulio pabaigos, atsižvelkite į tai, kad jo prognozė dėl į Izraelį sugrįšiančių žydų išsipildė. 

Žinoma, I. Niutonas padarė daug daugiau religijos labui – jis siekė atrasti Biblijoje paslėptas reikšmes. Pusę gyvenimo jis mokėsi hebrajų kalbos ir daug daugiau laiko skyrė religijai nei mokslui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)