Gedimino pilies bokšte (Arsenalo g. 5, Vilnius) 20 val., 21 val., 22 val., 23 val.

Ekskursija „Gedimino laiškai: tada ir dabar“ Gedimino pilies bokšto muziejuje bus galima išvysti Gedimino laiško nuorašą, kuriam jau 700 metų! Kodėl, kam, ir kaip buvo anuomet rašomi laiškai, kokios pilys kadaise stovėjo Vilniuje, kaip keitėsi pilių teritorija per įvairius laikotarpius?

Grupės dydis iki 30 asm. Būtina registracija, ČIA.


Istorijų namuose (T. Kosciuškos g. 3, Vilnius) nuo 18.00 iki 23.30 val.

18 val., 22 val. – ekskursijos į etnografijos saugyklas. Šičia bus galima išvysti kolekciją, menančią prieš 200 ir daugiau metų gyvenusių lietuvių tapatybę, įamžintą architektūroje, namų interjere, buityje, amatuose ir versluose.

20 val. – Roko Kašėtos ir grupės koncertas „Etno improvizacijos“ (Istorijų namų terasoje).

Grupės dydis 15 asm. Būtina registracija, ČIA.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje (Vilniaus g. 41, Vilnius) nuo 18 val. iki 24 val.

18 val. – paskaita „Lietuvos muzikinio undergroundo pėdsakais: nuo ištakų iki XX a. pabaigos“. Pranešėja Dr. Egidija Ramanauskaitė Kiškina.

Daugiau apie paskaitą ČIA.

20 val. paskaita „Hipių judėjimas Lietuvoje ir roko muzika“. Pranešėjas Arkadijus Vinokur.

Daugiau apie paskaitą ČIA.

22 val. – ekskursija po parodą „Roko rifai: muzika sovietmečiu 1960-1990“ su parodos kuratoriumi Povilu Girdeniu.

Registracija ČIA.

Paroda „Roko rifai: muzika sovietinėje Lietuvoje 1960-1990“

Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG, Konstitucijos pr. 22, Vilnius) nuo 18 val. iki 23 val.

18 val. – 20 val. – NDG kviečia apsilankyti parodoje „Svetimšalio žvilgsnis į Vilnių“ ir kartu kurti koliažą, įkvėptą Pierre‘o Bismuth‘o & Jonathano Monko kūrinio „Viešbutis Lietuva“.

18 val. – NDG kuratoriaus Ernesto Parulskio ekskursija po parodą „Svetimšalio žvilgsnis į Vilnių“.

19 val. – NDG kuratorės Kotrynos Markevičiūtės ekskursija po parodą „Sutrikus tai tampa apčiuopama“.

20 val. – vyks NDG savanorių Aleksandros Ivanovos ir Marijos Narbutaitės parengta ekskursija paaugliams po XX-XXI a. Lietuvos dailės ekspozicijos 9-ąją salę „Virsmas“.

Į ekskursijas reikia registruotis. Registracijos forma ČIA.

20.30 – 21.30 – iš Graikijos į Lietuvą persikėlęs gyventi ir kurti kompozitorius Filippos Raskovic NDG didžiojoje salėje pianinu improvizuos pagal parodos „Svetimšalio žvilgsnis į Vilnių“ sukeltas inspiracijas.

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai (Katedros a. 4, Vilnius) nuo 18 val. iki 24 val.

Valdovų rūmų muziejus kviečia aplankyti ne tik į nuolatines muziejaus ekspozicijas, bet ir visus besidominčius senojo Vilniaus istorija – į paskaitas apie XIII–XIV a. juvelyrinius dirbinius ir paslaptingus XIII–XIV a. radinius iš seniausio Vilniaus medinio pastato.

Naujajame arsenale (Arsenalo g. 1, Vilnius) nuo 18 val.

18.00 – 23.00 – ekspozicijos lankymas.

Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys Naujasis arsenalas rengiasi dideliems pokyčiams – pastato rekonstrukcijai. Galbūt tai paskutinė galimybė prieš prasidedant pokyčiams pamatyti Naujajame arsenale esančias Lietuvos istorijos ir etninės kultūros ekspozicijas?

Muziejų naktį bus galima pamatyti Bernardinų vienuolyno iždines duris, ištaigingas Tiškevičių giminei priklausiusias roges, Žemutinėje pilyje rastą XIV a. sidabrinių monetų lobį, Napoleono kariuomenės uniformų likučius, etnografinių žaislų kolekciją ir kitas įdomybes. Visi šie eksponatai netrukus keliaus į muziejaus saugyklas.

19.00 – 22.00 – Naujojo arsenalo ekspozicijoje vyks žaidimas su „Actionbound“ programėle. Organizatoriai užsimena, kad atsakius į 55 klausimus, ir surinkus reikiamą kiekį taškų bus galimybė laimėti prizų.
Vilniečių pamėgta erdvė netrukus įgaus naujų spalvų: šalia Karaliaus Mindaugo paminklo iškils paviljonas

Paviljone „Vilnius prieš 200 metų“ (Arsenalo g. 1, Vilnius, prie Karaliaus Mindaugo paminklo) nuo 22.30 val.

Iki pat rudens paviljone lankytojų lauks pažintis su XIX amžiaus vilniečiais ir miestu, kuriame jie gyveno. Ekspozicijos šerdis – pagal unikalią archyvinę medžiagą sukurtas miesto maketas, parodysiantis miesto kaip gyvo organizmo visumą.

Žadama, kad paviljonas taps unikalia susitikimų vieta, o įtraukios veiklos leis patirti Vilnių prieš 200 metų, taip sustiprinant ryšį su šiuo miestu.

Projektas skirtas Vilniaus 700 metų jubiliejui.

Radvilų rūmų dailės muziejuje nuo 16 val. iki 23 val.

16.00–18.00 – vyks edukacinio leidinio „Ne muziejaus batai 2“ pristatymas ir kūrybinės komiksų dirbtuvės šeimoms su jaunesniojo amžiaus vaikais, kartu su leidinio kūrėjomis edukatore Daiva Banikoniene ir dailininke Greta Alice Liekyte atsakyti į klausimus: kas apsigyveno šiame peizaže, ką paveikslų veikėjai veikia naktimis ir kas nutinka, kai muziejuje apsilanko trys katės.

Pristatymas vyks naujai atvertame pietiniame rūmų korpuse.

16.00–16.30 – vyks ekskursija po Jonušo Radvilos rūmų prieigas. Rūmai, kuriuose šiandien veikia Radvilų rūmų dailės muziejus, nuo pat statybų pradžios XVII a., kelis šimtmečius ėjo iš rankų į rankas: buvo niokojami, apleidžiami ir vėl atstatomi, skirtingoms rūmų komplekso dalims keičiant išvaizdą ir funkciją. Visus šiuos istorijos paliktus pėdsakus ir ryškias ateities vizijas bus galima išvysti pasivaikščiojimo po rūmų lauko teritoriją metu (ekskursijos pradžia – priešais šiaurinį rūmų korpusą).

Pasimatymas su kūriniu: muziejaus gidas trumpai papasakos apie išskirtinius muziejuje veikiančių parodų kūrinius ir jų kontekstus.

Šiaurinis korpusas:

17.00, 18.00, 19.00, 20.00 – parodoje „Priartintas peizažas. XVI–XIX a. Vakarų Europos meistrų grafika iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių“ (Šiaurinis rūmų korpusas, I a.)

17.30, 18.30, 19.30, 20.30 – parodoje „Nuo Dürerio iki Rembrandto. Vakarų Europos grafika iš Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenkų dailės muziejaus“ (Šiaurinis rūmų korpusas, II a.).

Pietinis korpusas:

17.00, 18.00, 19.00, 20.00 – parodoje Nuostabieji karo pabėgėliai. XVI–XVIII a. Vakarų Europos tapybos šedevrai iš Lvivo Boryso Voznyckio nacionalinės dailės galerijos rinkinių (Pietinis rūmų korpusas, III a., „Juoda“ salė)

17.30, 18.30 – parodoje Gyvastingieji senojo pasaulio profiliai. XVI–XIX a. Vakarų Europos tapyba iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių (Pietinis rūmų korpusas, II a., „Mėlyna“ salė).

19.30, 20.30 – parodoje Gyvastingieji senojo pasaulio profiliai. XVI–XIX a. Vakarų Europos tapyba iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių (Pietinis rūmų korpusas, III a., „Žalia“ salė).

Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4, Vilnius) nuo 17.00 iki 20.30

Muziejų nakties metu Vilniaus paveikslų galerija kvies į šiuo metu vykstančias parodas: „Iliuzoriumas“ ir „Senieji meistrai iš Ukrainos muziejų. Nacionalinis Bohdano ir Varvaros Chanenkų dailės muziejus ir Lvivo nacionalinė Boryso Voznyckio dailės galerija“.
IX fortas (KDFM / Sergej Orlov nuotr.)

Kauno IX forto muziejuje (Žemaičių pl. 75, Kaunas) nuo 20 val. iki 23 val.

Ar dažnai susimąstome, ką mums reiškia šviesa? Kiek šviesos slypi tamsoje? Ką tamsos ir šviesos sandūra padeda patirti, suprasti, prisiminti? Europos muziejų naktį garso ir vaizdo menininkas Marius Antanaitis kartu su komanda Kauno IX forto muziejuje pristatys audiovizualinę instaliaciją „Juoda šviesa“, kuri kvies susitelkti į šviesos ir atminimo temas.

Audiovizualinė instaliacija „Juoda šviesa“ Kauno IX forto muziejuje veiks 2023 m. gegužės 12 d. (penktadienį) 20.00–23.00 val. ir 13 d. (šeštadienį) 19.00–23.00 val.

Norint apsilankyti penktadienį, kai vyks instaliacijos premjera, reikalinga išankstinė registracija, ČIA.

Šeštadienį instaliacijos vietoje savo kūrinius gyvai atliks grupė „Lazy Diamonds Underground“. Abu vakarus instaliacijos lankymas nemokamas. Daugiau informacijos ČIA.

Kauno tvirtovės IX forto susisiekimo galerija (KDFM  / Sergej Orlov nuotr.)

A. ir P. Galaunių namuose-muziejuje (Vydūno al. 2, Kaunas) nuo 17 val. iki 22 val.

Specialiai Muziejų nakčiai skirta paroda „Muzikuojanti grafika“; nauja Irenos Piliutytės paroda ,,Vakar, šiandien ir visada... Lietuvos kultūros veikėjų – raštijos pradininkų, knygnešių, Lietuvos prezidentų portretai“; architektės Eglės Januškienės paroda – edukacinė erdvė ,,Moder... kas? Kauno modernizmas! Ir architekto profesija“.

Raudondvario pilyje (Pilies takas 1, Raudondvaris, Kauno r.) nuo 20 val. iki 23 val.

Šeštadienį, 20–22 val., Kauno rajono muziejus drauge su Kauno lėlių teatro aktoriais kviečia patirti šiurpų nuotykį Raudondvario pilyje „Mirė Raudonas ponas!“. N-14. Lankytojai į nuotykį muziejuje bus įleidžiama grupėmis, todėl gali tekti luktelėti.

Kai 1630 m. buvo pastatytas Renesansinis dvaras, dar vadintas Raudonuoju ar Aukštuoju dvaru, atsirado ir Raudondvario pavadinimas. Tada ir prasidėjo Raudondvario istorija.

Vaitiekus Dzevaltauskas dalyvavo pačiame statybų procese tik metus, po to rūmus perėmė Jonas Dzevaltauskas. Vaitiekui mirus rūmuose apsigyveno Raudonas ponas, paslaptingas, šiek tiek įnoringas ir labai mėgstantis dėmesį. Net ir valdant kitiems Lietuvos didikams – Kosakovskiams, Radviloms, Vorlovskiams, Zabieloms, ir galiausiai – Tiškevičiams.

Po apsilankymo Raudondvario pilyje lankytojai kviečiami neskubėti išsiskirstyti. Po atviru dangumi
prie Raudondvario pilies 22–23 val. vyks gyvas Motiejaus Bazaro koncertas „Muzikiniai pasivaikščiojimai muziejuje“.

Daugiau apie renginį ČIA.

Daugiau informacijos apie Muziejų naktį ir šių metų renginius tinklapyje muziejunaktis.lt ir feisbuke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją