„Pirmasis festivalis buvo įvertintas labai pozityviai: koncertuose netrūko klausytojų ir aplodismentų. Įsitikinome, kad toks projektas mūsų regionui yra itin reikalingas“, – sako Kamilė Zaveckaitė, pianistė ir viena iš festivalio rengėjų.

Pagrindinė „Kultūros savaitės“ idėja nekinta. Renginiu siekiama prisidėti prie profesionalaus meno sklaidos Marijampolės regione, skatinti bendradarbiavimą ir kūrybinius procesus tarp profesionalių menininkų, kilusių iš Sūduvos.

„Šių metų festivalį taip pat įkvepia Vienos klasiko, kompozitoriaus J. Haidno citata, ypač aktuali pastaruoju metu: „Muzika yra kalba, kurią gali suprasti kiekvienas. Tai vienintelė kalba pasaulyje, gebanti sukurti daugiau taikos nei karo“, – sako Kamilė Zaveckaitė.

Festivalis suburia vis daugiau muzikantų

Projekto idėjos autoriai, o kartu ir įgyvendintojai – iš Marijampolės kilę – dainininkė Laura Latvaitytė-Zaman, „Lauros Latvaitytės-Zaman labdaros ir paramos fondo“ steigėja (Berlynas, Vokietija), dirigentas Marius Reklaitis, „Kent Philharmonic Orchestra“ įkūrėjas (Kenterburis, Didžioji Britanija) ir pianistė, tarptautinių konkursų laureatė Kamilė Zaveckaitė (Viena, Austrija). Jie savo bendradarbiavimą šiemet dar labiau sutvirtino įkurdami VšĮ „Marijampolės filharmonija“.

„Kultūros savaitės“ renginiuose žiūrovai turės galimybę išgirsti ne tik festivalio sumanytojus, bet ir kitus talentingus sūduviečius. Rugsėjo 10 d. 17 val. Marijampolės kultūros centre vyksiančiame lietuvių kompozitorių kūrybai skirtame atidarymo koncerte pasirodys Marijampolės Česlovo Sasnausko kamerinis choras ir birbynininkas, tarptautinio medinių pučiamųjų festivalio „Medynės“ sumanytojas bei vadovas Darius Klišys. Publika taip pat galės išvysti dailininkės Aušrinės Dubauskienės sukurtas vizualizacijas.

Rugsėjo 17 d. 19 val. Marijampolės Šv. Pauliečio bažnyčioje, Sūduvos jaunimo simfoninio orkestro inauguraciniame koncerte, diriguojant Mariui Reklaičiui solo fortepijonu gros Šv. Cecilijos gimnazijos alumnas, LMTA studentas Lukas Butkus. Renginyje pasirodys ir Sūduvos jaunimo choras bei Marijampolės muzikos mokyklų moksleiviai, edukacinės programos ,,Masterclass“ dalyviai.

Vėliau renginiai, kaip ir pernai, persikels į rajono miestelius, kur skambės J. S. Bacho vokalinė, instrumentinė ir fortepijoninė muzika. Rugsėjo 21 d. 18 val. koncertas vyks Sasnavos Šv. Mergelės Marijos vardo bažnyčioje, rugsėjo 23 d. 18 val. – Liudvinavo Šv. Liudviko bažnyčioje, rugsėjo 25 d. 15 val. – Igliaukos Šv. Kazimiero bažnyčioje. Festivalį vainikuos rugsėjo 29 d. 18 val. Marijampolės Kultūros Centre vyksiantis GALA koncertas. Viena iš šių metų koncertų vedėjų – taip pat iš Sūduvos krašto kilusi aktorė Žana Jablonskytė-Gudaitienė.

Šiemet festivalyje netrūks ir svečių iš kitų regionų. „Pernai supažindinę publiką su simfoniniu tonu, šiemet nusprendėme bendradarbiauti su kameriniu orkestru. Mažesnis orkestro sąstatas bei styginių instrumentų bazė suteikia muzikai daugiau intymumo“, – motyvus koncertuoti kartu su Klaipėdos miesto kameriniu orkestru (meno vadovas Mindaugas Bačkus) atskleidžia Laura Latvaitytė-Zaman. Atidarymo koncertą šokiu paįvairins dviem „Auksiniais scenos kryžiais“ apdovanotas choreografas ir šokėjas Niels Claes, o baigiamajame koncerte pasirodys ir kontratenoras Viktoras Gerasimovas.

Daugiau dėmesio edukacijai

Šiemet „Kultūros savaitė“ išsiskiria ne tik išaugusia koncertine programa, bet ir edukaciniais renginiais. „Pernai „Masterclass“ programa truko vos vieną dieną. Tai buvo be galo turtinga ir įkvepianti patirtis, tačiau per trumpa – aiškiai matėme begalinį vaikų ir pedagogų norą bendrauti ilgiau, tad šiemet tam skirsime net penkias dienas“, – pasakoja Laura Latvaitytė-Zaman. Į jos ir pianistės Kamilės Zavackaitės vedamus meistriškumo kursus gali registruotis visi norintys dainininkai ir pianistai iš Marijampolės menų mokyklos bei Šv. Cecilijos gimnazijos.

Edukacinės programos moksleiviams kulminacija festivalio organizatoriai vadina Sūduvos jaunimo simfoninio orkestro įkūrimą. „Tai yra bendras kultūrinių mainų tarp Marijampolės meno mokyklos, Šv. Cecilijos gimnazijos, Vilkaviškio muzikos mokyklos ir Šakių meno mokyklos projektas, kuriuo siekiama užmegzti ryšius su regiono meno mokyklomis ir jų auklėtiniais, sujungti jaunus muzikuojančius menininkus į bendrą visumą – orkestrą“, – teigia jaunimo orkestro sumanytojas bei vyr. dirigentas Marius Reklaitis.

Pasak jo, šia iniciatyva norima ne tik populiarinti klasikinės muzikos žanrą tarp jaunimo, bet ir pritraukti daugiau jaunų žmonių į muzikos mokyklas. „Per savaitę parengti pilną programą koncertui yra nemenkas iššūkis. Visgi mes koncentruosimės į procesą, džiaugsmą kurti, o lūkesčius atlikti programą tobulai galbūt paliksime ateinantiems metams. Viliamės, kad Sūduvos jaunimo simfoninis orkestras taps ilgalaikiu projektu“, – atskleidžia vienas iš festivalio organizatorių.

Pedagogams ir švietimo pagalbos specialistams taip pat numatyta edukacinė programa – kvalifikacijos kėlimo kursai. Rugsėjo 19 d. 11 val. Marijampolės M. Lukšienės švietimo centre bus rengiamos atviros paskaitos ir interaktyvūs praktiniai užsiėmimai, kuriuos ves vokalo specialistė Laura Latvaitytė-Zaman ir edukologo patirtį turintis Marius Reklaitis.

„Tikimės, kad mums pavyks įkvėpti švietimo bendruomenę eksperimentuoti, pasitelkiant žaidimus bei įdomiąsias muzikos pamokas paskatinti vaikus – ypač turinčius raidos sutrikimų – pažinti muziką ir ja mėgautis. Skatinsime taikyti naujus ugdymo metodus ir metodologijas pamokose, ieškoti originalių muzikos pažinimo kelių“, – pasakoja renginio organizatoriai.

Marijampolės „Kultūros savaitė“ vyks rugsėjo 10–29 dienomis Marijampolėje ir jos apylinkėse. Visi festivalio renginiai nemokami, o jo programą galima rasti Marijampolės filharmonijos internetiniame puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją