„Sugrįžimuose“ dalyvaus 16 užsienyje gyvenančių lietuvių, 11 užsieniečių ir 64 Lietuvos muzikai. Festivalio geografija prasiplėtė naujomis šalimis: Indonezija, Izraeliu, Kroatija, tad „Sugrįžimuose“ jau bus apsilankę muzikai iš 41 šalies.

„Kuo ypatingi devyniolikti „Sugrįžimai“? Naujais vardais, neįprastu alto ir akordeono duetu, gitaros garsais, norvegiškos muzikos pasirodymu ir turtingu pabaigos koncertu“, – teigė festivalio vadovė Aušra Duobienė.

Klausysimės Ciuricho menų universiteto profesoriaus Karlo Andreaso Kolly ir jo studentės Gabrielės Lelytės iš Šveicarijos fortepijoninio dueto.

Į klasikinės gitaros koncertą pakvies Danguolė Lingytė, studijavusi Mastrichto konservatorijoje Olandijoje. Jai talkins Eglė Kuliešytė (gitara) ir Agnė Buškevičiūtė (sopranas).

Operos solistė, mecosopranas Milda Tubelytė, dainuojanti Braunšveigo valstybiniame teatre, koncertuoti atvyksta su kolege mecosopranu iš Šveicarijos Anna Traub. Joms talkins pianistė Giedrė Muralytė-Eriksonė.

„Sugrįžimuose“ koncertuos ir mecosopranas, operos solistė iš JAV Miglė Žaliukaitė-Limantas. Šešerių ji pradėjo mokytis Vilniaus muzikos mokykloje „Liepaitės“, studijas baigė Bostono New England konservatorijoje ir Eastmano muzikos mokykloje (JAV). 2014 m. su Ročesterio filharmonijos orkestru debiutavo „Carnegie hall“ scenoje. Jai talkins pianistė Eglė Perkumaitė, gavusi Fulbrighto stipendiją ir dirbusi mokslo tiriamąjį bei kūrybinį darbą Majamio ir Kanzaso universitetuose (JAV).

Dar viena viešnia iš JAV – klavesinininkė, mokslininkė, profesorė Rūta Žemaitytė-Bloomfield. Ji atliks prancūzų ir vokiečių vėlyvojo baroko muziką. Koncerte dalyvaus klavesinininkė Vaiva Eidukaitytė-Storastienė.

Klausysimės neįprasto altininkės Gretos Staponkutės ir akordeonininko Augustino Rakausko dueto TUTTO A DIO, pelniusio ne vieną tarptautinį apdovanojimą.

Vargonų muzikos koncertą surengs VI Juozo Naujalio jaunųjų vargonininkų konkurso laureatas (I premija) Vladimiras Grudinas, prisistatantis sceniniu vardu Vladimiras Antonovas Čarskis. Jam talkins Vilniaus moterų choras „Liepos“, vadovaujamas Audronės Steponavičiūtės-Zupkauskienės.

Festivalyje sulauksime ir muzikų, jau kartą klausytojus džiuginusių „Sugrįžimuose“. Tai Oslo filharmonijos orkestro artistas, altininkas Povilas Syrrist-Gelgota ir violončelininkė Toril Syrrist-Gelgota. Drauge su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, vadovaujamu dirigento Donato Katkaus, jie padovanos norvegiškos muzikos koncertą, dedikuotą Norvegijos kompozitorių sąjungai, šiemet švenčiančiai 100 metų jubiliejų.

Koncertuos ir daugelio nacionalinių bei tarptautinių konkursų laureatai – violončelininkas Dmitrijus Berezinas ir žinomas fleitininkas Vytenis Gurstis. Jiems talkins pianistas, daugelio nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatas Aleksandras Kašpurinas iš Sankt Peterburgo.

Saksofonininkė Rusnė Mikiškaitė, baigusi Londono Karališkąjį muzikos koledžą, gyvena Londone, daug koncertuoja su „Laefer“ saksofonų kvartetu, gitaristu L. Mantovani bei pianiste iš Indonezijos I. Setiadi. Su pastarąja ir girdėsime Rusnę „Sugrįžimuose“.

Smuikininkė Ieva Pranskutė ir pianistė Morta Grigaliūnaitė koncertuoti pasikvietė violončelininką iš Kroatijos Mislavą Brajkovičių.

Į festivalio Pabaigos koncertą atvyks Dresdeno filharmonijos styginių kvartetas, suburtas ir vadovaujamas pirmo smuiko Dalios Stulgytės-Richter. Baigusi Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą, laimėjusi 23 nacionalinius ir tarptautinius konkursus Lietuvoje ir užsienyje, prieš 25 metus išvyko į Vokietiją. Šis išvykimas ir inspiravo festivalio „Sugrįžimai“ atsiradimą LMRF veikloje.

1999 metais, įveikusi apie tris šimtus pretendentų, D. Stulgytė-Richter tapo Dresdeno simfoninio orkestro koncertmeistere, o į Lietuvą šį kartą atvyksta su kolegomis: smuikininke Denise Nittel, altininku Matanu Gilitchensky, violončelininku Victoru Meisteriu. Pabaigos koncerte dalyvaus ir vokalistai – Manheimo muzikos ir scenos menų universiteto magistrantai – Modestas Sedlevičius (baritonas) ir Jihyun Cecilia Lee (sopranas). Koncerte dalyvaus tenoras Edgaras Davidovičius ir pianistė Audronė Juozauskaitė.

Per 18 festivalio metų surengta 310 koncertų, juose dalyvavo 265 užsienyje gyvenantys Lietuvos muzikai, 139 jų kolegos užsieniečiai, per 800 Lietuvos atlikėjų. Koncertuose skambėjo 101 Lietuvos kompozitoriaus kūriniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją