Amerikiečių rašytoja Diana Gabaldon gimė 1952 m. Arizonoje. Ji baigė du universitetus ir įgijo net tris mokslinius laipsnius – zoologijos bakalauro ir jūrų biologijos bei ekologijos magistro. Kol tapo rašytoja, Diana Gabaldon daugybę metų universitete dirbo mokslinį darbą.

Rašytoją išgarsinęs romanų ciklas „Svetimšalė“ tapo bestseleriu ir laimėjo daugybę apdovanojimų. Pasaulyje šių knygų parduota 18 milijonų egzempliorių, jos išleistos 34-ose šalyse ir išverstos į 23 kalbas. Autorės kūrinius sunku priskirti vienam žanrui, juose gausu tiek meilės, tiek istorinio romano elementų, taip pat daug mistikos, nuotykių, mokslinės fantastikos.

„Lietuvoje yra išleistos jau 4 „Svetimšalės“ knygų ciklo dalys, penktoji dalis pasirodys prieš Vilniaus knygų mugę. Knygos išskirtinės ir savo apimtimi, vienos dalies knygą sudaro apie 500 puslapių. Prieš leidžiant ciklą lietuvių kalba buvo dvejonių ar pasiteisins tokios didelės apimties ir ilgo ciklo knygų serija, tačiau matom, kad jos buvo be pagrindo. Priešingai, knyga ne tik surado savo skaitytojų ratą, dabar nuolat sulaukiam laiškų, kada bus išleista kita knygos dalis“, - sako Danguolė Viliūnienė, leidyklos „Alma littera“ direktorė.

Aktorė Nijolė Narmontaitė, vesianti autorės susitikimo su skaitytojais renginį, sako turinti prisipažinti, kad iš pradžių į šį romaną žiūrėjusi skeptiškai. „Esu nelinkusi pasiduoti masinei psichozei, ir žinodama, su kokia euforija ši knyga buvo sutikta kitose šalyse, į skaitymo kelionę leidausi labai atsargiai. Deja, su romano heroje Klere prasmegau ir aš... Taip įsijaučiau ir įtikėjau ta istorija, kad pasidarė visai nesvarbu – fantazija tai ar realybė!“, - sako aktorė.

Rašytoja Diana Gabaldon su skaitytojais susitiks vasario 25 d., šeštadienį, 11 val. Konferencijų salėje 5.1. Autorę pristatys aktorė Nijolė Narmontaitė.

Kita rašytoja – lietuvio išeivio ir amerikietės dukra Rūta Šepetys praėjusį kartą Lietuvoje lankėsi pernai metų rudenį. Didžiulio populiarumo visame pasaulyje sulaukęs jos romanas apie lietuvių tremtį „Tarp pilkų debesų“ išleistas jau 30 šalių. Praėjusiais metais romanas sulaukė gausių tarptautinių apdovanojimų. Knyga tapo „New York Times“ bestseleriu bei įsimintiniausia 2011 m. knyga. Žurnalas „Wall Street Journal“ pripažino ją geriausia 2011 metų knyga vaikams, taip pat ir „Publishers Weekly“.

„Tarp pilkų debesų“ paskelbtas ir „Apple“ programos „iTunes“ geriausiu paauglių romanu. Knyga apie tremtį apdovanota prancūzų literatūros premija: žurnalas „LIRE“ „Tarp pilkų debesų“ pripažino geriausiu 2011 m. romanu jauniems žmonėms. Knyga iš viso sulaukė net 14 garbingų apdovanojimų skirtingose kategorijose.

„Man buvo tokia garbė rašyti šį romaną. Aš parašiau šią knygą, tačiau tai ne mano sugalvota istorija. Ši istorija priklauso Lietuvai. Rašiau knygą kaip visuotinę istoriją ir tikiuosi, kad mokyklos ir bibliotekos visame pasaulyje įtrauks šią istorijos dalį į savo mokymo programas. Labai laukiu Vilniaus knygų mugės ir susitikimų su jumis, mano skaitytojai. Susitikimų metu galėsime pasikalbėti apie rašymą, apie istoriją ir apie knygas, todėl labai kviečiu jus atvykti į mugę. Aš nekantrauju susitikti su jumis“, - sako R. Šepetys.

Rašytoja Rūta Šepetys šiemet Vilniaus knygų mugėse lankysis kaip garbės viešnia. Kartu su ja į Vilnių atvyks ir jos knygą išleidusios „Penguin group“ leidyklos atstovė Tamra Tuller.

Su skaitytojais rašytoja susitiks vasario 24 d., penktadienį, 15 val. Leidyklos „Alma littera“ autografų stende, o 16 val. Konferencijų salėje 5.1. įvyks pokalbis „Rūtos Šepetys kelias iš Sibiro į sėkmę“, kuriame, be rašytojos, dalyvaus ir jos redaktorė Tamra Tuller bei knygos vertėja į lietuvių kalbą Lina Būgienė. Pokalbį ves vertėjas, režisierius dokumentininkas Jonas Ömanas.

Rūtos Šepetys minčių bus galima pasiklausyti ir Diskusijų klubo pokalbyje „Rašymas ant sienos: Lietuvos istorija pasauliui“, kurį moderuos istorikas Aurimas Švedas. Šis pokalbis įvyks vasario 25 d., šeštadienį, 13 val. Forume. Vizitą organizuoja BĮ „Tarptautinių kultūros programų centras“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)