Kalbėdamas apie naująjį Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezoną, Gintaras Rinkevičius neslėpia, kad staigmenų tikrai bus. Dirigentas praneša, kad pirmasis sezono koncertas, kuris vyks rugsėjo 27 dieną vyks Vilniaus Kongresų rūmuose. ,,Tai, kad pirmasis koncertas vyks Kongresų rūmuose yra didelė staigmena. Kongresų rūmai jau turėjo būti uždaryti rekonstrukcijai, bet mums nesiseka pereiti įvairių komisijų ir biurokratinių leidimų barjerus. Todėl šis visas sezonas vyks Kongresų rūmuose, o jau sezono pabaigoje rūmai bus uždaryti rekonstrukcijai ir galbūt mes turėsime labai geros akustikos koncertų salę“, – sako maestro Gintaras Rinkevičius.

31-ojo sezono pirmojo koncerto metu skambės britų kompozitoriaus Michaelo Tippetto kūrinys ,,Mūsų laikų vaikas“ (,,A Child of Our Time“). Mecosopranas Ieva Prudnikovaitė atliks šių koncertų vienos iš solisčių partiją. ,,Šis kūrinys man yra naujiena. Tai labai įspūdingas kūrinys. Ten keliamos amžinos ir aktualios problemos, tokios kaip: karas, žmonių tarpusavio santykiai, traumos, kurias palieka įvairūs išgyvenimai. Tai labai spalvingas ir pilnas įvairių melodijų kūrinys“, – apie M. Tippetto kūrinį kalba Ieva Prudnikovaitė. Tiek Gintaras Rinkevičius, tiek Ieva Prudnikovaitė žiūrovams rekomenduoja dar prieš koncertą pasidomėti šio kūrinio kontekstu.

,,Kūrinio tekstas bus atliekamas anglų kalba. Todėl tiems, kas nežino šios kalbos, vertėtų paskaityti tekstų vertimus, nes jie, nors ir minimalistiniai, yra stiprūs ir perduoda žinutę, kuri yra pakankamai gili“, – sako solistė. Tačiau tiems, kurie prieš koncertą su kūriniu susipažinti nespės, bus pateikta bėganti eilutė su į lietuvių kalbą išverstu kūrinio tekstu. Anot Gintaro Rinkevičiaus, šiame koncerte klausytojai taip pat išgirs Lauryną Bendžiūnaitę, Rafailą Karpį, Liudą Mikalauską.

Kalbėdamas apie naująjį sezoną, dirigentas džiaugiasi, kad yra koncertų, į kuriuos bilietai jau yra išpirkti. Vienas iš jų – Kongresų rūmuose vyksiantis koncertas su operos soliste Asmik Grigorian. Gintaras Rinkevičius džiaugiasi pranešdamas, kad į Lietuvą atvyksta ir kiti, pasaulyje gerai žinomi, muzikantai, į kurių koncertus bilietų dar yra: ,,Į Lietuvą atvyks vienas iš geriausių pasaulio pianistų, kurį Lietuvos publika turi žinoti ir klausytis. Tai Nikolajus Luganskis. Vilniaus publika turi galimybę tai išgirsti ir tai, manau, yra labai svarbu. Jis gros kompozitoriaus J. Bramso 2-ąjį koncertą. Taip pat į Lietuvą atvažiuos ir trimitininkas Sergėjus Nakariakovas“. Maestro atskleidžia, kad muzikos mylėtojai turės galimybę apsilankyti ir naujametiniuose koncertuose.

,,Kai koncertuoju namuose, Lietuvoje, aš labiausiai bijau nuvilti klausytojus ir stengiuosi jiems įtikti, o kai koncertuoju užsienyje, nuo to labiau atsiriboju. Mūsų publika yra pakankamai išsilavinusi. Žmonės eina į koncertus ir spektaklius, jie turi savo skonį, supranta ir girdi“, – apie Lietuvos klausytojus kalba solistė Ieva Prudnikovaitė.

Tačiau Gintaras Rinkevičius lietuvių muzikinio skonio vystymo procese įžvelgia ir vieną problemą: ,,Mums truputi trukdo kai kurios televizijos. Mes turime truputi pataikauti klausytojų skoniui, bet to neturime daryti visu šimtu procentų, kaip tai daro kai kurios televizijos. Tada tas publikos muzikinis skonis šiek tiek krenta ir tai bėgant metams jaučiasi“. Nors Gintaras Rinkevičius publikos muzikinio skonio vystyme įžvelgia problemų, Ieva Prudnikovaitė sako, kad muzikos lygis Lietuvoje yra tikrai aukštas. Žinoma solistė teigia, kad ,,atmetus ekonomines ir valstybės požiūrio problemas, lietuviai savo talentu ir idėjiniais dalykais viską tempia į viršų. Atlikėjai ir muzikos kolektyvai yra labai vertinami. Jie žinomi visoje Europoje ir visame pasaulyje. Kultūrinis lygis yra labai stiprus, bet susiklosčiusi situacija, graudžiai tariant, yra juokinga“.

Vis dėlto, Ieva Prudnikovaitė pripažįsta, kad net ir pabuvusi kitur ji supranta, kad gyventi visgi norisi Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)