„Barokinės operos Lietuvoje statomos itin retai, todėl man ypatingai džiugu buvo dirbti su šiuo projektu, - teigė projekto iniciatorius ir projekto vadovas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dainavimo katedros dėstytojas Deividas Staponkus. – Džiugu, kad publikai turės progos pasirodyti jauni ir tikrai talentingi atlikėjai, Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos studentai, kurie taip pat turėjo galimybę dirbti ne tik su žinomais Lietuvos menininkais - Nacionalinės premijos laureatu režisieriumi Jonu Vaitkumi bei žinomu dirigentu Martynu Staškumi, bet ir su pasaulyje žinoma vokalo pedagoge Eiddwen Harrhy.”

Dviejų valandų trukmės operoje netrūksta dramos ir intrigų, meilės ištikimybės priesaikų ir ilgesio. Operos siužetas sukasi apie istorinę asmenybę - tironišką persų karalių Kserksą, įsipainiojusį į sudėtingas meilės istorijas. Tradiciškai nuo XVIII a., kai opera pirmą kartą buvo parodyta Londone, karaliaus Kserkso partiją dainuodavo kastratas, vėliau ją atlikdavo mecosopranai arba kontratenorai.

„Dainuoti barokinę muziką tikrai nėra lengva, nors ją dainuoti yra ir labai malonu. Iš tikrųjų per visą kūrinį atlikėjams beveik nėra kur atsipalaiduoti, vis dėlto, esu tikra, kad publika to nepajus - muzika iš tiesų yra labai graži, - teigė pagrindinio vaidmens atlikėja mecosopranas Vilija Mikštaitė. - Šis projektas mums visiems suteikė didžiulę patirtį, todėl labai tikiuosi, kad publika tai įvertins. Nors šioje operoje man teko vyriškas vaidmuo, jaučiuosi tiesiog puikiai. Tuo labiau, kad teks dainuoti vieną žinomiausių ir gražiausių G. F. Hendelio arijų „Ombra mai fui”.”

Operoje dainuoja solistai Vilija Mikštaitė, Viktoras Gerasimovas, Gunta Davidčuka, Romanas Kudriašovas, Romualda Suchocka, Nerita Pokvitytė, Anete Graudina, Tomas Tuskenis, Audrius Martišius, Dmitrijus Ploščiukas.

Operoje dalyvauja „Draugiškų projektų” choras ir Lietuvos Kamerinis orkestras. Pastatymo muzikinis vadovas ir dirigentas Martynas Staškus, režisierius Jonas Vaitkus. Kostiumus kūrė Simona Finkelšteinaitė, scenografiją - Kristijonas Siparis. Projekto organizatorius Lietuvos Muzikos ir Teatro akademija, partneriai – Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija, Lietuvos Nacionainė filharmonija, Lietuvos rusų dramos teatras ir „Draugiški projektai”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)