Tai jau antrasis Jono Aničo apdovanojimas meno mugėje „ArtVilnius“. 2013 metais menininkas atstovavo Vilniaus dailės akademijos parodų salei „Titanikas“ ir taip pat komisijos buvo išrinktas geriausiu jaunoju mugės menininku, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Skulptorius aktyviai dalyvauja ir kituose renginiuose, pristato savo kūrybą užsienyje ir Lietuvoje – yra surengęs keletą asmeninių parodų ir dalyvavęs maždaug trisdešimtyje grupinių.

J. Aničas gimė 1987 m., mokėsi M. K. Čiurlionio menų mokykloje. 2011 m. jis baigė šiuolaikinės skulptūros studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2014 m. įgijo skulptūros magistrantūros diplomą.

Plastikas iš Antakalnio miško

„ArtVilnius22“ mugės organizatoriai teigia, kad J. Aničas – jaunosios kartos Lietuvos menininkas, savo darbuose jungiantis įvairias skulptūros meno kalbas. Autoriaus kūryba pasižymi konceptualumu, daugiasluoksniškumu ir atvirumu interpretacijai, o žiūrovas atsiradęs priešais instaliaciją įtraukiamas į užkoduoto, simboliais ir nuorodomis surišto rebuso sprendimą.

Medžiagų darbams J. Aničas dažnai ieško gamtoje bei periferinėse miesto erdvėse: miškuose,apleistuose pastatuose ar jau mažai lankomose vietose. Taip gimė ir „ArtVilnius22“ pristatoma skulptūra.

„Jos eskizas padarytas iš plastiko atliekų, kurias radau išmestas miške, Antakalnyje. Ten daug plastiko yra. Aš tas atliekas rinkau ir formavau iš jų tarsi žmogaus figūrą. O paskui ją padariau iš metalo, jau išdidintą“, – pasakoja menininkas. Pagrindinė skulptoriaus žinutė, jo paties teigimu, yra ekologinė – noras pabrėžti žmogaus įtaką gamtai ir parodyti tvaraus gyvenimo būdo svarbą.

Naujos parodos menininkas kol kas neplanuoja. Sako, norintis pasidaryti daugiau darbų, iš
kurių vėliau galėtų rinktis. Visgi, jis neslepia, kad ateities darbus veikiausiai irgi gali sieti ekologijos ir tvarumo temos.

„Aš su plastikais dirbu nuo seno. Dar magistro studijų laikais pradėjau juos rinkti ir kurti įvairias instaliacijas. Taip sutapo kad ir „ArtVilnius22“ mugėje šiemet ekologija yra vienas pagrindinių akcentų. Teikdamas paraišką aš to, aišku, dar nežinojau“, – sako J. Aničas.

Paskata jauniems menininkams

Geriausio jaunojo menininko nominacija ypatinga tuo, kad jos nugalėtojas yra vienintelis, apdovanojamas specialiu prizu – 2 000 eurų. Siekiant padrąsinti jaunuosius menininkus, premiją jau dešimtus metus iš eilės skiria „ArtVilnius22“ maecenas – advokatų kontora „Cobalt“.

„Menas įkvepia, priverčia atmerkti akis ir susimąstyti, leidžia pakeisti požiūrio kampą ir susidėlioti mintis. Menas – tai maistas sielai. Skirdami piniginę premiją siekiame padėti jauniems menininkams praplėsti jų kūrybos galimybes ir įgyvendinti idėjas. Šiuolaikinis menas dažnai kalba apie nepatogius dalykus. Tai įžvelgiu ir Jono kūryboje – žmogus, visa vartotojiškoji visuomenė, greitas ir patogus mūsų gyvenimas alina planetą, kenkia gamtai ir mums patiems. Šiandien pasaulyje vis daugiau kalbama apie tvarumą, resursų taupymą ir perdirbimą. Bet apie tai susimąstome tikrai ne visi, nors būtent pokytis žmogaus galvoje, o ne politikoje turi daugiausia įtakos. Labai džiaugiuosi, kad ir jaunieji menininkai imasi nagrinėti šias temas. Esu tikras, kad apie Joną ir jo darbus dar išgirsime“ – teigia Dr. Irmantas Norkus, „Cobalt“ vadovaujantis partneris.

Esminiai šiųmetės šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius22“ akcentai yra menas ir ekologija, instaliacija ir skulptūra. „ArtVilnius22“ vyksta nuo penktadienio iki sekmadienio kongresų centre „Litexpo“. Mugėje lankytojams prisistato 70 meno galerijų ir institucijų, 320 menininkų iš 18 pasaulio šalių. Šių metų mugės viešnia – Ukraina ir jos menininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją