Garsusis smuikininkas T. Tomaszewskis pasaulinei muzikos bendruomenei pažįstamas kaip prestižinio operos teatro Berlyne „Deutsche Oper“ trupės koncertmeisteris, griežiantis pirmuoju smuiku šio teatro simfoniniame orkestre.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dirigentas, ilgametis Lietuvos kamerinio orkestro (LKO) meno vadovas S. Sondeckis per penkis dešimtmečius dirigavo daugiau kaip 3000 koncertų beveik visose Europos šalyse, JAV, Japonijoje, Kuboje, Kanadoje, Taivane, Pietų Korėjoje. Jis buvo pirmasis Lietuvos muzikas, su savo kolektyvais koncertavęs užsienyje: 1964 m. Budapešte vykusioje tarptautinėje ISM konferencijoje griežė jo vadovaujamas M. K. Čiurlionio menų gimnazijos orkestras. Su 1960 m. iš M. K. Čiurlionio mokyklos orkestrantų ir mokytojų suburtu LKO S. Sondeckis pelnė tarptautinę reputaciją. Joachimas W. Hartnackas knygoje „Didieji mūsų dienų smuikininkai“ (Große Geiger unserer Zeit) teigė, kad pasaulyje yra tik trys meninio meistriškumo viršukalnes pasiekę kameriniai orkestrai – tai „Musici di Roma“, „Maskvos virtuozai“ bei Lietuvos kamerinis orkestras.

Saulius Sondeckis diriguoja "Atsisveikinimo simfoniją" (2003)

Anot smuikininko T. Tomaszewskio ir pianistės E. Tomaszewskos, profesoriaus S. Sondeckio koncertai su LKO Lenkijoje paliko neišdildomą įspūdį, o jo parengti Arvo Pärto, Alfredo Schnittke’s bei Pēterio Vasko kūrinių įrašai tapo įkvėpimo šaltiniu.

Maestro atminimui skirtą šio vakaro programą atlikėjai pirmą kartą pristatė koncerte Ščecine 2016 m. vasario 4-ąją – tą dieną juos pasiekė žinia apie profesoriaus S. Sondeckio mirtį. Programoje susipina lenkų kompozitorių Karolio Szymanowskio, Henryko Wieniawskio, Aleksandro Tansmanno ir Grażynos Bacewicz romantiniai ir modernistiniai sąskambiai, prie kurių dera svajingi ir gerai nuteikiantys italo Gioacchino Rossini bei vengrų smuikininko ir kompozitoriaus Jenő Hubay kūriniai.

Vienas žymiausių savo kartos Lenkijos smuikininkų T. Tomaszewskis yra Berlyno „Deutsche Oper“ simfoninio orkestro pirmasis koncertmeisteris ir Berlyno menų universiteto profesorius. Baigęs studijas Varšuvos muzikos akademijoje (prof. T. Wronskio kl.), jis išvyko į Sankt Peterburgą, čia studijavo vadovaujamas prof. Boriso Gutnikowo, vėliau – į Freiburgą, prof. Wolfgango Marschnerio klasę.

T. Tomaszewskis buvo Lenkijos styginių kvarteto (Kwartet Polski) narys. Smuikininkas nuolat koncertuoja visame pasaulyje kaip solistas, kamerinių ansamblių dalyvis ir dirigentas, garsėja ir kaip pedagogas, meistriškumo kursų vadovas, konkursų vertinimo žiuri narys. Šiuo metu jis yra plačiai žinomo Berlyno „Deutsche Oper“ kolektyvo – Lenkijos styginių kvarteto (Polish String Quartet) primarijus.

T. Tomaszewskis įkūrė Berlyno „Deutsche Oper Kammersolisten“ ir yra šio orkestro meno vadovas. 2011 m. tapo Baltijos Neopolio orkestro ir Berlyno „Deutsche Oper Salonorchester“ meno vadovu. T. Tomaszewskis įrašė daugybę kompaktinių plokštelių, jo įrašų sukaupta Lenkijos, Vokietijos, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės bei Japonijos radijo ir televizijų fonduose. 2004 ir 2014 m. jis pelnė prestižinį Fryderyko apdovanojimą – už garso įrašus su Europos vaizduojamųjų menų trio ir Baltijos Neopolio orkestru.

Pianistė E. Tomaszewska fortepijono studijas baigė Varšuvos muzikos akademijoje, profesoriaus Andrzejaus Stefanskio klasėje. E. Tomaszewska jau daugelį metų gyvena Berlyne, čia dėsto fortepijoną. Atlikėja dažnai pasirodo kaip kamerinių ansamblių narė, koncertmeisterė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)