Nors Monika Dirsytė Vilniaus dailės akademijoje baigė Skulptūros bakalauro ir magistrantūros studijas ir šiuo metu studijuoja doktorantūroje, ji atpažįstama būtent kaip performanso meno kūrėja. Performanso žanru menininkė susidomėjusi dar studijų metu ir per savo kūrybos 10-metį įgyvendino daugiau kaip 20 įsimintinų ir sudėtingų performansų Lietuvoje ir užsienyje.

Performansus kūrėja yra pristačiusi Didžiojoje Britanijoje (Londono „D Contemporary“ galerijoje), Vokietijoje (Berlyno „Burster“ galerijoje), Olandijoje, Vengrijoje ir kitur. Darbų yra įsigijęs MO muziejus. Daugiausia sėkmės M. Dirsytei atnešė performansas „Aš – tavo saulė“, už kurį meno mugės „ArtVilnius’15“ lankytojai ją išrinko geriausia mugės menininke.

Gegužės 18 dieną atidaromoje parodoje „Dirsytė“ menininkė pristatys savo kūrybos dešimtmečio performansų videodokumentacijas. Nuo pirmųjų jos performansų „Tikra / Netikra“ (2014) iki ją išgarsinusio performanso „Aš tavo saulė“ (2015) ar dviprasmiškai vertinamo 8 valandų trukmės performanso „Kompleksas“ (2016), kurio tiesioginė transliacija meno mugėje „ArtVilnius’16“ sulaukė per 10 tūkst. peržiūrų. Dėl atvirumo ir savo kūno ribų išbandymo savo kūryboje ji dažnai lyginama su performanso meno žvaigžde Marina Abramovič, nors, pasak M. Dirsytės, vertybiškai jos yra visiškai skirtingos asmenybės.

„Prie man sėkmę atnešusio performanso „Aš – tavo saulė“ įgyvendinimo ir išvežimo į užsienį labai prisidėjo Vilniaus miesto galerija „Meno niša“. Esu labai dėkinga galerijos direktorei Dianai Stomienei ir parodos kuratorei Sonatai Baliuckaitei. Dėl to ir buvo labai svarbu atidaryti parodą „Dirsytė“ būtent „Meno nišoje“, nes nuo jos tarsi atsispyrė mano kaip profesionalios menininkės karjera“, – apie būsimą parodą pasakojo M. Dirsytė.

Visus M. Dirsytės perfomansus jungia atvirumas, labai ryškus, nuoširdus ir asmeniškas išgyvenimas ir patirtys.

„Pirmieji Monikos performansai pasižymėjo intymiu kontaktu, akistata su žiūrovu („Aš – tavo saulė“, „Monika Monikai“, „Veidaknygė“ ir kt. performansuose), vėliau Monika savo performansuose susitelkė į kolektyvinę patirtį atlikdama performansus su visa komanda, kartais pati tik režisuodama, įkvėpdama, bet nedalyvaudama, pavyzdžiui, performanse „Niekas neatims manęs iš manęs“ (2017). Pastaruosiuose performansuose kūrėja dar labiau susikoncentravo į savo kūno fizines galimybes, taip šokiruodama, stebindama minias“, – teigė parodos kuratorė S. Baliuckaitė, pabrėždama, kad menininkės naudoja nemažai teatrališkumo elementų vizualiniame performanso pateikime, scenografijoje.

„Nors beveik visiems Monikos performansams būdingas ilgas procesas, monotoniškumas, dažniausiai jis trunka visą darbo dieną, taip pat būdinga ir apgalvota scenografija, instaliacija, kostiumai, ar tai būtų metalinis vamzdis, stiklinis tunelis, ledo podiumas, ar nuotakos suknelė, taip performanso atlikėja tarsi persikelia į kitą pasaulį, suteikia kūriniams teatrališkumo ir pakylėtumo“, – teigė kuratorė S. Baliuckaitė.

Monikos Dirsytės paroda „Dirsytė“ Vilniaus miesto galerijoje „Meno niša“ veiks iki gegužės 27 dienos. Galerijos „Meno niša“ rėmėja – Vilniaus miesto savivaldybė. Parodos partneriai: renginių ir komunikacijos agentūra OLIVE agentūra ir VILNIUS TECH Kūrybinių industrijų fakultetas. Ši retrospektyvinė menininkės paroda tuo pačiu pavadinimu iki birželio 4 dienos veiks ir Klaipėdoje, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją