Šiuolaikinės muzikos festivalis vyks nuo spalio 9 iki 17 dienos, bus surengta 10 koncertų. Šiais metais "Gaidoje" dalyvaus muzikiniai kolektyvai ir atlikėjai iš Olandijos, Vokietijos, Švedijos, JAV ir kitų šalių.

Festivalyje bus atlikta net 17 naujųjų Lietuvos kompozitorių kūrinių. Dauguma užsienio autorių kūrinių Lietuvoje skambės taip pat pirmą kartą, o kai kurie jų, pavyzdžiui, prancūzės Francoise'os Choveaux ar esto Toivo Tulevo kompozicijos sukurti specialiai "Gaidai".

Spalio 10-ąją koncertą surengs vienas žymiausių pasaulyje violončelininkų ir dirigentų Davidas Geringas su Jaunimo simfoniniu orkestru, saksofonistu Danieliumi Praspaliauskiu ir Vilniaus styginiu orkestru. Koncerte skambės Lietuvos kompozitorių Nomedos Valančiūtės, Ramintos Šerkšnytės ir kiti kūriniai.

Instrumentiniai ansambliai "Nieuw ensemble" iš Olandijos ir švedų "Ensemble Kairos", bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos "Kremerata Baltica sekstetas" be kitų pasaulio kompozitorių atliks ir naujausius Jurgio Juozapaičio, Vytauto Laurušo, Ryčio Mažulio, Antano Jasenkos, Lino Rimšos, Fausto Latėno, Vidmanto Bartulio, Gintaro Sodeikos kūrinius.

Spalio 13 dieną kompozitorius Algirdas Martinaitis pristatys naująjį savo kūrinį "Europos periodo parkas smuikui ir orkestrui", o Remigijus Merkelys - "Septintasis dangus dviem fortepijonams ir orkestrui", kuriuos atliks Roberto Šerveniko diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, švedų trombonistas Christian Lindberg (Kristian Lindberg), smuikininkė Rusnė Mataitytė bei pianistai Rūta ir Zbignevas Ibelhauptai.

Spalio 15 dieną įvyks lietuviškoji Osvaldo Balakausko kamerinės operos "Tolimoji" ("La Lointaine") premjera. Pirmą kartą ši opera skambėjo festivalyje "Varšuvos ruduo" rugsėjo 22-23 dienomis. Solo partijas atliks Judita Leitaitė, Audrius Rubežius ir Ignas Misiūra-Tumanov, diriguos Donatas Katkus.

Tęsiant naujosios vokalinės muzikos muzikos atlikimo tradiciją, pernai festivalyje pasirodžiusį chorą "Jaunoji muzika" pakeis Latvijos radijo choro solistai, kurie kartu su "Chordos" styginiu kvartetu atliks ir naująjį Ryčio Mažulio kūrinį "ajapajapam".

Taip pat tradiciniu tapęs linksmiausias festivalio koncertas, pavadintas "Fringe", pristatys bendrą kompozitorių Lino Rimšos ir Lino Paulauskio projektą "Opera in da House", kuris panaikins ribas tarp rimtosios operinės, džiazo ir šiuolaikinės šokių muzikos.

Pernai L. Rimša su "Acid Jazz Co" pristatė parafrazes šiuolaikinių lietuvių kompozitorių temomis.

Netradiciškas bus ir festivalio siūlomas fortepijoninis rečitalis - JAV pianisto Anthony de Mare'o solinė programa. Šio atlikėjo pasirodymai - tai ekstravagantiški fortepijoninę muziką, vaizdo instaliacijas, balsą ir šokį jungiantys spektakliai.

Paskutinį festivalio vakarą instrumentinis "Gaidos" ansamblis, sukurtas specialiai festivaliui, atliks Šarūno Nako, Vytauto V. Jurgučio ir kitų kompozitorių kūrinius.

Šiuolaikinės muzikos festivalio "Gaida" koncertai vyks Lietuvos nacionalinės filharmonijos ir Vilniaus Rotušės salėse, Evangelikų liuteronų bažnyčioje ir Rusų dramos teatre.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją