Japono kurta bei Vilniaus miestui dovanojama iliustracija supina Lietuvos etnografinius motyvus su futuristiniais elementais ir Anime stilistika. „Iliustracijai sukurti dailininkas paprašė sužinoti viską, ką galėtų papasakoti šiuolaikinis lietuvis apie savo šalį. Taip gimė šešiasdešimties puslapių referatas laužyta japonų kalba apie baltiškas runas, krepšinio kamuolius, gintaro inkliuzą. Sijono raštus derinome su Nacionaliniu kultūros centru. Kas mums atrodo savaime suprantama, menininką vis stebindavo.“ – kūrybiniais užkulisiais dalinasi projekto iniciatorius Sergej Grigorjev.

Japono kūrėjo dėmesys Lietuvai

Hiroyuki Mitsume Takahashi – tarptautinį pripažinimą pelnęs dailininkas ir iliustratorius, parodas rengęs JAV, Prancūzijoje, Pietų Korėjoje, Singapūre, Vokietijoje ir kt. Darbuose gausu mokslinės fantastikos, mados, gatvės kultūros elementų ir technologijų samplaikos. Galima įžvelgti ir tradicinės japonų estetikos, budizmo akcentų. Kūrėjas dažnai „atveria“ kūnus, demonstruodamas plastiškai ore sklandančius vidinius organus, arba palikdamas dalis iliustracijų „ne pilnai parsiųstas“; šie bruožai kuria personažų gelmę.

Pirmą kartą Mitsume Lietuvoje lankėsi 2018 metais, Japonijos kultūros festivalyje „nowJapan“ rengdamas parodą. „Keliaudamas pastebėjau, kad įprastai oro uostus supa asfalto upės. Pasidalinau įžvalga, kokia blanki dažniausia yra miesto arterija tarp oro uosto ir centro. Tuomet kaip juokas gimė idėja apie mano piešinį ant pastato, tarsi atviruką kiekvienam atvykstančiam. Idėja pasidalinome su organizatoriais ir Vilniaus savivaldybe. Toliau išvykau ir po trejų metų gavau nuostabią žinią, kad miestas pritarė kūrinio atsiradimui,“ – priešistorę pasakoja Mitsume.

Hiroyki Mitsume Takahashi

Iš atviruko į prasmingą gatvės meną

Japono kūrinį pastato fasadui pritaikys garsus gatvės menininkas Kipras Petrulis, dar žinomas kaip Trexus. Menininkas rengė parodas Vokietijoje, Lietuvoje ir Malaizijoje, dirba su pasaulio grandais - Uber, Unity, Adidas, kuria albumų viršelius hiphopo muzikos atlikėjams iš Kanados, JK ir Lietuvos. „Dvejojau, ar priimti pasiūlymą įgyvendinti kito kūrėjo darbą. Tačiau Mitsume atitiko mano stilistiką, o kartu sukursime miestui prasmingą mural’ą (sieninę freską). O, beje, ir pats ilgai žvalgiausi į šią daugiabučio sieną, todėl sutikau prisidėti prie kūrinio įgyvendinimo“, – prisiminė Kipras.

Kipras Petrulis

Piešinys užims virš 300 kvadratinių metrų plotą, tad strategiškai svarbi yra „Vivacolor“ partnerystė. „Matome, kaip viešose erdvėse gimę meno kūriniai keičia miesto veidą ir padeda kurti spalvingo, drąsaus bei kūrybiško miesto įvaizdį. Skatiname gatvės menininkus realizuoti savo idėjas aprūpindami juos fasadų dažais „Vivacolor“. O japoniško stiliaus „Ateities lietuvaitės“ vizija – kruopščiai apgalvotos detalės ir ryškūs simboliai – daro neišdildomą įspūdį.“ – pasakoja UAB „Tikkurila“ rinkodaros vadovė Rūta Labeikienė.

Futuristinė lietuvaitė pasitiks miesto svečius kelyje nuo Vilniaus oro uosto iki miesto centro, ant daugiabučio pietinio fasado (Dariaus ir Girėno g. 13). Ši iniciatyva yra Vilniaus miesto savivaldybės konkurso „Kuriu Vilnių“ remiamas projektas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją