Paroda muziejuje veiks iki kovo 20 dienos. Savaitgalį muziejaus lankytojai taip pat galės dalyvauti ir gido savanorio ekskursijose. O šeimos laukiamos drauge praleisti laiką muziejuje vykstančiuose Šeimų sekmadienio užsiėmimuose.

Nauji kontekstai ir prasmės

MO muziejaus paroda šiomis dienomis daugeliui lankytojų įgauna kitų prasmių, tampa ypač aktuali. Viena iš trijų parodos dalių skirta politizuotų švenčių fotografijai. Tačiau dar svarbesnis parodos akcentas – kadrai, kuriuose užfiksuotas maištas, pasipriešinimas varžančiai santvarkai, vedantis į permainas.

Užfiksuotos kovos už laisvę akimirkos šiuo metu, kai Ukraina kovoja dėl savo laisvės, tampa dar brangesnės. Lankytojai gali įprasminti turimą ir branginamą laisvę bei mūsų visų galią prisidėti, palaikyti, kovoti.

„Kurdami MO parodas, visada siekiame, kad lankytojas galėtų rasti kažką svarbaus sau. Pastarosiomis savaitėmis paroda įgijo naują kontekstą karo Ukrainoje fone. Tikiu, kad parodoje eksponuojamos mūsų laisvės kelio nuotraukos rezonuos visai kitaip, dar kartą skaudžiai primindamos, kad laisvė nėra savaime suprantama“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus vadovė.
Fotografo Romualdo Požerskio Sąjūdžio ir Baltijos kelio nuotraukos liudija tų dienųįvykius

Fotografijose – kova už mūsų pačių laisvę

Fotografo Romualdo Požerskio Sąjūdžio ir Baltijos kelio nuotraukos liudija įvykius, reiškusius visai valstybei svarbius pokyčius. Nuotraukos išryškina visų bendrystę, žmonių ryžtą versti naują Lietuvos istorijos puslapį. Parodoje reportažiniu metodu užfiksuotos Sąjūdžio laikų akimirkos tapo ikoniniais istorijos liudijimais, kurie ir šiandien mums primena mūsų pačių kovą už laisvę ir nepriklausomybę.

Parodoje ir Virgilijaus Usinavičiaus-Augulio kadrai iš Roko maršų – taikaus pasipriešinimo santvarkai simbolis. Andrew Miksio serijoje „TULPĖS“ ironiški Baltarusijoje užfiksuotų vaizdų komplektai atskleidžia posovietinių valstybių sąsajas su praėjusiu laiku, išryškina santvarkos absurdą ir dirbtinumą.

Serijoje „Pjedestalas“ Indrė Šerpytytė gretina skirtingų laikotarpių vaizdus: Lenino ir kitų politinių veikėjų paminklus miestų aikštėse sovietmečiu ir dabartinėje jų vietoje – Grūto parke. Pereinamuoju laikotarpiu šių paminklų nukėlimas nuo postamentų, simbolizavo pasipriešinimą okupantams, o dabar jie trūnija gamtos apsuptyje ir liudija istoriją.

Ekskursijos ir Šeimų sekmadienis

Lankytojai, norintys išvysti eksponuojamas fotografijas ar prisiminti istorinius įvykius, tai gali padaryti iki šio sekmadienio – kovo 20 dienos, kol muziejuje veiks paroda „Permainų šventė“.

Šeštadienį ir sekmadienį 14 val. muziejuje vyks gido savanorio ekskursijos. Šeimos yra laukiamos specialiuose Šeimų sekmadienio užsiėmimuose sekmadienį nuo 11 val.

Muziejaus atstovai taip pat primena, kad visi pabėgėliai iš Ukrainos ar Lietuvoje gyvenantys Ukrainos piliečiai MO muziejuje bet kuriuo metu gali lankytis nemokamai.

Daugiau apie parodą „Permainų šventė“ ČIA. Dalis šios parodos nuo balandžio 1 dienos keliaus po skirtingus Lietuvos miestus ir rajonus. Pirmasis miestas – Marijampolė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją