Pamatyti kine – reta proga

Režisierius I. Jonynas, vos pradėjęs kurti filmą „Nematoma“, žinojo norintis, kad pagrindinį vaidmenį jame sukurtų jo kurso draugas, itin retai lietuviškame kine matomas aktorius D. Kazlauskas. Jo noras išsipildė – galbūt iš dalies dėl to, kad pasiūlė tai tinkamu metu. Aktorius neslepia: „laiko aš turėjau, bet dideliu noru filmuotis nedegiau. Didelė atsakomybė, o ir seniai kažką rimto vaidinau…“

„Matot, dažniausiai aktoriai priversti vaidina viską, kas jiems siūloma ir kaip gera nuo to būti nepriklausomu. Daugelis tame įžvelgia aroganciją, nes patys dažniausiai yra stipriai priklausomi. Ne paslaptis, kad daugelį dalykų gyvenime mes esame priversti daryti. Vienus iš to išlaisvina pinigai, o kitus – požiūris. Deja, gyvename ne Los Andžele ir ne Londone, pinigų didelių vargu ar užsidirbsi, bet požiūrį į kai kuriuos dalykus pakeisti gali“, – sako jis.

„Pastaruosius dešimt metų beveik nevaidinu nei kine, nei teatre. Ir nesunku atsakyti, kodėl? Gaila švaistyti laiką kažkieno savimeilei palaikyti. Bet nesunku atpažinti žmones, kurie domisi savo profesija ir turi gerų ketinimų. Tokiems žmonėms laiko rasti nesunku. Štai kodėl filmuotis pas Igną Jonyną aš sutikau sunkiai, bet noriai. Jis ne tik mano kursiokas, bet ir geras mano draugas. Be to, puikus ir talentingas kino režisierius. Manau, kad šis Igno filmas, sprendžiant iš to, ką mačiau (viso dar nemačiau), yra profesinis žingsnis aukštyn.

Sutinku, galėčiau dažniau džiaugtis premjeromis. Bet taip jau yra. Apskritai mano santykis su kinu panašus į santykius su buvusia mylimąja. Tai aistra atgimsta, tai vėl išblėsta…Gal ir galėčiau daugiau pastangų įdėti, kad tie santykiai būtų stabilesni. Bet buvo ir dar blogiau. Po nepriklausomybės santykiai apskritai vos nenutrūko. Tuo metu, kaip ir teatre vyravo režisūrinis kinas. Visi norėjo būti Tarkovskiais ar Nekrošiais. Pinigų šiam tikslui siekti beveik nebuvo. Nesinorėjo vaidinti tokiuose filmuose, o ir matyti kaip žmonės aršiai kaunasi dėl vietos po saule taip pat nesinorėjo – pastebi D. Kazlauskas.

Visgi, santykiai su kinu visiškai nenutrūko. Tarp filmų, kuriuose jam teko vaidinti nuo to laiko, D. Kazlauskas išskiria „Atsisveikinimą“, taip pat Donato Ulvydo „Tadą Blindą“. „Buvo smagu padėti Donatui įgyvendinti savo svajonę tapti kino režisieriumi. Tai buvo pirmas jo fiImas. Ir, manau, labai sėkmingas. Galų gale, scenarijus buvo panašus į tikrą kino scenarijų. Su aiškia istorija, ryškiais personažais, įdomiu siužetu, konfliktais ir tt. Tai mane labai nustebino“, – prisimena aktorius.

O po to, neskaitant kelių lengvų komedijų, kurios, kaip sako pats D. Kazlauskas, skirtos tiesiog praleisti laikui, atsirado ir I. Jonynas. Su visiškai kitais tikslais. Įntriguojančia istorija, geru scenarijum. Aistra ir vėl atgijo…

Praeitis visuomet pasiveja

Filmo „Nematoma“ pagrindinis veikėjas Jonas apsimeta neregiu ir dalyvauja šokių konkurse – vėliau jam tenka spręsti visas iš to ir iš ankstesnių gyvenimo sprendimų išplaukiančias pasekmes. D. Kazlauskas juokiasi tikrai negalintis pavadinti šio personažo sau artimu.

„Tarp mūsų nėra jokio ryšio – tai tiesiog yra išgalvota istorija. Aktoriaus tikslas neieškoti bendrų sąlyčių su personažu, o visom išgalėm įgyvendinti tai ką sugalvojo režisierius. Ir ši užduotis ne iš lengvųjų – patikėkite manimi. Dažniausiai žmogus linkęs daryti tai, ką moka, o ne tai, ko reikia“, – pabrėžia skirtumą aktorius.

Tačiau platesnės temos, kurias per šią istoriją atskleidžia I. Jonynas ir kartu su juo scenarijų kūręs filosofas Kristupas Sabolius, yra labai bendražmogiškos.

„Pati filmo tematika yra apie atsakomybės ir kaltės jausmus. Veiksmai, daromi praeityje, ateityje, ar galbūt dabartyje, visuomet palieka pėdsaką tavo arba artimųjų gyvenime, arba tam, kas tave supa. Vienas tokių poelgių atsitiko tam personažui Jonui: nutylėta tiesa stipriai apnuodijo ne tik jo, bet ir aplinkinių žmonių gyvenimus. Vis tiek ateina metas, kai tie dalykai tave pasiveja, ir aišku, ne visada pačiu geriausiu gyvenimo tarpsniu. Už tai, kas kažkada įvyko, arba dabartyje, arba ateityje, reikės susimokėti. O kokia ta kaina, aišku, pasižiūrėsite filme“, – intriguoja aktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)