„Kiki“ yra švedų menininkės ir dokumentinio kino režisierės Saros Jordenö kartu su „Kiki“ scenos sargu (angl. gatekeeper) Twiggy Pucci Garçon režisuotas filmas apie grupę jaunų žmonių, kurie šoka ir auga „Kiki“ bendruomenėje, saugiame prieglobstyje, skirtame pasirodymams ir saviraiškai, bei išoriniame socialiniame pasaulyje. Šis filmas Berlyno tarptautiniame kino festivalyje apdovanotas kaip geriausias dokumentinis filmas, „Full Frame“ dokumentinio kino festivalyje gavo apdovanojimą už įkvėpimą, taip pat „Outfest“ festivalio specialaus apdovanojimo laureatas.

Kas yra ta „Kiki“ scena? Režisierės S. Jordenö žodžiais, „Kiki“ scena yra dalis didesnės ballroom šokių subkultūros, kuri atsirado Harleme prieš daugiau nei 100 metų. Tai labai svarbi sceninio meno forma, sukurta LGBTQ rasinių mažumų bendruomenės. Ji veikia pogrindyje, yra mažai pripažinta ir nėra deramai ištyrinėta. Tai yra keista, atsižvelgiant į ballroom reikšmę populiariajai kultūrai ir įtaką padarytą tokioms atlikėjoms kaip Madonna, Beyonce ir Rihanna.

„Kiki“ scena yra ballroom atšaka, sukurta kaip saugi erdvė jaunimui, praktikuojančiam šią meno formą, iš kurios vogue šokiai yra žinomi plačiausiai. „Kiki“ scena yra jaunimo vedama menininkų ir aktyvistų bendruomenė, tai taip pat vieta, kurioje suteikiama galia ir pagalba pavojuje esančiam LGBTQ rasinių mažumų jaunimui.

Kadras iš filmo "Kiki"

Bendruomenės narių amžius svyruoja nuo 13 iki 28 metų ir kartu šis jaunimas labai stipiriai palaiko vienas kitą. Ballroom meno forma jiems leidžia išlieti patirtus sunkumus, o bendruomenė tampa alternatyvia šeima, kuri dažnai būna daug labiau palaikanti nei jų biologinės šeimos.

„Kiki“ vaizduojamos bendruomenės ypatingai puošnios ir triukšmingos, sudarytos iš „didelių“ asmenybių, tačiau filmo režisierė, dalydamasi filmavimo įspūdžiais, pastebi, jog „Kiki“ bendruomenė yra lengvai prieinama ir žmonės čia pripažįstami ne tik dėl jų šokio meistriškumo, bet ir dėl jų lyderystės ar bendruomenei suteiktos pagalbos.

„Esminė taisyklė yra ta, jog kiekvienas turi kuo nors prisidėti. Dauguma jaunų narių tik patekę į bendruomenę nėra „didelės“ asmenybės, matomos filme, tačiau lyderiai padeda jiems pamatyti savo potencialą, padeda jiems vystytis, augti ir atrasti save. Ši scena yra transformuojanti, tačiau svarbiausia, ji skatina individualumą. Čia galima rasti įvairiausių kūno tipų, įvairiausių ekspresijos formų, įvariausių talentų“, – sako S. Jordenö.

„Kiki“ scenos žmonės yra neįtikėtinai atsparūs, gebantys greitai atsigauti. Tačiau jiems nereikėtų tokiais būti. Jie turėtų turėti tokias pat teises, kaip ir kiekvienas kitas, jie turėtų turėti galimybę vaikščioti gatvėmis ar eiti į klubą be baimės, kad susidurs su smurtu. Jie turėtų turėti tokias pat galimybes švietime, politikoje, kino gamyboje ir mene“, – priduria režisierė.

Šiemet Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 3–20 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)