Apie 2005 m. sukurtas „Nerudos dainas“ amerikiečių kompozitorius Peteris Liebersonas (1946–2011) pasakojo: „Kartą, lūkuriuojant Albukerko oro uoste, visai atsitiktinai žvilgsnis užkliuvo už knygos rožiniu viršeliu. Tai buvo Pablo Nerudos meilės eilėraščiai, kurie mane taip patraukė, kad permetęs akimis vieną kitą puslapį iškart supratau privaląs pagal kelis iš šių eilėraščių sukurti muziką savo žmonai Lorraine. Po kelerių metų tokia galimybė susidarė – Los Andželo ir Bostono orkestrai man užsakė naują kūrinį, kurį turėtų atlikti Lorraine.“ Kiekvienas iš penkių eilėraščių įprasmina ir atskleidžia vis kitą meilės būsenos pusę – pirmoji poema „Jei tavo akys nebūtų mėnulio spalvos“ byloja apie mylimosios žavesį, antra „O meile, debesys užkopė į dangaus bokštą...“ skleidžia džiugesį, trečioji „Neišeik net ir vienai dienai“ primena apie išsiskyrimo skausmą, ketvirta „Tu mano. Sapnuoki mano sapną“ kupina aistros, o penkta „Mylimoji, jei aš mirsiu“ visą ciklą apgaubia liūdesio ir ramybės skraiste.

Šį meilės himną simfoninio vakaro programoje apgaubs instrumentinė muzika. Koncerto pradžiai maestro Modestas Pitrėnas parinko stebuklingą pasaką – Maurice’o Ravelio (1875–1937) kūrinį „Mano motušė žąsis“ (Ma mère l'Oye). Tai penkios pjesės iš baleto muzikos. Remdamasis žinomų pasakų siužetais 1908 m. Ravelis parašė lyrišką ir žavią siuitą fortepijonui keturioms rankoms, skirtą vaikams, tačiau vienodai įdomią ir suaugusiesiems. Vėliau kūrinys buvo orkestruotas. Orkestrinė siuitos versija pirmą kartą nuskambėjo 1912 m. ir buvo skirta choreografiniam veikalo įprasminimui. Meistriškai instrumentuotos fortepijoninės pjesės įgavo naują, dar įdomesnį pavidalą, juo ir gėrėsimės simfoninės muzikos koncerte.

O koncertą vainikuos prancūziškojo simfonizmo pavyzdžiu laikoma Césaro Franko(1822–1890) Simfonija d-moll. Jos muzika kupina dramatizmo ir konfliktų, joje gretinami kontrastingi vaizdai – niūrus, dramatiškas ir šviesus, lyrinis, o viską apibendrina finalas, klausytoją grąžinantis į realų pasaulį – tvyro pakili nuotaika, melodijos liete liejasi, tarytum skelbdamos pergalingą kovos baigtį. Muzikoje, kaip ir gyvenime...

Solistės Ievos Prudnikovaitės, dirigento Modesto Pitrėno ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas) koncertas Nacionalinėje filharmonijoje vyks šį šeštadienį, vasario 7 d., 19 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)