„Kiekvienas Nacionalinės filharmonijos rengiamas koncertas yra unikalus dėl jame atsiskleidžiančių muzikų kūrybinių galių. Profesionaliai parengtos programos čia suskamba kaip labai asmeniškai papasakotos istorijos, klausytojus panardinančios į emocijų kupiną muzikinį pasaulį. Tikimės, kad tiek 82-ąjį koncertų sezoną Filharmonijoje koncertuosiantys atlikėjai, tiek publika į muzikines istorijas panirs visa širdimi ir pasisems iš jų vilties bei įkvėpimo gyventi gražiau, kūrybiškiau“, – sako Nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Naujo sezono afišose išvysime naujų vardų, koncertuose išgirsime dar negirdėtų kūrinių. Antai sezono atidarymo koncerte rugsėjo 16-ąją su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) grieš violončelės virtuozas iš Vengrijos Istvánas Várdai. Pasak LNSO meno vadovo ir vyr. dirigento Modesto Pitrėno, sezono pradžia bus įspūdinga ne vien dėl susitikimo su šiuo pasaulinės šlovės sulaukusiu violončelininku, bet ir dėl jo pasirinkto kūrinio – tėvynainio kompozitoriaus Andráso Mihály Koncerto violončelei ir orkestrui. „Mums negirdėtas Koncertas violončelei veikiausiai visiems bus atradimas“, – sako M. Pitrėnas.

Premjerų nestigs per visą sezoną, o gausiausia jų bus tradiciškai rudenį rengiamuose Tarptautinio aktualiosios muzikos festivalio „Gaida“ koncertuose. „Dvi savaites čia kunkuliuos šiuolaikinė, moderni aktualioji muzika, mirguliuos labai įdomios solistų pavardės. Šįkart festivalis turi seserystės ir brolystės ženklą. Pirmame koncerte skambės žymiųjų seserų Katios ir Marielle Labèque duetas, antrajame matysime ir girdėsime žaviuosius broliukus iš Olandijos Arthurą ir Lucasą Jussenus“, – sezono įdomybes pristato M. Pitrėnas.

„Kalbant apie premjeras, šį sezoną Filharmonijai labai svarbia premjera tampa naujas mecenato vardas. Esame dėkingi prekybos tinklui „Norfa“ ir jo direktoriui Dainiui Dunduliui, sutikusiam bendradarbiauti ir remti Filharmonijos veiklą“, – sako R. Prusevičienė.

Ryšiai su įvairiomis įstaigomis bei koncertinėmis organizacijomis šį sezoną bus plėtojami itin intensyviai. „Mums labai svarbu plėtoti įvairius partnerystės ryšius, ir šį sezoną publika tai labai aiškiai pajus. Bus gausu koprodukcijos su Lietuvos festivaliais, kaip antai jau minėtąja „Gaida“ ar Šv. Jokūbo festivaliu, su įvairiomis koncertinėmis įstaigomis, kolektyvais, užsienio festivaliais“, – pabrėžia R. Prusevičienė.

Vienas ryškesnių artimiausių tarptautinės kultūrinės diplomatijos vaisių – rugsėjo 25 d. Vilniuje ir 26 d. Kaune vyksiantys Taivano nacionalinio simfoninio orkestro ir smuikininko Roberto Cheno koncertai. Jų programoje vakarietiška muzika derės su kompozitorės Chen Shih-Hui kūryba, publikos neabejotinai lauks rytietiškų atspalvių prisodrinti potyriai. 82-ąjį sezoną bus tęsiama ir ukrainietiška gaida – orkestro muzikos koncertuose nuskambės Valentino Silvestrovo Septintoji ir Devintoji simfonijos, Filharmonijos scenoje koncertuos nemažai atlikėjų iš Ukrainos, spalio 14 d. įvyks didžiausio Ukrainos klasikinės muzikos tarptautinio festivalio „Odessa Classics“ baigiamasis koncertas „Exile“.

Kaip visada daug dėmesio Filharmonija skirs Lietuvos kompozitorių kūrybai – programose išgirsime ir klasikų, ir šiuolaikinių kompozitorių kūrinių. Antai vien rugsėjį laukia keli ryškūs lietuviški akcentai: rugsėjo 16 d. sezono atidaryme skambės Eduardo Balsio poema „Jūros atspindžiai“, rugsėjo 18 ir 21 d. koncertų programų ašimi taps Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūryba, rugsėjo 24 d. vyksiančiame Lietuvos kamerinio orkestro sezono pradžios koncerte su pianistu Andriumi Žlabiu, be kitų kūrinių, skambės Jono Tamulionio „Rojaus paukščių giesmės“ ir „Toccata diavolesca“, o rugsėjo 28 d. koncertu „In memoriam Broniui Kutavičiui“ bus pagerbtas šio vieno iškiliausių mūsų šalies kompozitorių atminimas.

Naujų vardų šį sezoną atsiras ir Filharmonijos kolektyvuose. Viena ryškesnių permainų – Valstybiniame Vilniaus kvartete violončelininką Glebą Pyšniaką keičia konkursą į šią poziciją laimėjęs ukrainietis Viktoras Rekalo.

Didelė šio sezono permaina – kone visi Filharmonijos rengiami koncertai vyks po jos stogu, Didžiojoje ir Mažojoje salėse, mat atsisakyta tradicinių koncertų ciklų Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje bei Trakų pilyje. Ketinančiųjų bilietus pirkti gyvai irgi laukia naujovė – Filharmonijos bilietų kasos persikraustė į kadaise tam jau naudotas patalpas fasado dešinėje pusėje (Aušros Vartų g. 5 / Pasažo skg. 1).

Šį sezoną Filharmonija klausytojams siūlo abonementą. „Vertindami savo publikos lojalumą bei norą ištikimai lankytis Filharmonijos koncertuose, nusprendėme pritaikyti abonementines nuolaidas, leidžiančias klausytojams iš anksto laisvai pasirinkti kelis koncertus ir perkant daugiau bilietų įsigyti juos palankesnėmis kainomis“, – sako R. Prusevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją