„Šįmet renginį juokais vadiname dešimta su puse „Baltijos banga“ – jis trumpesnis, kuklesnis. Nėra „Agilos“ Nidoje pastato, tad keliamės į profesionaliam kinui ir jo žiūrovams neįprastą vietą, Juodkrantę; su tuo susiję daug rizikų. Bet tikiu publikos žingeidumu, neslopstančiu susidomėjimu savu kinu. Nepaisant aplinkybių, pavyko sudaryti įvairią programą, kurioje dera šiuolaikinės aktualijos ir istorinės atmintys. Kaip ir pernai, rodysime daug naujos lietuviškos dokumentikos.

Pasiūlysime 7–8 deš. dokumentikos programą „Mažieji šedevrai“ – bus galima pamatyti, kokie filmai įkvėpė režisierių Audrių Stonį „Laiko tiltams“. Pirmą kartą festivalyje surengsime bendrą lietuviškų, latviškų, estiškų trumpametražių dokumentinių ir vaidybinių filmų programą, kurioje – dvi premjeros, Gabrielės Urbonaitės „Paskutinis skambutis“ ir Elenos Kairytės „Mudu abudu“. Kelių filmų seansai įvyks ir Nidoje“, – šiųmetinės festivalio programos akcentus pranešime žiniasklaidai vardija jos kuratorė, kino kritikė Rasa Paukštytė.

„Baltijos bangos“ organizatoriai ir šįmet pradės festivalį nauju, Lietuvos kino teatruose dar nerodytu, tačiau aktualiu ir pasaulio festivaliuose ypač paklausiu lietuvišku filmu – atidarymo vakarą rugpjūčio 25 d. Neringos žiūrovai turės galimybę vieni pirmųjų pamatyti režisierės A. Žegulytės ilgametražį dokumentinį filmą „Animus animalis (Istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“.

Pagrindiniai A. Žegulytės filmo herojai – taksidermistai, su kuriais režisierė praleido daug dienų stebėdama gyvūnų iškamšų gamybą, „modelių“ medžioklę ir priežiūrą, vyko į taksidermistų čempionatą Suomijoje.

Taksidermistas, elnių augintojas ir zoologijos muziejaus darbuotojas gyvena aplinkoje, kurioje riba tarp gyvenimo ir mirties tapusi beveik nepastebima. Tai archajinis pasaulis, kuriame medžiojami net tik elniai, šernai, bet ir plastikiniai aligatorių manekenai. Kol pagamintos žvėrių iškamšos rungiasi dėl gyviausios pozos bei tikriausio žvilgsnio, žmogus vis bando sustabdyti laiką ir sugrąžinti gyvybę daiktams, kuriuose jos seniai nebėra.

Filmo premjera įvyko garsiajame Tarptautiniame Lepcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje; filmas dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Belgrade, Salonikuose, Islandijos dokumentinių filmų festivalyje, „Naujųjų horizontų“ festivalyje Lenkijoje, Briuselyje, „Hot Docs“ festivalyje Kanadoje, Tel Avivo Sinematekoje Lietuvos kultūros pristatymo dienose, Šiaurės ir Baltijos šalių festivalyje „Northern Ligths“ Minske ir kt. Vilniaus tarptautinime festivalyje „Kino pavasaris“ filmas apdovanotas vieno didžiausių Europoje kino industrijos naujienų portalo „Cineurope“ prizu, o tarptautiniame Briuselio kino festivalyje pelnė Gran Prix.

„Baltijos bangoje“ filmą pristatys ir į žiūrovų klausimus atsakys režisierė Aistė Žegulytė ir prodiuserė Giedrė Burokaitė.

Kiti „Baltijos bangos“ atidarymo seansai irgi bus skirti lietuviškam kinui – įvyks naujo, rugpjūčio mėnesį kino teatruose pradedamo rodyti režisieriaus Ernesto Jankausko filmo „Čia buvo Saša“ ir dokumentinio Arturo Jevdokimovo filmo „Second Hand“ seansai.

„Baltijos banga“ vyks rugpjūčio 25–29 d., festivalio metu bus parodyti 25 įvairios trukmės vaidybiniai ir dokumentiniai filmai, tarp kurių – ir bendros Latvijos, Estijos, Lietuvos gamybos filmai. Festivalį rengia Lietuvos kinematografininkų sąjunga, Nidos KTIC „Agila“ dalyvaujant kinematografininkų sąjungoms iš Latvijos ir Estijos, remia Lietuvos kino centras, Lietuvos kultūros taryba, AVAKA, Neringos savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją