Paveikslas visuomenei parodytas garsiausiuose Florencijos rūmuose – Palazzo Vecchio. Juose vyko iškilminga šio instituto organizuojama apdovanojimų ceremonija, kurios metu apdovanojami žmonės už jų ypatingą indėlį, puoselėjant žmonių solidarumą ir pasiaukojimą silpnesnių labui. Šis institutas tokius apdovanojimus teikia nuo 1983 metų ir jau 36 kartą pagerbia ceremonijos simbolį šventąjį Martyną, kuris būdamas kareiviu, atidavė elgetai savo apsiaustą.

S. Staniūnas Florencijos menotyrininkų buvo pastebėtas prieš metus Vilniuje savo studijoje „Art House“. Jo meistriškumas ir artimas renesanso epochos meistrams braižas pritraukė pasaulio meno mekos – Florencijos – meno žinovus, o šiandien, dailininko nutapytas šventojo Martyno paveikslas, jau tapo vieno iškilmingiausių apdovanojimų Florencijoje simbolių, mat dailininkas buvo pakviestas atlikti šį didelę vertę ir simbolinę prasmę turintį darbą.

Apdovanojimas Sigitui Staniūnui

„Paveikslas buvo įkvėptas ir pristatytas erdvėje, kurioje kūrė garsiausi pasaulio meistrai – Leonardas Da Vinčis, Mikelandželas. Jaučiausi taip, lyg būčiau pristatęs gintarinį deimantą“, – po iškilmingo renginio neslėpdamas pakilaus jaudulio sakė institutui šventojo Martyno paveikslą padovanojęs dailininkas.

Italijos menotyrininkų pavadintas Lietuvos Botičeliu, dailininkas prie paveikslo dirbo beveik metus. Jis vyko į Florenciją susipažinti su jau institutui kitų dailininkų pristatytais darbais, šv. Martyno istorija ir instituto filosofija, taip pat bendravo su menotyrininkais, tapytojais, kultūros atstovais. Grįžęs į Vilnių pradėjo tapyti šventojo paveikslą, kuris vainikavo apdovanojimų ceremoniją.

„Stengiausi pajusti ir perteikti, ką žmonijai reiškia vertybės, tarpusavio pagalba, pagalba silpnesniam. Juk kovodami už nepriklausomybę, mes taip pat sulaukėme pasaulio valstybių ir atskirų žmonių paramos, užtarimo. Buvome nuskriausti, tačiau atėjo ta diena, kada tarsi patyrėme, ką reiškia būti apgaubtam šilto apsiausto, kaip tai padarė šventasis Martynas. Man tapyti šį paveikslą buvo gera ir labai artima. Mane, Lietuvos tapybos mokyklos tęsėją ir Italijos meistrus sieja tos pačios tapymo manieros, puoselėjama renesansiška dvasia, pagarba menui, tapybai ir visuomenei, kuri tikisi iš menininko jaudinančio bei paveikaus grožio“, – sakė S. Staniūnas.

Paveikslo pristatyme ir garbinguose apdovanojimuose Palazzo Vecchio rūmuose dalyvavo LR ambasadorius Italijoje Ričardas Šlepavičius, Lietuvos garbės konsulas Florencijoje Enrico Palasciano, Scudi di San Martin instituto prezidentas, komandoras Roberto Lupi. S. Staniūnui diplomą įteikė vienas garsiausių žmonių Florencijoje prof. Luigi Bellini, kuris garsėja visame pasaulyje kaip filantropas, vienos garsiausių Italijos šeimų atstovas, puoselėjantis ir visuomenei pristatantis įspūdingą meno šedevrų kolekciją, jo šeimos saugomą ir kaupiamą nuo 1756 metų.

S. Staniūno paveikslą publikai pristatė renesanso epochos tapybos profesorius Giovanni Guidetti, kuris viešėdamas Lietuvoje susidomėjo gilią meninę vertę turinčiais lietuvio darbais.

Kasmet institutas „Scudi di San Martino“ rengia vienus garbingiausių apdovanojimų už pasiaukojimą ir socialinę veiklą bei kviečia vieną iš pasaulio menininkų sukurti šventojo Martyno įvaizdį, kuris simbolizuotų žmogiškųjų vertybių išaukštinimą.

Institutas taip pat apdovanojo ir vieną garsiausių Lietuvos dviratininkių, pasaulio čempionę, prestižinių „Giro d‘Italia“ bei „Tour de France“ lenktynių nugalėtoją Editą Pučinskaitę. Dabar Italijoje gyvenanti lietuvė už humanizmą, kaip vieną aukščiausių vertybių puoselėjančio instituto Scudi di San Martino dėmesio centre atsidūrė po to, kai ėmė burti garsius Italijos žmones, siekiant padėti vėžiu sergantiems vaikams. Abu lietuviai – S. Staniūnas ir E. Pučinskaitė pagerbti tą pačią dieną Florencijos iškiliausiuose rūmuose.

Dailininkas S. Staniūnas studijoje Bernardinų gatvėje kuria Lietuvos kultūrai svarbius projektus, puoselėdamas glaudžius tiesioginius kultūrinius tarptautinius ryšius. Savo dirbtuves menininkas pavertė unikalia europinio lygio studija, kurioje tapo, rengia atvirus menininkų susitikimus.

Bernardinų studija tapo žinoma tarptautiniu mastu, į studiją noriai atvyksta gerbiamos pasaulio kultūros asmenybės, menininkai, muzikai, literatai. „Art House“ tapo nepakeičiama jų susitikimų, dailės, muzikos ir literatūros vakarų erdve.

Dailininkas S. Staniūnas, kurdamas ir aktyviai dalyvaudamas meno gyvenime Lietuvoje bei užsienyje, apdovanotas ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“, jam įteiktas Aukščiausias Nyderlandų šalies apdovanojimas – už nuopelnus Europos kultūrai Oranje Nassau ordinas, jį menininkui įteikė Nyderlandų Karalienė Beatričė.

S. Staniūno daugiasluoksnės tapybos darbai eksponuojami ne tik Lietuvoje, bet ir Kanadoje, JAV, Ispanijoje, Italijoje, Šveicarijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje, Vengrijoje, Brazilijoje, Indonezijoje, Taivanyje ir kt. Menininkas sukūrė daugiau kaip 50 parodų garsindamas Lietuvos vardą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)