R. Bogdanas sakė visada bandantis būti nuoširdus ir parodyti, ką jaučia ir ką galvoja, nesvarbu, malonu tai kažkam ar ne: „Galiu sakyti savo draugams nemalonius dalykus, o priešams – malonius, bet svarbiausia yra būti atviram ir nuoširdžiam“.

Tiesa, jis pridūrė, kad negalima būtų ir sakyti, kad būti vien nuoširdžiam pakanka. „Kai kurie dalykai būna nuoširdžiai kvaili. Aš pats padariau daug kvailų dalykų būdamas nuoširdžiu“, – juokėsi jis, pridurdamas, kad kita svarbi dalis yra kritinis mąstymas.

Be to, jo nuomone, norintys būti rašytojais, turi nesekti tuo pačiu keliu kartu su kitais, bet rasti savo požiūrį. „Jei tai, ką kalba kiti, rezonuoja ir tau – viskas gerai, bet jei ne – bandyk būti kitoks“, – kalbėjo R. Bogdanas.

Pasak R. Bogdano, kartais drąsai pakanka paprasčiausiai labai aiškiai suprasti tikslą. „Kai kalbame apie 1990-us metus, mūsų tikslas buvo laisva šalis, mes visi to norėjome, dėl to žinojome, ką daryti. Dabar rašau apie Ukrainą, ten esančią korupciją – nors myliu tenykščius žmones, bet rašau apie tai ir rodau ten esančias problemas. Jie pyksta dėl to, bet aš bandau jiems taip padėti“, – aiškino jis.

Apskritai, jo nuomone, Europos Sąjungai priklausančioms šalims labai svarbu geriau suprasti vienai kitą. „Mes gyvendami čia, prie rytinės Europos Sąjungos sienos, turime suprasti, ką graikai ar italai galvoja apie imigraciją, o jie turėtų suprasti, kaip mes jaučiamės dėl agresyvaus Rusijos elgesio šalia mūsų sienos“, – kalbėjo R. Bogdanas.

Visą pokalbį ir renginio įrašą rasite čia.

„Europos literatūros naktis“ – tarptautinis tęstinis EUNIC Nyderlandų (Europos Sąjungos nacionalinių kultūros institutų tinklo) projektas, kuris suburia garsius autorius ir perspektyvius literatūros talentus iš įvairių Europos šalių.

2021 m. „Europos literatūros nakties“ tema – rašytojo drąsa. Ar rašytojas sieja savo kūrybą su Europos visuomenei aktualiomis problemomis? Ar reikalinga Europai rašytojo drąsa? Kas apskritai yra rašytojo drąsa? Rašytojai ir poetai nebeturi savaime suprantamos pozicijos viešųjų diskusijų centre, tačiau jie susiduria su vis didesniu raginimu diskutuoti visuomenei svarbiomis temomis. Vakaro metu autoriai iš skirtingų Europos šalių ieško atsakymų į šiuos ir kitus klausimus.

Lietuvai renginyje atstovauja žymus Delfi apžvalgininkas, rašytojas Ramūnas Bogdanas. 2018 m. viena prestižiškiausių Lietuvos leidyklų „Baltos lankos“ išleido debiutinį R. Bogdano romaną „Prie bedugnės“. Tai pirmoji trilogijos „Ukrainos tridantis“ dalis. Trilogija apima 2013–2014 m. įvykius Ukrainoje nuo Orumo revoliucijos išvakarių iki pasipriešinimo Rusijos agresijai. 2020 m. ta pati leidykla išleido antrąjį romaną „Juodas sniegas, raudonas dangus“. Šiuo metu autorius rašo trečiąją – baigiamąją dalį.

Kiti renginyje dalyvaujantys autoriai: Andrea Bajani (Italija), Elia Barceló (Ispanija), Maarja Kangro (Estija), Nelleke Noordervliet (Nyderlandai), Laurent Petitmangin (Prancūzija), Monique Roffey (Jungtinė Karalystė), Christoph Schneeberger (Šveicarija) Jan Škrob (Čekija), Moni Stanila (Rumunija), Max Temmerman (Belgija), Boštjan Videmšek (Slovenija), Olivia Wenzel (Vokietija).

Vakarą moderuoja literatūros kritikė Margot Dijkgraaf ir rašytojas, Amsterdamo universiteto Europos studijų profesorius Guido Snel.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)