Vargonų ciklo svečias iš Danijos Jakobas Lorentzenas pirmą kartą Lietuvoje atliks bene reikšmingiausią paskutinįjį kompozitoriaus veikalą – „Commotio“ vargonams. Savo trukme (22-24 min.) jis pranoksta visas Johanno Sebastiano Bacho vargonų kompozicijas.

C. Nielseno amžininkai vertino „Commotio“ kaip vieną svarbiausių to meto vargonų literatūros kūrinių. Jo išskirtinumą pripažino pats autorius. „Nė vienas mano darbų nereikalauja tokios koncentracijos ir pastangų atkurti vienintelį tinkamą vargonams polifoninės muzikos stilių“, - rašė kompozitorius apie „Commotio“ laške savo žentui.

C. Nielsenas dalyvavo ir šio kūrinio premjeroje Orhuso katedroje 1931-ųjų balandį, nors tuo metu jau sunkiai sirgo.

„Commotio“ tapo mėgstamu danų vargonininkų repertuaro kūriniu. Jis ypač dažnai skamba Christiansborgo rūmų koplyčioje, kur vyriausiuoju vargonininku dirba J. Lorentzenas.

Šis muzikas taip pat yra pagrindinės Kopenhagos bažnyčios „Holmens Kirke“ vyriausiasis vargonininkas ir chorvedys. Abi šventoves globoja Danijos karalienė Margrethe, todėl J. Lorentzenas dažnai koncertuoja karališkajai šeimai ir šalies valdžios atstovams.

Vargonininkas yra apdovanotas Karalienės Ingridos atminimo medaliu. Jis kasmet dalyvauja daugiau kaip 50 koncertų kaip solistas, kamerinės muzikos atlikėjas ir bažnyčios choro bei orkestro dirigentas.

Lietuvoje J. Lorentzenas pasirodys jau ne pirmą kartą. C.Nielseno metams skirtas jo koncertas rengiamas kartu su Danijos ambasada.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją