Vasarą Antakalnio g. esančiuose tripusiuose reklaminiuose stenduose viso buvo eksponuota dešimt tekstų, kurių autoriai šiame rajone augo, gyveno arba tebegyvena, turi artimą ryšį su juo. Trijų tekstų perkėlimui ant sienų projekto organizatorės Stefanija Jokštytė, Aušra Trakšelytė ir Miglė Končytė ieškojo labiau pėsčiųjų pamėgtos lokacijos, todėl pasirinkta P. Vileišio gatvė, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tekstas, kurį šios gatvės 6-ojo namo gyventojai balsavimo būdu išsirinko patys, – Dainiaus Dirgėlos eilėraštis, kuriame poetas atkreipia dėmesį, kad tai vienas ilgiausių rajonų sostinėje, besidriekiantis nuo Saulėtekio iki saulėlydžio. Administracinės paskirties pastato, kurio numeris 18N, savininkiai nusprendė, kad fasadinei daliai tinkamiausias yra Vilnius City Opera įkūrėjos ir meno vadovės, operų režisierės Dalios Ibelhauptaitės palinkėjimas (antakalniečiams) laikytis ir palaikyti vieniems kitus. Paskutinysis tekstas nugulė ant Šilo tilto (iš Antakalnio pusės) kolonų, nuo kurio prasideda Paupio pėsčiųjų takas. Projekto rengėjoms ši lokacija pasirodė itin tinkama su kino ir teatro projektais dirbančios dramaturges Birutės Kapustinskaitės tekstui „Brokerių poezija“. Tekste gretinami retai derantys materialūs ir dvasiniai rajono privalumai.

Birutės Kapustinskaitės tekstas

Kuratorės prie kiekvieno kūrinio nurodė teksto autorių ir vertėją, o Vilniaus Kontekstų projekto pavadinimo pasirinkta nerašyti, išlaikant švaros ir minimalizmo estetiką, visą praeivio dėmesį koncentruojant į kūrinį ir jo turinį.

Kokybiškai ir preciziškai dizainerės Gailės Pranckūnaitės autoriniu šriftu sumaketuotus tekstus ant fizinių sienų perkėlė patyrę šiuolaikiniai menininkai: Artur Širin ir Antanas Dubra. Tekstų vertėjai: Rimas Užgiris, Alexandra Bondarev.

D. Ibelhauptaitės tekstas

Nors projektas „Vilniaus kontekstai“, kuris startavo 2017 m., buvo tęsiamas 2019-ais ir šiemet (kaip programos „Kuriu Vilnių“ dalis), vykdavo tik kelias savaites, nuo šiol trimis tekstais vilniečiai ir miesto svečiai turės galimybę džiaugtis nuolatos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt