Taip pat jis skiriamas Mindaugo karūnavimo 750 metų bei Čiurlionio memorialinio muziejaus Druskininkuose 40 metų sukaktims bei Neįgaliųjų metams paminėti. Daugiau kaip 4 mėnesius truksiančio festivalio programos sudarytojas muzikologas, Lietuvos muzikos akademijos docentas Rimantas Astrauskas.

Jis - vienas paskutiniųjų Jadvygos Čiurlionytės, jauniausios Mikalojaus Konstantino Čiurlionio sesers, mokinių. Astrauskas įsitikinęs, kad Čiurlionio kūrybos ir apskritai lietuvių kultūros pristatymas Druskininkuose reprezentuoja mūsų šalį ir yra ne mažiau svarbus nei kiti valstybės pasiekimai.

Pradžios šventė

"Nėra kilnesnės misijos, kaip garsinti savo šalies kūrėjus bei atlikėjus", - įsitikinusi Stulgienė. Direktorė sako, kad mūsų šalies ir užsienio svečiams, atvyksiantiems į Druskininkus, bus pristatyta Lietuvos menininkų programa, kuri savo svarba gali lygiuotis į garsiausius sostinės muzikos festivalius.

Šį sekmadienį, birželio 8 dieną, Čiurlionio memorialiniame muziejuje vyks festivalio atidarymas, kuriame dalyvaus garbūs svečiai. Druskininkų bažnyčioje vyks "Vargonų muzikos valanda", kurioje dainuos Regina Maciūtė, vargonuos Gediminas Kviklys. Senąją Druskininkų tradiciją atgaivins Didžiosios Kunigaikštienės motorizuotojo pėstininkų bataliono orkestras "Geležinis vilkas".

Dar vienas svarbus festivalio pradžios akcentas - simfoninės muzikos orkestro koncertas. "Jadvyga Čiurlionytė savo atsiminimuose rašo, kad paskutinis simfoninės muzikos koncertas Druskininkuose skambėjo prieš I pasaulinį karą, sako Stulgienė. - Džiaugiamės, kad Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos simfoninis orkestras kartu su solistu Virgilijumi Noreika (dirigentas Modestas Pitrėnas) atgaivins seną ir gražią kurorto tradiciją mūsų festivalio atidarymo dieną".

Festivalis įkvėpė naujam festivaliui

Net 7 vasaras LMRF rengė tradicinį smuiko muzikos festivalį "Druskininkų vasara", kuriame kasmet savo meistriškumą tobulindavo apie 30 moksleivių ir studentų. Jiems dėstė garsūs profesoriai iš JAV, Prancūzijos, Latvijos, Rusijos, Vokietijos ir Lietuvos, kurie kartu su moksleiviais parengdavo apie 20 koncertų Druskininkuose, Liškiavoje, Varėnoje.

"Po koncertų prie manęs dažnai prieidavo užsieniečiai, į Druskininkus atvykę iš Lenkijos, Vokietijos, Izraelio. Jie dėkojo mūsų atlikėjams ir klausdavo jau apie kitų metų "Druskininkų vasarą", į kurią vėl ketindavo atvykti, - prisimena Stulgienė. - Tai įkvėpė mus pagalvoti ne tik apie kelių savaičių smuiko ir kamerinių ansamblių šventę, bet apie ilgą kelių mėnesių menų festivalį, kurį pavadinome "Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu".