„Paprastai filmai turi užbaigtą gyvavimo ciklą. „Aktyviuoju periodu“ jie keliauja per festivalius, patenka į kino teatrų repertuarą, kai kuriuos nuperka televizijos. Tačiau galiausiai lietuvių autorių kūriniai dingsta iš akiračio – juos pasižiūrėti nebelieka jokių galimybių. Tad dešimties lietuviškų filmų transliacijos per DELFI TV – džiugi naujiena ir žiūrovams, ir filmų kūrėjams“, – pabrėžė Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos (AVAKA) direktorius Darius Vaitiekūnas.

Asociacija AVAKA, vienijanti 300 kino ir televizijos prodiuserių ir autorių, 2015 metais įkūrė Lietuvos kino fondą, kaip platformą, kuri legaliai platina kino kūrėjų produkciją. Ją iš dalies remia Lietuvos kultūros ministerija.

Tiesioginių transliacijų pradžia – sekmadieniais 19 valandą. Filmus bus galima žiūrėti patogiu metu šešias dienas nuo transliacijos.

Šį sekmadienį, balandžio 2-ąją, kino mėgėjai kviečiami į pirmąjį DELFI Kino seansą. Jie išvys režisierės Giedrės Beinoriūtės pilnametražį dokumentinį filmą „Pokalbiai rimtomis temomis“ (2012).

Tai filmas be išorinio veiksmo, dekoracijų, peizažų ir specialiųjų efektų. Pagrindiniai filmo herojai, vaikai ir paaugliai, apdovanoti ypatingu gebėjimu apsakyti juos supantį pasaulį.

Intymūs, minimalistine maniera nufilmuoti pokalbiai su jais atskleidžia kartais melancholišką, kartais juokingą, kartais dramatišką šiuolaikinio pasaulio vaizdą.

Filmo įkvėpimo šaltiniu tapo rašytojos, Nacionalinės premijos laureatės Vandos Juknaitės knyga „Tariamas iš tamsos“, išleista 2007 metais.

„Kada atsirado mintis sukurti filmą iš pokalbių su vaikais, tiksliai nepamenu. Tiesą pasakius, tai atrodė praktiškai neįmanoma. Juk viena yra prieiti prie vaiko su pieštuku ir sąsiuviniu, o visai kas kita – su kino kamera, mikrofonu ir dar penkiais kolegomis. Bet kuo labiau neįmanoma, tuo įdomiau pabandyti“, – yra sakiusi režisierė G. Beinoriūtė.

Filme keliami klausimai apie vienatvę, meilę, Dievą, pasaulį, žmogaus ryšį su kitu žmogumi. „Pasaulis – tai žmonės.“ „Jūs ką, netikit į Dievą? Tai galiu išmokint, kaip pradėt tikėt…“

Vėliau programa DELFI Kinas suteiks progą pamatyti G. Beinoriūtę išgarsinusią kino dramą „Balkonas“ (2008), kurioje vaidina Rolandas Kazlas ir Viktorija Kuodytė.

Taip pat DELFI TV rodys režisierės Jūratės Samulionytės nuotaikingą dokumentinę juostą „Šanxai Banzai“ (2010), taip pat du Kristinos Buožytės filmus „Aurora“ (2011) ir „Kolekcionierė“ (2008).
Stepono Dariaus ir Stasio Girėno transatlantinio skrydžio legendą primins Remigijaus Sabulio ir Sigito Siudikos dokumentinis filmas „Lituanica paslaptis“ (2013).

Projekto „Kur tu – ten ir kinas!“ žiūrovai pamatys keturias trumpametražes vaidybines dramas – Giedriaus Tamoševičiaus „Džekį“ (2015), Dovilės Šarutytės „Aš tave žinau“ (2009), JAV studijuojančios „Sidabrinės gervės“ laureatės Gabrielės Urbonaitės „Plaukikę“ (2013) ir Roko Eltermano „Paskutinę medaus mėnesio dieną“ (2011).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją