Ne vienas pretendentų savo filmuose bandė atrakinti pasąmonę ir išspręsti mistinius galvosūkius. Trys komisijos išrinkti studentų darbai jau perduoti Lietuvių kino akademijos (LiKA) narių slaptam balsavimui.

Studentų darbų kategorijoje varžėsi ir trumpametražiai, ir dokumentiniai, ir animaciniai filmai. Juos peržiūrėjo ir nominantų trejetuką sudarė atrankos komisijos nariai: poetas, prozininkas, LiKA steigėjas Alvydas Šlepikas, kino kritikė Rasa Paukštytė, Lietuvos Nacionalinės, Kristoforo premijų laureatas, kompozitorius Algirdas Martinaitis ir komisijos pirmininkė – kinotyrininkė, humanitarinių mokslų daktarė, Europos kino akademijos narė dr.Gražina Arlickaitė.

“Šiemet “Sidabrinės gervės kiaušinis” labai neblogai perisi, tarp komisijos narių tikrai kilo diskusijos dėl vieno ar kito filmo, prieš pateikiant akademijos nariams finalinį studentų darbų trejetą, - pasakojo A.Šlepikas. - Nebuvo taip, kad tik trys filmai paduoti – ir prašome, rinkitės. Šioje kategorijoje varžėsi 13 labai gerų darbų.”

Šiemet komisijai pristatytuose studentų filmuose pastebimas padidėjęs susidomėjimas mistiniais dalykais: pasirodo stebuklingi medalionai, keisti herojai, atsiranda pasikalbėjimai su cukrinėmis, nuskamba ypatingos kalėdinės pasakos, kyla detektyviniai įtarimai, apelsininės mįslės.

Taip pat nemažai dėmesio skiriama humaniškumui, artimojo girdėjimui, į savižudybę linkusio žmogaus gelbėjimui, mamos ir vaiko ryšiui, ar atvirkščiai – iškeliama vulgari, brutali visuomenė, primityvus mąstymas organais, “valstybinė” homofobija.

Kitiems jauniesiems kūrėjams rūpi pasižvalgyti po praeitį: jų filmuose vėl žengiami pirmieji žingsniai Mėnulyje, rodomi knygnešių žygiai, netgi suteikiamas žodis pensinio amžiaus kartai.

“Sidabrinės gervės kiaušinį” laimėti nusiteikę studentai maloniai stebino novatoriškais filmavimo sprendimais, pavyzdžiui, tvirtino kameras ant gatvėmis skriejančių riedlenčių ar aukščiausių stogų. Kai kurių studentų biografijoje užfiksuota, kad jie jau spėjo pasisemti patirties užsienyje, dalyvavo ir buvo pastebėti tarptautiniuose kino festivaliuose.

Skulptorius Audrius Liaudanskas tuoj pradės lieti ir sidabruoti talentingiausiam studentui skirtą bronzinį “Sidabrinės gervės kiaušinį”. “Jis, kaip ir ankstesniais metais pagamintieji, bus panašus į tikrą gervės kiaušinį – didesnį nei vištos”, - šypsodamasis kalbėjo menininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją