Dalyvių eitynėmis nuo Katedros aikštės į Vingio parką prasidėjusio renginio kulminacija tapo 21 val. kartu su viso pasaulio lietuviais giedama „Tautiška giesmė“. Šiemet pirmą kartą šventės organizatorių iniciatyva Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, liepos 6-ąją, paminėta Tautinio kostiumo dieną.

Iškilmingo renginio vedėjų vairas patikėtas Ignui Krupavičiui ir Lavijai Šurnaitei-Kairienei.

Renginio programą sudarė keturios dalys: nuo protėvių laikų iki dabarties ir ateities. Jos metu skambėjo ir daina iš pirmosios Dainų šventės „Per girią girelę“, publikai buvo pristatyti nauji kūriniai „Mano gimtinė“ (žodžiai Maironio, muzika V. Miškinio), „Šalis mana“ (žodžiai Marcelijaus Martinaičio, muzika Algirdo Martinaičio), naujai nuskambėjo Dainiaus Pulausko „Pasakėlė“ vaikų chorams, paremta liaudies daina. Finalo metu skambėjo šios dainų šventės simboliu tapusi „Kur giria žaliuoja“.

Be tradicinės chorinės muzikos perlų programoje dalyvavo pučiamųjų orkestrai ir solistai. Džiazo improvizacijomis džiugino D. Pulausko grupė, gitaromis ir soliniais pasažais – Gytis Paškevičius su daina „Mano kraštas“, Vitalijus Neugasimovas su ansambliu „Quorum“, o žinoma folkloro atlikėja Veronika Pavilionienė vaikams skaitė pasaką.

„Daina lietuviui – neatsiejama jo savasties dalis. Vingio parko estradoje aidės gražiausi visų laikų kūriniai chorui – nuo klasikinių iki modernių harmonijų ir šiuolaikinių ritmų, senųjų liaudies dainų ir, žinoma, mūsų didžiojo turto – a cappella, t.y., be instrumentinio pritarimo atliekamų kūrinių, – jų šiemet programoje numatyta daugiau negu bet kada anksčiau“, – prieš renginį pasakojo Dainų dienos kūrybinės grupės vadovas Vytautas Miškinis.

Keičiantis chorams, ant pakylos buvo demonstruojami tautiniai kostiumai, išryškinantys Lietuvos regionų puošybos grožį ir savitumą. Tai svarbus šventės akcentas, mat būtent liepos 6-ąją, finalinę Dainų šventės dieną, pirmą kartą paminėta ir Tautinio kostiumo dieną. Ją Dainų šventės organizatoriai pakvietė švęsti pasipuošus tautiniu kostiumu ar jo detale.

„Aukso paukštės“ apdovanojimas Čikagos lietuvių meno ansambliui

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sekmadienį įteikė „Aukso paukštės“ apdovanojimą Čikagos lietuvių meno ansambliui „Dainava“.

Šis apdovanojimas skirtas geriausiam užsienio lietuvių mėgėjų meno kolektyvui ir jo vadovui Dariui Polikaičiui už Lietuvos kultūros ir dainų švenčių tradicijų puoselėjimą.

„Nėra išeivių, nėra palikusių tėvynės, nes jos neįmanoma palikti, čia yra visų mūsų namai, mūsų tautos namai ir todėl prieš septynetą metų įsteigtas prizas užsienio lietuvių kolektyvams. Ir šį kartą „Aukso paukštė“ keliauja į Ameriką, keliauja į Čikagą - menų kolektyvą „Dainava“, - įteikdamas apdovanojimą sakė L.Linkevičius.

Apdovanojimą priėmęs D.Polikaitis padėkojo visų išeivių vardu.

„Dėkoju visos išeivijos vardu, kurią jūs taip maloniai priimate į Dainų šventę ir dėkojame mes visi Lietuvai, kad ji atsirado visų mūsų širdyse, kad įsižiebė ir kad leido mums ją mylėti“, - sakė D.Polikaitis.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, Čikagoje gimęs ir augęs D.Polikaitis nuo 1988-ųjų vadovauja ansambliui „Dainava“, kuris atlieka ne tik žinomus lietuvių ir kitų šalių kompozitorių kūrinius, bet ir nuolat puoselėja lietuvišką liaudies dainą. 2002 metais ansamblis išleido lietuviškų dainų kompaktinę plokštelę „Kur giria žaliuoja“.

D.Polikaitis taip pat dirigavo ankstesnėse dainų šventėse Lietuvoje 1994, 1998 ir 2003 metais. Jis – 2006 metų Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės kūrybinio komiteto narys, 1997 metais buvo apdovanotas JAV lietuvių bendruomenės Kultūros tarybos muzikos premija.

„Aukso paukštės“ nominacija įsteigta 2007-aisiais. Tai dar viena paskata sutelkti lietuvių diasporą valstybei stiprinti ir jos vardui garsinti. Laureatą kasmet išrenka Lietuvos liaudies kultūros centro sudaryta atrankos komisija.

Renginio akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje:

Apdovanotas Dainų šventės meno vadovas

Kultūros ministras Šarūnas Birutis sekmadienį baigiamajame Dainų šventės koncerte apdovanojo jos meno vadovą ir vyriausiąjį dirigentą Vytautą Miškinį.

„Aš tikiuosi, kad tą jausmą, ta dvasią vienybės visi Dainų šventės dalyviai parsiveš į savo namus, į mūsų namus, į Lietuvą, bet tam, kad mes skatintume vienybę, reikia suburti žmones. Ir tam reikalingi lyderiai, pasiaukojantys, tam reikalingos asmenybės ir šiandien norėčiau apdovanoti vieną iš jų - žmogų, visai neseniai atšventusį savo 60 jubiliejų, žmogų, kurio rankos mostui paklūsta tūkstantiniai chorai. (...) Lietuvos kultūros ministerijos garbingiausiu ženklu norime apdovanoti maestro Vytautu Miškiniu“, - sekmadienį, teikdamas apdovanojimą, sakė ministras.

Dirigentas dėkodamas teigė, kad vienas nieko nebūtų padaręs.

„Ačiū Lietuvai, aš vienas be jos nieko nevertas“, - dėkojo V.Miškinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)