„Šiuo metu vyksta beprecedentinis cenzūros aktas, kuomet savivaldybės politikai pasitelkdami viešosios tvarkos pareigūnus praktiškai naudoja jėgą prieš meninį kūrinį. Neleidžiama nuimti pastolių, kad žmonės pamatytų apsamanojusį paminklą“, – pasakojo A. Gintalaitė.

Pasak menininkių, teisinis tokio trukdymo pagrindas esą ginčytinas ir yra ginčijamas. „Teisininkai kreipėsi su aiškiais argumentais, kad stabdyti renginį jam prasidėjus, pagal nurodytus motyvus, nėra pakankamo teisinio pagrindo“, – aiškino A. Gintalaitė.

Tačiau menininkių teigimu, pareigūnai paminklą saugo, neleisdami net nuimti audeklo, o „Grinda“ esą atvažiuoja plėšti samanų.

Paklaustas apie kompromisus,Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas sakė, kad jų savivaldybei ir sumanymo autorėms nepavyko surasti per dvi dienas. Menininkėms atsisakius išardyti instaliaciją, iškviesti policijos atstovai surašė protokolą dėl teisėtų pareigūnų nurodymų nevykdymo, o dekoracijas bei pastolius penktadienio popietę turėtų nuimti savivaldybės įmonė „Grinda“. Kaip teigė A. Bužinskas, žalą už tvarkymą turės atlyginti miestui pačios idėjos sumanytojos.

„Bandėme draugiškai paprašyti pašalinti tuos dalykus, autorės nesutiko. Turime imtis teisinių priemonių, nes vyksta nesankcionuoti veiksmai miesto skvere, kurie kitiems piliečiams nepatinka. Mes kaip savivaldybė turime laikytis įstatymų, negalime jų interpretuoti ar manipuliuoti jais taip, kaip mums atrodo“, – kalbėjo A. Bužinskas.

Kompromisas, anot A. Bužinsko, būtų galimas mėginant derinti renginį kitoje vietoje, kitu metu. „Sąlyga yra tokia – turi būti išduotas leidimas, sankcionuotas. Kodėl savivaldybės tarybos Istorinės atminties komisija jo neišdavė – tų argumentų negaliu pakomentuoti. Iš administracijos pusės – neišdavėme, nes yra nukelinėjamas P. Cvirkos paminklas, renginys negali trukti ilgiau, nei, kad žadama nukelti paminklą. Lygiai taip pat negalime priimti teigiamo sprendimo, kuomet kita komisija priėmusi neigiamą“, – aiškino Savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas.

O galbūt būtų galima prieš nukeliant tą paminklą pasižiūrėti, ką yra sumaniusios autorės, kad ir trumpesniu, nei siekta laiku? „Iš neteisės teisė negali gimti. Kompromisas įmanomas tada, kai viskas daroma nuosekliai ir tvarkingai, o ne tada, kai kažkas bando kažkuo manipuliuoti ir tada savivaldybė lieka kalta, kad kažkas apklijavo be leidimo paminklą. Lygiai taip pat, kaip ir pastačius nelegaliai namą – jis turi būti nugriaunamas, taip pat ir čia, kad ir kaip būtų gaila visų laiko ir medžiagų. Nesinorėtų, kad tokios situacijos kiltų, bet jos kyla – toks gyvenimas“, – baigdamas pokalbį sakė A. Bužinskas.

Ketvirtadienį kalbėdama apie savivaldybės iškeltą problemą dėl idėjos įgyvendinimo būdo, A. Gintalaitė dalijosi nuogąstavimais – ji matanti negeras tendencijas: „Dirbame, studijuojame, esame akademinių institucijų ribose, domimės teoriniais dalykais, esame apsuptos kolegų, – suprantame, kas yra paveldas, ką galima daryti, ko – ne. Suprantame, kokios yra laisvės ir teisės, laisvoje demokratinėje šalyje. Žodžio, kūrinio laisvė – keista atkreipinėti dėmesį į tai, kad tokie dalykai gali būti problema.“ Plačiau ČIA.

Vicemeras Valdas Benkunskas Delfi paaiškino, kad šios instaliacijos idėją menininkė buvo pristačiusi el. paštu merui dar rugsėjo mėnesį, o spalio mėnesį idėją gyvai pristatė savivaldybės Istorinės atminties ir pavadinimų komisijoje. Abiem atvejais idėja pritarimo nesulaukė.

„Vis dėlto menininkė neatsisakė idėjos ir kreipėsi į savivaldybės administracijos Administracinės veiklos skyrių, o iš painokai surašyto prašymo renginių skyriaus darbuotojai tai įvertino kaip spektaklį Cvirkos skvere, tačiau nebuvo traktuojama, kad bus paliestas pats paminklas. Dėl to autorė buvo informuota, kad tokiam renginiui leidimo nereikia, tačiau tokia akcija, pagal savivaldybės renginių tvarką, galėtų trukti tik dvi dienas. Kadangi menininkė prašė leidimo akciją tęsti tris savaites, Renginių derinimo komisija priėmė sprendimą neišduoti tokio leidimo ir apie tai informavo menininkę. Svarbu pabrėžti, kad šiuo metu vertinami paminklo nukėlimo pasirengimo darbai, paminklo nukėlimas planuojamas artimiausiomis savaitėmis, ir tai kirstųsi su šios akcijos terminais (prašyta iki gruodžio 13 d.).Atsiprašome menininkės Eglės Grėbliauskaitės už nesusipratimus, tačiau savivaldybės pozicija išlieka nuosekli - renginiai ir meninės akcijos skvere aplink Cvirkos paminklą galimi, tačiau pats daug visuomenės diskusijų sukėlęs paminklas tapti meninių akcijų ar performansų dalimi neturi“,– rašoma V. Benkunsko atsiųstame atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)