Trupė „Cirque Éloize“ susikūrė 1993 metais. Jau daugiau nei dešimt metų kanadiečiai kuria magijos kupinus pasirodymus ir formuoja naujoviško cirko įvaizdį visame pasaulyje. Spektaklius jie ruošia remdamiesi ne tik įvairiapusiškais talentingų artistų triukais, bet ir teatrališkumu, originaliai ir novatoriškai apjungdami cirką, muziką, šokį ir teatrą.

„Cirque Éloize“ yra pastatę 10 originalių cirko spektaklių. Jie buvo rodomi 440 miestų, o bendras pasirodymų skaičius viršija 4000 kartų. „Cirque Éloize“ šou matė žiūrovai nuo Brodvėjaus iki Vestendo. Trupė yra daugelio cirko festivalių nugalėtojai.

Prieš pasirodymą Kaune du „Cirque Éloize“ akrobatai pasidalino savo gyvenimo istorijomis ir atskleidė cirko užkulisius.

Samas Charltonas ir Reubenas Hosleris į Kauną kartu su cirko trupe atvyko penktadienį, todėl turėjo galimybę šiek tiek pasižvalgyti po miestą, apžiūrėti senamiestį ir pavakarieniauti.

Cirko atlikėjų grafikas yra ypatingai užkrautas. Nemažai laiko užima treniruotės, pasirodymai bei kelionės po visą pasaulį. Vaikinai teigia, net kuomet atsiranda laisvo laiko, jei yra tam tinkama vieta, jie vis tiek treniruojasi. Keliaudami po pasaulį trupės nariai stengiasi susipažinti su lankomais miestais, taip pat dažnai bendrauja su vietos cirko bendruomenėmis.

“Gastroliuodami neturime daug laisvo laiko, kartais yra sudėtinga susipažinti su vietiniais žmonėmis ir jų kultūra, dėl to labai džiaugiamės jeigu tuose miestose yra cirko bendruomenė, su jais galima pabendrauti, pasidalinti patirtimi ir taip pažinti lankomą šalį”, - pasakoja 27 metų Samas Charltonas .

Natūralu, kad cirko atlikėjai praleisdami daug laiko kartu tampa tarsi didelė šeima. Neretai čia susikuria ir tikros šeimos. Samas Charltonas prieš kelis mėnesius atšventė vestuves su mergina iš ”Circus Eloize” trupės ir pora jau laukia šeimos pagausėjimo.

“Mes susituokėme šią vasarą. Kadangi aš esu iš Anglijos, o mano žmona kanadietė – vestuves šventėme du kartus: Anglijoje ir Kanadoje. Susipažinome cirko mokykloje Kanadoje, draugavome 3.5 metų.” Ar sunku dirbti ir būti kartu visą laiką? Tikrai ne. Mes visada kartu: kartu dirbame, kartu gyvename, kartu atsipalaiduojame. Man tai tinka. Šiuo metu laukiame kūdikio, mano žmona jau 5 mėnesius laukiasi. Ji vis dar dalyvauja šou, žinoma, jos vaidmuo šiek tiek supaprastintas saugumo sumėtimais. Netrukus ji jau nebedalyvaus cirko veikloje ir ramiai lauks vaikelio. Nežinome kūdikio lyties, ketiname sužinoti tik tada kai gims, tai bus staigmena“, - džiaugsmais apie šeimininį gyvenimą dalinasi Samas.

Gimus kūdikiui, pora kartu laikinai paliks cirko trupę ir rūpinsis vaikeliu. Samas į kolektyvą grįš po 3-4 savaičių, o naujoji mamytė taip pat pasistengs kuo grečiau grįžti į įprastu tapusį cirko artisto gyvenimą.

„Cirque Éloize“ artistai džiaugiasi galimybe keliauti po pasaulį. Tuo pačiu Samas ir Reubenas,esantys šiame cirke yra daugiau nei 3 metus, gali palyginti įvairių šalių publiką ir jų reakciją į pasirodymus. Pasak vaikinų, aplankiusių virš 30 valstybių, santūriausiai į šou reaguoja suomiai, o labiausiai entuziastingi yra meksikiečiai.

„Kiekvienoje šalyje publika yra skirtinga. Pasirodymu metu kartais pavyksta šiek tiek pastebėti, kaip reaguoja pulbika. Dar tai priklauso kiek toli yra žiūrovai nuo scenos, šį vakarą žiūrovai bus arti, tada galėsime įvertinti ir Kauno publiką“, - į klausimą apie Lietuvos žiūrovus atsakė Samas Charltonas.

Pasak akrobatų, nors ir tenka nemažai laiko praleisti su tais pačiais žmonėmis, pykčių būna labai retai. Jeigu atsiranda trintis, visada galima šiek tiek atsiskirti, pabūti vienam ir nusiraminti. Be to, visi cirko nariai yra ramaus būdo ir nesutarimai išsiprendžiami gan taikiai.

„Mes visi esame draugai, po pasirodymų dažnai vakarieniaujame kartu. Dažniausiai švenčių metu tenka dirbti, tad jas pažymime taip pat visi kartu. Dovanojame vienas kitam dovanas“, - apie cirko kasdienybę pasakojo 25 metų akrobatas Reubenas Hosleris.

Ka reiškia būti cirko artistu? Vaikinai vienbalsiai atsako, kad svarbiausia yra meilė cirkui. Treniruotės ir pasiruošimas užima labai daug laiko, dėl to reikia būti įsimylėjusiam cirką.

„Man nuo pat vaikystės imponavo fizinis aktyvumas, labai patiko gimtastika ir plaukimas. Šiek tiek vyresniame amžiuje sužinojau apie cirko mokyklą, nuvykau ten ir mano gyvenimo kelias tapo aiškus. Tris metus mokiausi Anglijoje, du metus – Prancūzijoje ir galiausiai atsiradau Monrealio cirko mokykloje, kur praleidau dar tris metus. 8 metai pasiruošimo - dabar aš esu čia. Karjeros trukmė labai priklauso nuo disiplinos. Akrobatai savo veiklą baigia ankščiau dėl fizinio krūvio ir traumų. Žongliruotojų karjera trunka ilgiau, kai kurie iš jų cirke dirba iki 40 -50 metų. Vėliau jie tampa cirko mokytojais, režisuoja pasirodymus arba vaidina teatraliniuose pasirodymuose“, - teigė Reubenas Hosleris.

Artistai pasakoja, kad jų giminės ir artimieji pradžioje nerimavę dėl jų veiklos, su laiku priprato. Tačiau ir dabar dažnai paskambina ir klausia kaip sekasi, ar nėra jokių traumų.

„Mano tėvai vieną kartą matė pasirodymą „Cirkopolis“ Anglijoje, jiems labai patiko. Jie laimingi dėl to, kad man patinka, tai ką aš darau. Tai yra svarbiausia“, - atviravo Reubenas.

Kalbėdami apie ateitį, abu artistai džiaugėsi, kad 2015 metais jų laukia dviejų mėnesių gastrolės gimtojoje Anglijoje.

„Daug keliaujame po pasaulį, todėl esame laimingi, kad galėsime grįžti į Angliją pamatyti draugus ir gimines, kai kurios matėme tikrai labai seniai. Per pastaruosius 8 metus į Angliją užsukame tik kartą ar du per metus. Todėl šių gastolių labai laukiame“, - apie kitų metų planus pasakojo Samas Charltonas.

„Cirko artisto gyvenimas yra sunkus, bet rezultatas labai malonus. Čia daug gyvenimo, įspūdžių – jie suteikia didelį malonumą“, - priežastys, dėl ko pasirinko cirką atskleidė Reubenas Hosleris.

„Keliaujame po visą pasaulį, pamatome daug įdomių vietų ir žmonių. Tuo pačiu mes darome tai, kas mums patinka, o kartu su mumis tokie patys žmonės kaip ir mes. Gyvename puikų gyvenimą“, - pokalbį reziumavo Samas Charltonas.

Cirko užkulisiai - DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)