Liepos 5 dieną pakvietęs žinomus Lietuvos muzikantus, choras atliks įspūdingus Europos šalių kūrinius ir pirmajam Lietuvos pirmininkavimui ES suteiks ryškų, skambų ir elegantišką muzikinį akcentą. Koncerto partneris – Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Europos šalių muziką koncerte atliks daugiau kaip 60 dainininkų vienijantis „Bel Canto“, o taip pat solistė Ieva Prudnikovaitė, pianistas, džiazo virtuozas Artūras Anusauskas, smuikininkas Artūras Šilalė, Vilniaus mušamųjų grupė, vadovaujama Sauliaus Auglio, kt. Be to, Lietuvos ir pasaulio auditorijai prisistatys ir du jaunieji šalies klasikinės muzikos talentai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentės ir operos solisčių Sigutės Stonytės ir Astos Krikščiūnaitės mokinės Lina Dambrauskaitė ir Milda Baronaitė.

Choro vadovas Artūras Dambrauskas teigia, kad šiuo koncertu choristai siekia pristatyti Lietuvą kaip drąsią, savimi pasitikinčią šalį, pasirengusią naujiems iššūkiams ir pergalėms.

„Šiais metais „Kultūros nakties“ festivalis skirtas Lietuvos pirmininkavimui ES. Muzika buvo ir yra labai svarbi Lietuvos ir kitų Europos šalių kultūros dalis. Muzika – taip pat galingas įrankis, padedantis ryškiai ir įtaigiai perteikti socialines idėjas. Norime paraginti Europos bičiulius pamiršti ekonominės krizės skaudulius, o dėmesį sutelkti į diskusijas apie ateitį, naujus iššūkius ir išmoktas pamokas. „Bel Canto“ taria Europai: naktis jau baigiasi, galvokime apie ateitį, pasitikėjimą savimi ir optimizmą!“,- sako A. Dambrauskas.

„Bel Canto“ koncertas pateiks staigmenų. Pirmą kartą Lietuvoje bus pristatytas specialiai chorui „Bel Canto“, trims solistėms, fortepijonui ir perkusijų grupei kompozitoriaus Vladimiro Konstantinovo aranžuotas garsusis Maurice Ravel „Bolero“. Šį spalvingą kūrinį dažniausiai atlieka simfoniniai orkestrai, todėl gebėjimas „persikūnyti“ į orkestrą taps intriguojančiu iššūkiu chorui ir solistams.

Koncertą „Bel Canto“ pradės ir baigs simboliškai. Kadangi Lietuva pirmininkavimą ES perims iš Airijos, savo specialų pasirodymą choras pradės airio Michael McGlynn kompozicija „Rising of the Sun“ (airiškai - Eirí na Gréine). Ypatingą airišką koloritą šiai subtilaus humoro dainai suteiks dūdmaišio ir smuiko skambesys. Koncertą vainikuos taip pat specialiai chorui „Bel Canto“ ir koncerto svečiams aranžuotas ugningasis graikų „Sirtaki“, simbolizuosiantis Graikijos pirmininkavimą ES, kurį metų pabaigoje ji perims iš Lietuvos.

Pasitikėti savo jėgomis ir optimistiškai žvelgti į ateitį Europos bičiulius choras ragins ir kitomis dainomis. Koncerte skambės Giedriaus Svilainio išplėtota lietuvių liaudies daina „Oi aš vakar vakarėlį“, ypatingasis latvių kompozitoriaus Ēriks Ešenvalds motetas „O salutaris hostia“, temperamentingos ir aistringos ispaniškos habaneros „Renaces Tu“ (Arturo Dúo Vital) ir „El ausente“ (Jorge López), solistės Ievos Prudnikovaitės atliekama kompozitoriaus ir dailininko José María Cano de Andrés daina-legenda – „Hijo de la luna“.

Choras taip pat atliks kūrinius, kurie jau tapo visos Europos kultūros klasika ir simboliais. Tai - Johann Sebastian Bach choralas „Jesus bleibet meine Freude“ iš kantatos „Herz und Mund und Tat und Leben“ BWV 147, Edvard Grieg „Solveigos daina“ iš muzikos H. Ibsen dramai „Peer Gynt“, taip pat šiuolaikinės muzikos kompozicijos, tokios kaip prancūzų kompozitoriaus Emmanuel Séjourné paslaptingoji „Book of Gems“, kurią atliks choras kartu su perkusijų grupe. Gausūs ir išradingi mušamųjų efektai praplės chorinio garso erdves ir suteiks klausytojams naujų potyrių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją