Filmo kūrėjai atgaivino daugybę atsiminimų apie įvairius A. Svarinsko gyvenimo etapus. Jis – partizanas, kalinys, pogrindžio darbininkas, Aukščiausiosios tarybos deputatas, partizanų bei kariuomenės kapelionas, kunigas, kurio bekompromisę kovą už tiesą, tikėjimą įvertino ir Popiežius Jonas Paulius II-asis, ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas.

Monsinjoras A. Svarinskas (1925–2014) gimė Ukmergės apskrityje, Kadrėnų kaime. Nors būdamas gimnazistas svajojo apie karininko profesiją, vis dėlto apsisprendė būti dvasininku. Kauno kunigų seminarijoje būsimasis kunigas A. Svarinskas savo dvasios tėvu buvo pasirinkęs vyskupą kankinį Teofilių Matulionį, kuris šiemet paskelbtas palaimintuoju.

Įkvėptas šio kankinio pavyzdžio monsinjoras pasuko atkaklios kovos už Lietuvos laisvę keliu. A. Svarinskas nelaisvėje praleido 21 metus: Intoje išbuvo dešimt metų, Mordovijoje – šešerius ir Permės srityje – penkerius metus. Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę A. Svarinskas buvo išrinktas į Aukščiausiąją Tarybą, paskirtas pirmuoju atkurtos Lietuvos kariuomenės kapelionu. Jis daug dirbo, kad būtų įamžintas Lietuvos partizanų atminimas.

Filmo autoriai pabandė aprėpti visą sunkių išgyvenimų paženklintą monsinjoro gyvenimo kelią ir rasti atsakymą į klausimą „Kas vis dėlto yra Svarinskas?“