Vis dėlto spėjo iš pačios J.Ivanauskaitės gauti dovaną – juodą rašytojos kašmyro suknelę. Ją grafikė įamžins savo grafikos projekte. Jūratei atrodo, kad būtent drabužis geriausiai atspindi žmogaus asmenybę, jis pripildytas žmogaus energetikos.

Pernai ji pristatė savo grafikos darbus, kuriuose buvo atspausti dėvėti drabužiai. Naujasis jos projektas, kuriame bus panaudota ir J.Ivanauskaitės suknelė, vadinasi „Asmenybės identifikacija per jos dėvimą drabužį“.

„Galvodami apie konkretų žmogų, įsivaizduojame jį su tam tikru tik jam būdingu apdaru ar detale. Šiam projektui rinkausi man svarbias asmenybes. Siaubingai bijojau, kad Jurga pamanys, jog noriu pasinaudoti jos liga, bet ji iškart atsiliepė į mano prašymą“, – pasakoja menininkė.

Suknelę išrinko pati J.Ivanauskaitė

„Kreipiausi, kai jos sveikata tarsi pagerėjo. Tikėjausi per kokį susitikimą paprašyti jos pati, bet staiga viskas pakrypo į bloga“, – prisiminė grafikė. Sausio 28 dieną Jūratė suprato, kad laukti nebėra ko, ir ryžosi paskambinti mėgstamai rašytojai.

Šis skambutis J.Rekevičiūtei atrodė tarsi kopimas į kalną, kurio viršūnėje turėjo rasti sau skirtą stebuklą. Jurga žinutėje atrašė: „Su mielu noru duosiu kokį nors drabužį. Kur ir kaip jį pristatyti? Aš pati to padaryti negalėsiu. Gal mama ar sesuo jį perduotų. Paskambinkite, kad susitartume. Jurga.“ Kita žinutė: „Arba paskambinkite namų telefonu, nes mobiliojo dažnai nekeliu.“ Kašmyro juodą palaidinę-suknelę, kurią vilkėjo būdama Nepale, rašytoja išrinko pati.

Kadangi pas rašytoją tuo metu buvo kaunietė poetė Dovilė Zelčiūtė, Jurga per ją turėjo išsiųsti suknelę, bet pakeliui poetė susilaužė koją. Brangų siuntinį po paros atgabeno D.Zelčiūtės vyras Jurgis Gimberis.

Rašytoja pridėjo ir kelias senas nuotraukas iš Nepalo. Jūratės ji prašė, kad darbuose ši galbūt panaudotų ir nuotraukas.

Garsenybių kolekcija

J.Rekevičiūtė jau atspaudė tėvo Stanislovo jai dovanotą rožinį. Darbų virtinėje laukia kultūros atašė Švedijoje Lijanos Ruokytės kelioniniai drabužiai, dizainerių Sandros Straukaitės ir Daivos Urbanavičiūtės, dainininkės Arinos rūbai, Eglės Mikulionytės kimono iš spektaklio „Jaja“, rašytojo Julio Cortazaro kojinės.

„Jų istorija ypatinga: rašytojo žmona Ugnė Karvelis padovanojo jas režisieriui Vytautui Balsiui, o šis, žinodamas mano projekto idėją, brangią relikviją perdavė man. Taigi drabužiai tampa tarsi gyva istorija“, – mano menininkė.

Apdarų atspaudams ji tikisi gauti ir iš tokių žvaigždžių kaip Bjork, Laoso princesės, lankiusios Jūratės parodą, „Mis pasaulio‘94“ Aishwarayos Rai ir kitų.