Didžiausia mugės naujiena – garsaus menininko Antano Mončio šimtmečiui paminėti skirta jo sūnaus Jean-Christophe’o Mončio knyga „Mano tėvas Antas. 100 prisiminimų apie Antaną Mončį“. Tai asmeniškas dienoraštis, kuriame menininko gyvenimas atsiskleidžia sūnaus – vaiko, paauglio ir jau suaugusio žmogaus akimis. Memuarai iliustruoti A. Mončio piešiniais, skulptūromis ir archyvinėmis nuotraukomis, – visa tai į darnią visumą sujungė knygos meno vadovė ir dizainerė Sigutė Chlebinskaitė. Pristatyti knygos iš Paryžiaus atvyksta Jean-Christophe’o Mončys (vasario 26 d. 18 val. Konferencijų salė 5.3).

Naujiena žanrinės literatūros mėgėjams – istoriko Bernardo Gailiaus trileris „Kraujo kvapas“. Iki šiol lietuvių kūrėjai mažai sėmėsi įkvėpimo iš pokario pasipriešinimo kovų, o pirmą trilerį parašęs B. Gailius sakosi visada tikėjęs, kad „Lietuvos visuomenės santykis su partizanų karu bus sveikas tik tuomet, kai apie tuos įvykius bus parašytas trileris, kai jausimės laisvi naudoti tą foną pramoginei literatūrai ar kinui“. Kaip sekėsi tokią knygą parašyti, autorius kalbėsis su publicistu Aidu Puklevičiumi ir rašytoju Justinu Žilinsku (vasario 25 d. 19 val. Konferencijų salė 5.2).

Ypatinga mugės viešnia – iliustratorė ir rašytoja Nora Krug, kuri jungsis į tiesioginę transliaciją iš Niujorko. Pernai buvo išleistas jos grafinis romanas „Heimat“, įtaigiai pasakojantis apie tapatybės paieškas, o netrukus lietuviškai pasirodys naujausias jos darbas – iliustruota Timothy Snyder knyga „Apie tironiją“. Susitikime autorę kalbins publicistas Donatas Puslys ir rašytojas Rimantas Kmita, o kalba suksis apie Tėvynės ieškojimą, patriotizmo ir nacionalizmo santykį, atmintį ir užmarštį, – ypač aktualiai skambančias temas dabartiniame pasaulio įvykių kontekste. Susitikimas organizuojamas kartu su Lietuvos kultūros institutu ir Goethe-Institut Vilnius (vasario 25 d. 18 val. Konferencijų salė 5.3).

Dar viena viešnia iš JAV – rašytoja Evelina Daciūtė. Jos parašyta, o Julijos Skudutytės iliustruota knyga „Duobė“ atveria sunkias, nepatogias ir rečiau vaikų literatūroje plėtojamas temas: gedulą, tuštumą, nerimo jausmą. Tiesioginėje transliacijoje – virtualiame susitikime su autore dalyvaus ir knygos iškeltomis temomis kalbėsis dailininkė J. Skudutytė, literatūrologė Goda Baranauskaitė-Dangovienė, psichologė Milda Kielė (vasario 27 d. 11 val. Kino salė).

Netikėčiausias susitikimas laukia ketvirtadienį vietoj pietų pasirinkusius „Istorikų futbolą“. „Istoriko teritorijos“ autorius Aurimas Švedas ir „1940. Paskutinė Lietuvos vasarą“ parašęs Norbertas Černiauskas – istorikai profesionalai – susitinka knygų lauke draugiškoms rungtynėms (vasario 25 d. 13 val. Konferencijų salė 5.2).

Po knygų pristatymų autoriai skaitytojų lauks leidyklos stende (5. B08), čia bus galima sutikti ir kitus rašytojus – Jurgą Vilę, Kotryną Zylę, Rugilę Audenienę, Justiną Žilinską.

2011 m. įkurta leidykla „Aukso žuvys“ populiarina istoriją, kultūrą, ieško naujų būdų, kaip ją pristatyti visuomenei, aktualizuoti reikšmingus mūsų valstybės įvykius, reiškinius ar asmenybes. Nuo 2019 m. įgyvendina moderniosios Europos autorių grožinės literatūros vertimo į lietuvių kalbą projektą, kuriam Lietuvoje atstovauja Kūrybiškos Europos biuras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją