"Naujosios dramos akcija" su naujuoju šūkiu prasidės birželio 10 dieną ir tęsis iki birželio 15 dienos.

Kaip pranešė Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras, "Britų iššūkį" lietuviams mes keturios britų grupės: "Paines Plough", "Frantic Assembly", "Volcano Theatre" bei "Stan’s Café". Unikalias vieno aktoriaus galimybes atskleis maištingas virtuozas George'as Dillonas (Džordžas Dilonas) ir visus tabu laužanti skandalingoji Ursula Martinez (Ursula Martines).

"Šios grupės geriausiai atstovauja šiuolaikiniam jaunam ir provokuojančiam britų teatrui. Todėl malonu, kad mums pavyko prikalbinti jas atvažiuoti į Lietuvą", - sakė "Britų tarybos" direktorė Lietuvoje Lina Balėnaitė.

"Naujosios dramos akcijos" vadovo Audronio Liugos teigimu, minėtos britų grupės padarė jam teigiamą įspūdį, kai jis "Britų tarybos" kvietimu praėjusiais metais lankėsi didžiausiame pasaulyje Edinburgo festivalyje. Šiame festivalyje jos nusipelnė favoričių titulo.

Trupes "Paines Plough" ir "Frantic Assembly" britų spauda vadina "teatro rytdiena", o "Volcano Theatre" tituluojamas "vienu labiausiai provokuojančių ir nenuspėjamų šiuolaikinių Britanijos teatrų". Pašėlusi "Stan’s Café" Lietuvoje rodys trumpiausią teatro istorijoje spektaklį "Tai tavo filmas", kurį vienu metu gali matyti tik vienas žiūrovas. Postmodernistinis spektaklis prieš metus buvo rodomas Hanoverio EXPO parodoje.

Antroji festivalio dalis - "lietuvių atsakas" britų mestam iššūkiui, kurį pateiks skirtingų kartų Lietuvos teatro režisieriai Jonas Vaitkus, Oskaras Koršunovas, Gintaras Varnas, Aidas Giniotis, Ramunė Kudzmanaitė ir Povilas Laurinkus. Jie pristatys specialiai akcijai atrinktas įdomiausias pastarųjų metų britų ir naujas lietuvių pjeses. Pagal kai kurias iš jų vėliau bus sukurti spektakliai, kuriuos koprodiusuos festivalis.

"Naujosios dramos akcija" Lietuvoje organizuojama jau ketvirtus metus. Per trejus metus festivalis inicijavo ir koprodiusavo 8 spektaklius pagal naujas lietuvių ir užsienio pjeses. Garsiausios jų: "Shopping and Fucking" (rež. O.Koršunovas), "Tolima šalis" (rež. G.Varnas), "The Making of B.-Movie" (rež. I.Jonynas), "Malysh" (rež.M.Ivaškevičius). Festivalyje jau buvo pristatyta Prancūzijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Norvegijos ir Rusijos naujoji dramaturgija bei teatras.

10 metų Lietuvoje dirbanti "Britų taryba" parėmė apie 200 kultūros ir meno renginių, atvežė į Lietuvą 140 menininkų. "Britų iššūkis - lietuvių atsakas" yra vienas didžiausių Britų tarybos jubiliejinių metų renginių Lietuvoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją