Trijose Vokietijos sostinės įstaigose į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktoje Muziejų saloje „riebiu skysčiu“, palikusiu matomas dėmes, buvo apipurkšti vertingi paveikslai, akmens skulptūros ir sarkofagai, naujienų agentūrai AFP pranešė Berlyno policija.

Vokiečių žiniasklaida incidentą pavadino „vienu didžiausių išpuolių prieš meną ir senienas Vokietijos pokario istorijoje“.

„Berlyno policijos kriminalinių tyrimų biuras inicijavo tyrimą dėl turtinės žalos eksponuojamiems meno kūriniams ir artefaktams“, – pranešime nurodė policijos atstovas Martinas Damsas.

Anot jo, manoma, kad vandalizmo aktai buvo įvykdyti spalio 3 dieną, minint Vokietijos vienybės dieną, Pergamo muziejaus, Naujojo muziejais ir Senosios nacionalinės galerijos darbo valandomis.

M. Damsas nenurodė, kodėl nei muziejai, nei policija anksčiau nekalbėjo apie išpuolį, apie kurį pirmoji vėlai antradienį pranešė vokiečių žiniasklaida.

Pareigūnas taip pat nepateikė jokios informacijos apie galimą nusikaltėlių motyvą.

Tačiau savaitraščio „Die Zeit“ ir visuomeninio transliuotojo „Deutschlandfunk“ pranešime pažymima, kad aktyvistas Attila Hildmannas, agituojantis prieš vyriausybės priemones koronaviruso plitimui suvaldyti, rugpjūtį ir rugsėjį skleidė keistas sąmokslo teorijas apie Muziejų salą.

A. Hildmannas susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pareiškė, kad Pergamo muziejus, kuris dalį vasaros buvo uždarytas dėl koronaviruso pandemijos, yra „šėtono sostas“.

Jo nuomone, primenančia tarptautinio sąmokslo teorijų judėjimo „QAnon“ įsitikinimus, ši įstaiga buvo „pasaulinės satanistų ir koronanusikaltėlių scenos“ centras, kur „naktį aukojami žmonės ir tvirkinami vaikai“.

Berlyno dienraščio „Tagesspiegel“ žiniomis, policija susisiekė su muziejaus lankytojais, rezervavusiais bilietus apsilankymui spalio 3 dieną, prašydama pagalbos atliekant tyrimą.

Berlyno muziejų saloje, UNESCO pasaulio paveldo objekte, esama vertingų dirbinių, įskaitant legendinį Egipto karalienės Nefertitės biustą ir Babilono Ištarės vartus.

Muziejų sala kasmet pritraukia apie 3 mln. lankytojų ir šiuo metu yra atnaujinama bei plečiama.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)