„Noriu pasveikinti Lietuvos sostinę Vilnių su šiuo garbingu, visiems lietuviams svarbiu jubiliejumi ir palinkėti, kad tokių įvairius šalies miestus apjungiančių iniciatyvų būtų vis daugiau, kad Vilniaus miesto vardas kuo garsiau skambėtų ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Labai kviečiu visus panevėžiečius rugpjūčio 26 d. atvykti pasigrožėti reginiu, kuris nukels į tolimus bei artimesnius istorijos vingius ir įtrauks į užburiantį Vilniaus sapną“, – sako Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

„Vilniaus sapnas“ talpina visą Vilniaus istoriją – nuo geležinio vilko kauksmo, svarbiausių įvykių, paveikusių visos Lietuvos istoriją, iki meilės istorijų, kultūros šviesulių ir šiuolaikinio miesto veido. Susirinkusieji Panevėžio Laisvės aikštėje 22 val. išvys iki 20 minučių truksiantį šou, kupiną šviesų, vizualizacijų, teatro ir šokio elementų.

„Sudarydami galimybę kiekvienam Lietuvos gyventojui išvysti ,,Vilniaus sapno‘‘ misteriją savo mieste, norime, kad Vilniaus jubiliejus paliestų kiekvieno Lietuvos gyventojo širdį ir tuo pačiu pakviestų kitais metais visus šalies gyventojus atvykti į Vilnių ir kartu švęsti Vilniaus 700 metų jubiliejų‘‘, – sako oficialios Vilniaus miesto verslo ir turizmo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

„Vilniaus sapną“ pristato iškiliausi kūrėjai

Per beveik 700 metų Vilniuje įvyko galybė įvykių, tad kaip per 20 minučių papasakoti miesto istoriją? Vienas iš misterijos kūrėjų, žurnalistas ir prodiuseris Edmundas Jakilaitis, kuris kartu su profesoriumi Alfredu Bumblausku ruošė istorinį pasakojimą, sako, kad atrinkti visiems žinomus ir Vilnių garsinančius istorijos akcentus nebuvo paprasta. „Norėjome išryškinti tiek istoriniu požiūriu svarbiausius, tiek įdomiausius, patraukliausius įvykius – tikimės, kad jie padarys didelį įspūdį žiūrovams“, – sako E. Jakilaitis.

Tačiau „Vilniaus sapnas“ – tai ne tik istorija, bet ir iškiliausi žmonės, tarp kurių Steponas Batoras, Motiejus Kazimieras Sarbievijus, Adomas Mickevičius, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ir kiti. Čia taip pat gimsta politinės ir kūrybinės idėjos. Žinoma, tai ir šiandienos modernus Vilnius – visų istorinių įvykių ir asmenybių suformuotas miestas, kupinas gyvenimo džiaugsmo, jaunystės ir kasdien besikeičiantis.

Įspūdingą „Vilniaus sapną“ kūrė daugybė profesionalų. Istorinį pasakojimą parengė profesorius Alfredas Bumblauskas. Muzikinę atmosferą dovanoja Vilniaus Šv. Kristoforo orkestras, diriguojamas Modesto Barkausko – muziką specialiai šiam renginiui sukūrė kompozitorius Mantautas Krukauskas, o choreografiją „Low Air“ šokėjams kūrė Laurynas Žakevičius, Airida Gudaitė ir Paulius Tamolė.

„Vilniaus sapno“ misteriją jau rugpjūčio 26 d. vakarą bus galima pamatyti Panevėžyje, o vėliau ji bus rodoma Vilniuje ir Šiauliuose. Vilniaus gyventojai bei sostinės svečiai turės galimybę išvysti misteriją per tradiciškai organizuojamas „Sostinės dienas“.

Vilniaus jubiliejus bus švenčiamas 2023 metų sausio 25 d., kai prieš 700 metų Vilnius pirmą kartą buvo paminėtas istoriniuose rašytiniuose šaltiniuose.

Daugiau informacijos apie Vilniaus 700 jubiliejui skirtus renginius rasite tinklalapyje: 700vilnius.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją