Kai užslinko sutemos, didžiulėje teritorijoje nuo Senosios Pilaitės prieigų iki Dvaro malūno įsižiebė ir ėmė ryškėti įvairių šalių menininkų sukurti stulbinami šviesos objektai.

Festivalio lankytojai, lydimi garsų, sklindančių nuo kelių muzikos scenų, nesibaigiančiu srautu judėjo nuo vienos instaliacijos prie kitos. Šiemet šventės dalyviai žiūrovų malonumui pasiūlė beveik 60 šviesos kūrinių: objektų, „mappingų“, galingų projekcijų. Kai kurios instaliacijos glumino savo dydžiu, vizijiniu, sapnišku poveikiu. Kitoms, mažesnės, nestigo subtilaus žavesio.

Šviesų festivalis "Beepositive 2016"

Pilaitės landšaftas labai įvairus. Čia esama ir miškingų zonų, ir kalvų, ir vandens telkinių. Tad sumanūs festivalio dalyviai parodė visą savo išmonę, sukonstravę kybančių, stacionarių, plaukiojančių, ar tiesiog ore tvyrančių šviesos kūrinių.

„Tris dienas menininkai juos montavo įvairiose Pilaitės vietose, laipiojo kopėčiomis, nutiesė ištisus kilometrus kabelių, laidų“, – DELFI pasakojo „Beepositive“ sumanytojas ir vienas rengėjų Andrius Ciplijauskas.

Netruko išaiškėti ir viena staigmena, kuria iki festivalio intrigavo jo rengėjai: Pilaitės prospekte iškilo (bet ne pakilo) keturi oro balionai, šįkart pakeitę savo tiesioginę paskirtį ir virtę didžiulėmis šviesos instaliacijomis. Lyg žibintai, keleiviui rodantys kelią į namus, jie iš toli viliojo į kartą metuose vykstančią Pilaitės šviesų fejeriją.

Šventė jau spėjo tapti interaktyviu ir unikaliu Vilniaus miesto renginiu, žinomu ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Šiemet „Beepositive“ festivalis plėtojo „Gamtos industrijos“ temą. Jame dalyvavo rekordinis skaičius kūrėjų – „šviesos kūrikų“. Savo vaizduotę ir išradingumą demonstravo patyrę profesionalai, šiems nenusileido Lietuvos meno aukštųjų mokyklų ir kolegijų auklėtiniai.

„Beepositive“ rengėjai liudijo didžiulį užsieniečių susidomėjimą. Neįprasta šventės vieta, vietovės grožis į Vilnių atviliojo vengrų, čekų, lenkų, suomių, norvegų, rusų menininkus. Sulaukta itin gausios švedų delegacijos. „Tad galime drąsiai vadintis rimtu tarptautiniu festivaliu“, – pabrėžė A. Ciplijauskas.

Andrius Ciplijauskas

Pagrindinis festivalio renginys prasidėjo pavakarę rankdarbių ir amatų mugės ir dirbtuvių atidarymu. Netrūko įvairių pramogų vaikams ir šeimoms. Sutemus festivalio programą papildė dar viena vizualiojo meno forma – įsižiebė kino ekranai.

Šviesų festivalis "Beepositive 2016"

„Beepositive“ festivalis prasidėjo rugsėjo 30 dieną, pasiūlęs neįprastų nuotykių Senamiestyje, Rasose ir Naujamiestyje. Įžanginiu šventės akordu tapo naktinė ekskursija „5 minutės šlovės: Guerrilla Lighting Tour“ prie Vilniaus rotušės. Joje pagrindinio vaidmens ėmėsi pirmą kartą Lietuvoje apsilankiusi šviesos menininkų „guerrilla lighting“ komanda, vadovaujama suomės Elisos Hillgen.

Atvykėliai apšvietė Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią, apleistą namą prie gelžkelio Rasų rajone, Halės turgaus pastatą, „Kiaušinio“ skulptūrą ir jaunimo laisvalaikio centrą „Kablys“. VšĮ ,,Gatvės gyvos“ gidai žiūrovams sekė šių statinių istorijas.

Tarptautinis šviesų festivalis „Beepositive“ tapo paskutine šviesia iškyla po atviru dangumi prieš niūrų, tamsų ir žvarbų rudens metą. Belieka iki kito rudens mėgautis ir dalytis šio žavaus ir šviesaus įvykio prisiminimais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)