Kiekvienam sveiko proto žmogui tai trukdo

H. Lahayne prisipažįsta, kad nutįsusi penkių konteinerių kolona – tikrai trukdo, nors ir yra kitoje gatvės pusėje.

„Manau, čia planavimo klaida, kad konteineriams vietos nebuvo numatyta, tiesiog jie ten atsidūrė. Projektuotojų yra numatyta optinė linija, joje – bažnyčia ir Sinodo rūmai, būsimas paminklas. Būtent ant tos linijos stovi konteineriai. Aišku, kiekvienam architektui, blaiviai mąstančiam, sveiko proto žmogui tai trukdo“, – pažymėjo dvasininkas.

Žvelgdamas iš Pylimo gatvės, H. Lahayne pastebėjo, kad ši eilė konteinerių rikiuojasi visai šalia stotelės, anot jo, parinkta visai netinkama vieta.

„Kiekvienas žmogus sakytų, kažkas čia ne taip, konteineriai turėtų stovėti kitur. Bet kur, kokios alternatyvos, nes ir mes patys čia nešame savo šiukšles“, – svarstė dvasininkas.

Situacijos H. Lahayne nedramatizuoja, nes vežėjai kiekvieną rytą šiukšles tvarkingai išveža, tačiau planuojant Reformatų parką, visgi, pasak pašnekovo, neišvengta neapsižiūrėjimo: „Atliekų vežėjai savo darbą normaliai atlieka, čia ne jų problema, jie turi privažiuoti prie tų konteinerių... Tai planavimo stoka. Kai buvo projektuotas Reformatų parkas – šiukšlės pasirodė nesvarbus dalykas, nebuvo atsižvelgta, kur tie konteineriai galėtų stovėti, jeigu atsidūrė šioje vietoje.“

Neaiški situacija dėl bažnyčios teritorijos

Paklausus, ar Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčia neketina užsitverti tvoros, H. Lahayne sakė, kad tokią teisę jie turintys.

„Turėtume teisę pastatyti tvorą, kaip buvo iki karo, bet patys turėtume finansuoti jos statybą, būtų brangu. Greičiausiai ta tvora neatsiras, nes turėtume patys viską finansuoti. Parapijoje yra pasisakančių ir už, ir prieš. Man asmeniškai – tvoros nereikia, norėčiau, kad bažnyčia būtų atvira. Šalia bažnyčios yra nesutvarkytas skveras – ten turėtų būti tvora (per visą skverą mūsų gatvės pusėje). Nesu už sprendimą aptverti bažnyčios dalį, tačiau šiuo klausimu reiktų kalbėtis su miesto valdžia. Kol kas – jokių sprendimų, jokių veiksmų nėra. Dabar vyksta bažnyčios fasado remontas, projektas vykdomas, tai ir viskas, dėl teritorijos – neaišku“, – pasakojo dvasininkas.

Prašo išspręsti paprastų žmonių problemas

H. Lahayne atkreipė dėmesį į dar vieną problemą, kuri tapo bendru visų miestiečių galvos skausmu: „Gyvename tarnybiniame bute, šalia bažnyčios. Išeinant iš namų turi atidžiai žiūrėti, kad judantys su paspirtukais ir dviračiais nesuvažinėtų – visi šaligatviais važiuoja, pavojinga. Kita vertus, Pylimo gatvė siaura, kur jiems važiuoti?“

Dvasininkas tikino nesuprantąs, kodėl Pylimo gatvėje neribojamas greitis, nevykdoma triukšmo prevencija. „Galėtų būti įrengti greičio / garso matuokliai. Naktį motociklininkai laksto, vasarą negali atidaryti lango. Ypač savaitgaliais, naktimis triukšminga. Parapijai, pamaldoms netrukdo, bet tai trikdo gyventojus. Šitą problemą būtų galima išspręsti, bet... Mano pastaba naujam merui – išspręskite tokias paprastas žmonių problemas... Man tai rūpi ne kaip bažnyčios atstovui, kaip gyventojui“, – į gyventojų interesą prašė atsižvelgti H. Lahayne.

Reaguodami į kritiką konteinerius patraukė

„Delfi“ kreipusis į savivaldybės atstovus, konteineriai, stovėję priešais bažnyčią, buvo patraukti arčiau stotelės.

Atsiųstame atsakyme savivaldybė aiškino, kad „vadovaujantis teisės aktais, yra daugybė kriterijų, į kuriuos privaloma atsižvelgti įrengiant komunalinių atliekų surinkimo vietas (konteinerius).“

„Vienas šių kriterijų, kad atliekų surinkimo aikštelė turi būti įrengta ne mažesniu nei 10 metrų atstumu nuo pastatų durų ir langų. Senamiesčio specifika lemia, kad dėl tankaus pastatų išdėstymo konteineriai neretai būna pastatomi skverų pakraščiuose, taip išlaikant ir atstumo reikalavimus, ir užtikrinant, kad juos galės aptarnauti komunalines atliekas išvežančios įmonės. Suprantame, kad konteineriai generuoja didelę vizualinę taršą, todėl, gaudami pagrįstų gyventojų nusiskundimų dėl konteinerių vietos, jas bandome koreguoti. Reformatų skvero atveju, dabar konteineriai yra perkelti į pietrytinį Reformatų skvero kampą“, – atsakyme pasidalino žinia.

Antžeminių konteinerių, anot savivaldybės atstovų, Vilniuje yra vis mažiau, juos keičia požeminiai ir pusiau požeminiai konteineriai.

„Šiuo metu vykdomos viešųjų pirkimų procedūros konteinerių aikštelių įrengimo vykdytojų parinkimui. Parinkus vykdytojus, darbus numatoma baigti iki šių metų pabaigos – tuomet požeminiai konteineriai bus įrengti ties Pylimo g. 9“, – planais dalinosi savivaldybė.

O stacionariems reklamos įrenginiams esą yra išduodami leidimai. Šių leidimų galiojimas – turėjo baigtis dar pernai, dėl to birželį buvo paskelbti konkursai dėl 236 iš dabar esamų 280 vietų.

„Skelbiant konkursus dėl reklaminių įrenginių vietų, atsižvelgta į miesto Bendrąjį planą, judumo, saugaus eismo, būsimų želdynų ir kitus aspektus. Kol kas konkursų vykdymas yra sustabdytas dėl jų nagrinėjimo teisme. Taigi kol kas savivaldybė atsisakyti arba keisti šio reklamos įrenginio vietos negali“, – atsakyme pabrėžė savivaldybės atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją