„Norėčiau pagirti mūsų komandos dalį, freskos #DoPeremogi projekto autorius – Šarūną Černiauską, jo sutuoktinę Liną Šlipavičiūtę – jų idėja įkvėpė! Sužinojus, kad šis pastatas bus griaunamas, jis tapo simboliu. Detalės susidėliojo kaip puzzle. Ant Maskvos namų, virš ukrainietės galvos „paskraidyti“ kaip baltam angelui, taikos balandžiui... sukryžiuoju pirštus, kad tai įvyktų kuo greičiau, būtų pranašiška“, – sakė I. Briazkalovaitė.

Šokis – tarsi taikos balandis

„Visi svajojame apie taikų, žydrą dangų. Mano šokis labai panašus į baltą balandį, tai taikos simbolis. Kai „skraidai“ – iškyla būtent tokia vaizdinė asociacija. Šiuo šokiu norisi palinkėti taikos Ukrainos žemei, tarsi ją išpranašauti. Jau seniai siūliau šį projektą įgyvendinimui, bet jis iki šiol tarsi nerado savo rėmų. O šįkart, Ukrainos nepriklausomybės dienos proga, viskas tapo aišku. Nors su komanda iš Vilniaus ir supratome, kad tokiam renginiui pasiruošti yra per mažai laiko, bet visgi griebėmės idėjos, kas kuo galėjome, tuo prisidėjome, kad tik būtų galima įgyvendinti šį pranašišką pasirodymą“, – apie greitą pasiruošimą pasakojo I. Briazkalovaitė.

Klaipėdoje, I. Briazkalovaitės šokių mokykloje pažinti šokį mokosi ir nuo karo pabėgusių ukrainiečių vaikai. „Tos didelės akutės žiūri ir visko bijo... Po savaitės šokių, bendravimo su kitais vaikais, kurie nemato tokių baisybių, jie šiek tiek atsigavo. Baisu, kas bus, kai išaugs ta karta, kuri matė ir patyrė žiaurumus, kurie neteko artimų žmonių... Kad tik kuo greičiau įsiviešpatautų ramybė“, – sakė pašnekovė.
Inga Briazkalovaitė

Nuo pat pirmųjų karo dienų, tęsė ji, suaukotus pinigus pervedinėja Ukrainos paramos fondams. „Tėveliams dovanojame fantastines, profesionalų padarytas jų atžalų fotografijas, teprašome atsiųsti pavedimą, kad jie parėmė Ukrainą – kaip galime, taip prisidedame. Kaip šokių mokykla nenorime pirkti ginklų (nors daug kas man paprieštarautų, sakydami, kad reikia stoti mūru ir ginti savo kiemą), bandome kitais būdais paremti, padėti, padaryti šalia esančius vaikus bent kiek laimingesnius, nešti balto balandžio skrydį į kiekvieno ukrainiečio širdį“, – jautriai kalbėjo vertikalaus šokio šokėja.

Ukrainos nepriklausomybės diena – graudi, skausminga, bet norisi ją gražiai ir oriai atšvęsti

Kartais suabejojama, kad meniniai projektai gali turėti kažkokios įtakos karo akivaizdoje. Tačiau I. Briazkalovaitė ragino nepamiršti, kad šiandienos karas taip pat yra ir informacinis.

„Šiais laikais mes kariaujame žiniomis. Žiniomis vadinu skleidžiamą informaciją, kad mes, visos šalys palaikome Ukrainą, nesėdime ir netylime. Per žinias rodomos karo baisybės, norisi, kad informacija tuo geruoju pavyzdžiu pasklistų toli, kad visi žinotų, kad neužmigome, kad tikrai palaikome, jaudinamės už kaimyninę šalį, kurioje vyksta karas. Su krauju, su mirtimis žmonės jau apsipranta, deja... Šiandien norisi kultūrine gaida, visai kitokia puse paremti Ukrainos nepriklausomybės dieną... iškilmingai. Ši šventė – graudi, skausminga, bet norisi ją gražiai ir oriai paminėti“, – kalbėjo I. Briazkalovaitė.
Inga Briazkalovaitė

Ukrainos nepriklausomybės diena sukelia stiprias emocijas, bet pasigirsta būgštavimų, kad šią dieną šalis gali sulaukti stipresnio smūgio iš agresorės. Anot I. Briazkalovaitės, taip jau nutinka, kad mintyse visada nupiešiamas labiausiai bauginantis vaizdas.

„Norisi tikėti, kad visa ši beprotybė baigsis. Taip, ji niekada nesibaigs laimingai nei vienai pusei, tai aišku jau dabar. Kažkieno žuvęs brolis, artimieji... Nesinori piešti jokių scenarijų. Turime padėti ukrainiečiams išsivalyti visas žaizdas. Kiek daug gražių akcijų organizuoja žmonės, veža pagalbą kareiviams... Bendrauju su LNOBT primabalerina Olesia Šaitanova, kuri kiekvieną dieną seka žinias, padeda, globoja vaikus... Tiesiog šiandien norisi daryti gerus darbus, negalvoti, kas bus, toks tikėjimas šviesia ateitimi“, – pažymėjo I. Briazkalovaitė.

Ji tikino suprantanti, kad savo „skraidymu“ neišgelbėsianti pasaulio, bet tokie performansai, anot pašnekovės, yra skirti palaikymui, kad ukrainiečiai suprastų – jie nėra palikti vieni.

„Vilniečiai patikėjo idėja, menų agentūra „Artscape“ ryžosi šitą renginį įgyvendinti. Ačiū Aistei Ulubey, Ievai Šlechtavičiūtei, Indrei Kubiliūtei, Tomui Aleksandravičiui už įdėtas jėgas. Kviečiu ateiti pasižiūrėti, pasikalbėti, kokias asociacijas reginys sukėlė. Tai yra jausmas. Kaip meilė, kaip pyktis, kuris kyla – tai nepaaiškinama, to negali išreikšti žodžiais. Taip ir aš – savo palaikymo negaliu išreikšti žodžiais. Suprantu, kad, bet kokiu atveju, tai yra labai nedaug, norėtųsi padėti kažkuo daugiau... Bet Ukrainos nepriklausomybės dieną mes pasistengsime padaryti įspūdingą, pradžiuginti ukrainiečių širdis“, – sakė I. Briazkalovaitė.

I. Briazkalovaitės performansą bus galima stebėti rugpjūčio 24 d., Rinktinės gatvėje, Vilniuje, priešais „Marriott“ viešbutį esančioje aikštelėje. Vertikalaus šokio pasirodymai vyks tris kartus: 12:30, 16:30 ir 18:30 valandomis. Renginiai nemokami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją