Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad programos pažiba – Berlyno kino festivalyje prisistatęs animacinis estų darbas „Lotė ir prarasti drakonai“ (rež. Janno Põldma, Heiki Ernits, 2019). Net ir mažiausiems kino žiūrovams skirtoje animacinėje istorijoje pasakojama apie šunyčių Lotės ir Rožytės nuotykius. Jos leisis į paslaptingų drakonų paiešką, kurią lydės kvapą gniaužiantys atradimai ir net pažintis su estų liaudies muzika. Jaukios iliustracijos ir intriguojanti istorija į veiksmą įtrauks ne tik mažuosius, bet ir juos atlydėjusius tėvus. Animacinį filmą Vilniuje pristatys vienas jo režisierių Heiki Ernits.
„Bilė“ (rež. Ināra Kolmane)

Visai šeimai patiks ir latvių drama „Bilė“ (rež. Ināra Kolmane), paremta latvių rašytojos, Nobelio premijos nominantės Vizmos Belševicos autobiografine, to paties pavadinimo trilogija. Filmas nukels į Latviją visai prieš pat Antrąjį pasaulinį karą. Istorijos centre – mergaitė Bilė, kuriai trūksta mamos šilumos. Paguodos ji ieško fantazijų pasaulyje. Kartu su kiemo draugais Bilė ryšis keliauti į utopinę Svajonių šalį, apie kurią jai kadaise pasakojo mylima močiutė. Filmas kurtas drauge su Lietuvos kūrėjais, jo pristatyme Vilniuje dalyvaus režisierė Ināra Kolmane ir prodiuseris Janis Juhnevics.
„Baltijos kino dienose“ bus pristatytas ir vienas daugiausiai Estijos kino teatruose žiūrovų surinkęs filmas „Mažoji draugė“ (rež. Moonika Siimets, 2018), tapęs šalies pretendentu siekti „Oskaro“, bei teigiamai įvertintas pasaulio kino festivaliuose. Istorija pasakoja apie stalinmetį Estijos kaime ir mažą mergaitę Lelą, bandančią išmokti gyventi dviveidžiame pasaulyje. Mergaitės lauks daug iššūkių – mamą išsivedus NKDV pareigūnams, likusi viena su tėčiu, ji pati turės rasti atsakymus į ramybės neduodančius klausimus: kodėl draudžiama mėlyna-juoda-balta vėliava, kodėl bauginantis NKVD pareigūnas šmirinėjo jų namuose ir kada namo grįš mama.
„Laukite tęsinio“ (2018)

Vaikų temą palies ir dokumentinis latvių režisieriaus Ivars Seleckio filmas „Laukite tęsinio“ (2018). Dokumentinėje istorijoje atskleidžiamos penkių labai skirtingų vaikų istorijos – vieni jų turi labai gilias kilmės šaknis Latvijoje, kitų šeimos čia įsikūrė tik po Antrojo pasaulinio karo. Kažkas gyvena su močiute ir nekantriai laukia kol iš emigracijos Anglijoje grįš tėvai, o kažkas svajoja užaugęs tapti verslininku. Skirtinga socialinė ir ekonominė padėtis, istorinis kontekstas ir net tautybė, bet visus vaikus vienija tas pats smalsumas pažinti pasaulį.

„Baltijos kino dienų“ seansai Lietuvoje, rugpjūčio 21-23 d., vyks „Forum Cinemas Vingis“ kino teatre. Rugpjūčio 22-ąją, 18 val., vienas seansas bus surengtas Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Rugpjūčio 22 d. su Baltijos kino filmais kino centre „Romuva“ galės susipažinti ir kauniečiai.

„Baltijos kino dienos 2019“ programa:

Kino teatras „Forum Cinemas Vingis“ (Savanorių pr. 7, Vilnius)

Rugpjūčio 21 d., trečiadienis / 5 salė

18 val. „Rodeo“/ rež. Raimo Jõerand, Kiur Aarma, Estija / Suomija, 2018 m., 74 min., dokumentinis (dalyvauja filmo režisierius Raimo Jõerand)
20.30 val. „Bilė“ / rež. Ināra Kolmane, Latvija / Čekija / Lietuva, 2018 m., 105 min., drama (dalyvauja filmo režisierė Ināra Kolmane ir prodiuseris Janis Juhnevics)

Rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis / 5 salė

18 val. „Lotė ir prarasti drakonai“ / rež. Janno Põldma, Heiki Ernits, Estija / Latvija, 2019 m., 78 min., animacinis (dalyvauja filmo režisierius Heiki Ernits)
20.30 val. „Picos“ / rež. Laila Pakalniņa, Latvija, 2012 m., 66 min., vaidybinis

Rugpjūčio 23 d., penktadienis / 5 salė

18 val. „Laukite tęsinio“ / rež. Ivars Seleckis, Latvija, 2018 m., 95 min., dokumentinis
20.30 val. „Mažoji draugė“ / rež. Moonika Siimets, Estija, 2018 m., 93 min., vaidybinis

Rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis / konferencijų salė

18 val. „Šaknys“ / rež. Nora Särak, Aljona Suržikova, Kersti Uibo, Moonika Siimets, Anna Hints, Heilika Pikkov, Estija, 2018 m., 102 min.

Kauno kino centras „Romuva“ (Laisvės al. 54, Kaunas)

Rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis

18 val. „Picos“ / rež. Laila Pakalniņa, Latvija, 2012 m., 66 min., vaidybinis
20 val. „Šaknys“ / rež. Nora Särak, Aljona Suržikova, Kersti Uibo, Moonika Siimets, Anna Hints, Heilika Pikkov, Estija, 2018 m., 102 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją