Dainos padalintos į 6 kategorijas, kurias bendrai sukūrė 17 muzikos akademijų (tarp jų ir Lietuvos) iš 14 šalių. Kategorijos yra tokios: „Meilės dainos“, „Gamta ir metų laikai“, „Laisvė ir Taika“, „Liaudies dainos“, „Tikėjimo dainos“ ir „Vaikų dainos“.

„Lietuva – dainų kraštas. Kaip ir kaimyninėse Baltijos šalyse – Latvijoje ir Estijoje, Lietuvoje gyva Dainų švenčių tradicija, gilias tradicijas turi chorinis judėjimas, dainas kuria profesionalūs kompozitoriai, jos skamba populiariosios muzikos scenoje. Į šį sąrašą pateko įvairių laikotarpių, žanrų ir stilių dainos, kurių pagrindinis atrankos kriterijus buvo populiarumas. Norisi tikėti, kad Lietuvos muzikinė bendruomenė aktyviai dalyvaus balsavime ir išrinks dainas, galinčias deramai atstovauti mūsų šaliai Europos Sąjungos dainų knygoje“, – tikisi ES dainų knygos redaktorius Lietuvoje Arvydas Girdzijauskas.

ES dainų knyga yra su niekuo nepalyginamas demokratinis projektas, pradėtas Danijoje ir nesiekiantis jokio pelno. Jokių finansinių ryšių su Briuseliu neturėjimas yra labai giriamas buvusios danų ES komisarės Ritt Bjerregaard. Jos nuomone, oficialus ES finansavimas projektą būtų seniai palaidojęs po krūva biurokratinių reikalavimų. Projekto dvasia, suvienijanti tautiškus jausmus ir europietišką bendrumą, padėjo rasti bendrą kalbą tarp skirtingoms partijoms priklausančių Danijos politikų.

ES dainų knygos įkūrėjas ir prezidentas Jeppe Marsling (gimęs 1974 m.) pasakoja apie projekto motyvus: „Visos 27 ES tautos skausmingai mažai žino vienos apie kitas. Pasidalindami savo dainų lobynais mes tiesiame kelius tarp šalių. Jeigu norime, kad ES skirtų daugiau dėmesio kultūrai, o ne tik anglies, plieno ir žvejybos sutartims, mes turime kažko imtis. ES priklauso jos piliečiams.“

Pirmasis ES dainų knygos leidimas planuojamas gegužės 9 d., Europos dieną. Iš viso 162 dainos bus išspausdintos originalo kalba, taip pat išverstos į anglų kalbą.

Visas pardavimų pelnas bus skirtas antrajai versijai, kur visos dainos bus išverstos į visas 24 ES kalbas. Šitaip dainos bus prieinamos visiems, nepriklausomai nuo užsienio kalbų įgūdžių.

Pasirinkus savo šalį, balsuoti galima čia:
http://www.eu-songbook.org/