Muziką istorijai apie Niekados šalyje gyvenusį berniuką, kuris nenorėjo užaugti, o susipažinęs su Darlingų šeimos vaikais nuskraidino juos į pasaulį, kuriame niekas ir niekada netampa suaugusiu, sukūrė kompozitorius Laimis Vilkončius.

Jis sakė iki šiol daug rašęs vaikams, tačiau muziką baletui - pirmą kartą.

"Šio kūrinio fabula nesudėtinga, tokių pasakų daug, tačiau visas jos išskirtinumas ir grožis - vaikų paaiškinimai, kodėl jie norėjo pabėgti iš namų, kuriuose mokomi tapti suaugusiais", - sakė kompozitorius, pabrėždamas, kad tai perteikti muzikos ir šokio kalba buvo nelengvas uždavinys.

Balete skambės daug ritminės, elektroninės muzikos, amerikietiško miuziklo motyvų, džiazroko. Pasakodami Piterio Peno ir jo draugų nuotykius moksleiviai naudos ne tik įprastas baleto išraiškos priemones, bet ir šiuolaikinį šokį, net gimnastikos elementus. Spektaklyje Operos ir baleto teatro scenoje šoks 90 iš 100 M. K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus moksleivių. Numatoma, kad baleto premjeroje pagrindinę partiją atliks Tomas Ceizaris, o Piterio Peno šešėlio - jo brolis dvynys Romas Ceizaris.

Baleto libretą pagal Jameso Matthew Barrie'o apysaką-pasaką "Piteris Penas" parašė Violeta Palčinskaitė, scenografiją sukūrė dailininkas Jonas Arčikauskas. Šokius statė net penki choreografai: Vytautas Barzdylis, Aušra Bagdzevičienė, Audronė Domeikaitė, Marina Levickienė ir Vytautas Kudžma.

M. K. Čiurlionio menų mokyklos direktorius Romualdas Kondrotas pabrėžė, kad visi spektaklio kūrėjai iki šiol dirba be užmokesčio, tikėdami, kad mokykla galės su jais atsiskaityti.

"Baleto pastatymas Nacionaliniame operos ir baleto teatre - pirmasis mūsų mokyklai. Neįsivaizdavau, kad įgyvendinti seniai puoselėtą idėją kainuos apie 160 tūkst. litų. Didžiąją pinigų dalį, padedant Švietimo ir mokslo bei Kultūros ministerijoms, mokykla susirinko iš įvairių rėmėjų", - sakė R. Kondrotas.

Mokyklos vadovas dėkojo teatro vadovams ir kūrybinei grupei už vaikams suteiktą galimybę šokti prakilnioje Nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje, į kurią dalis moksleivių sugrįš dirbti tapę profesionaliais atlikėjais.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją