Filmo centre – atsidavusi partijos narė Liudmila, kuri tvirtai tiki komunistų ideologija ir žarstosi lozungais. Jos gyvenimas – ir įsitikinimai – sukliba, kai per masinius protestus prieš valdžią dingsta jos pačios dukra. Mergina prieš motinos valią išėjo į gatves kovoti dėl duonos kąsnio ir laisvo žodžio. Liudmila, besiblaškydama po miestą, sukaustytą komendanto valandos, masinių areštų ir kulkų į eilinius piliečius, suvokia, kad sovietų valdžia ne už žmones, o už save.

„Brangūs draugai!“ veiksmas vyksta 1962 m. pietinės Sovietų Sąjungos provincijos mieste Novočerkaske. Tuo metu smarkiai pakilus maisto kainoms gamyklų darbininkai pradėjo reikšti nepasitenkinimą ir išėjo į gatves protestuoti. Darbininkų streikai Sovietų Sąjungoje turėjo kitokią reikšmę nei Vakaruose, nes ideologine prasme jie turėjo būti neįmanomi (valdžia juk irgi darbininkų). Supanikavusi valdžia sušaudė protestuotus, o visus įvykius įslaptino. Apie šią istoriją pasaulis sužinojo tik dešimtajame dešimtmetyje, kada griuvus Sovietų Sąjungai buvo atverti archyvai.

Brangūs draugai

Režisierius A. Končialovskis siekė atkurti maksimaliai autentišką laikmečio estetiką – filmas nufilmuotas juodai balta juosta ir daugumą vaidmenų atliko neprofesionalūs aktoriai. Pagrindinis Liudmilos vaidmuo atiteko režisieriaus žmonai Julijai Vysockajai, kuri pati yra kilusi iš Novočerkasko, kuriame ir vyksta filmo veiksmas.

Be nominacijos „Baftai“ filmas pelnė Specialųjį žiūri prizą Venecijos kino festivalyje. Užsienio spaudos kritikai filmą įvertino keturiomis-penkiomis žvaigždutėmis, „The New Yorker“ žurnalas juostą pavadino šedevru.

Režisierius A. Končialovskis karjerą kine pradėjo Sovietų Sąjungoje, pradžioje dirbo kartu su legendiniu režisieriumi Andejumi Tarkovskiu. Po sėkmingos filmo „Sibiriada“ premjeros 1979 m. Kanų kino festivalyje režisieriui pavyko palikti Sovietų Sąjungą ir persikelti kurti į Holivudą. Garsiausi Holivude sukurti filmai – „Tango ir Kešas“, „Marijos meilužiai“.

Nors „Brangūs draugai!“ – antisovietinė juosta, brėžianti ryškias paraleles su šiandienos įvykiais Rusijoje ir Baltarusijoje, režisieriaus reputacija kelia klausimų. Jo tėvas – Sergejus Michalkovas, parašęs tekstus Sovietų Sąjungos ir Rusijos himnams. Brolis – režisierius Nikita Michalkovas, pagarsėjęs savo palaikymu Putino režimui. Visgi A. Končialovskio idealogija nėra aiškiai išreikšta: jo karjeros etapas Amerikoje, buvimas nuošalyje nuo oficialiosios Maskvos politikos neleidžia teigti, kad jis – Putino šalininkas. „Brangūs draugai!“, nors ir finansuotas Rusijos kultūros ministerijos, taip pat turi aiškią antisovietinę liniją.

Filmą „Brangūs draugai!“ rodo legalios namų kino platformos („Žmonės cinema“, „Cgates“ ir kitos).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)