„Karantino dienoraščių“ idėja kovo mėnesį kilo „Atviro rato“ kūrybinės komandos nariui, aktoriui, dramaturgui ir režisieriui Justui Terteliui. Užgriuvus pirmiesiems ir, ko gero, didžiausiems pandemijos iššūkiams, kūrėjas sako neišvengiamai pradėjęs mąstyti, kokias skirtingas situacijas išgyvena savo namuose užsidarę žmonės. Kadangi asmeninių istorijų pasakojimas teatro kalba – vienas iš kertinių „Atviro rato“ kūrybinių principų, J. Tertelis pasiūlė idėją pakviesti žiūrovus dalintis savo refleksijomis dienoraščio forma, o pagal šiuos tekstus dėlioti naujojo spektaklio dramaturgiją, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Anot J. Tertelio, šis kvietimas turėjo ne tik teatrinę misiją: psichologai pabrėžia, jog dienoraščio rašymas padeda pačiam aiškiau susidėlioti mintis ir palaikyti sveiką ir konstruktyvų santykį su mus supančia aplinka. Ši „Atviro rato“ idėja pasirodė išties aktuali – savo dienoraščiais su kūrėjais pasidalino kelios dešimtys žiūrovų, kurių pasakojimai atskleidė ypač skirtingas asmenines istorijas: nuo žmonių, leidusių dienas saviizoliacijoje, iki priešakinėse linijose dirbusių medikų, karštosios linijos darbuotojų bei daugybės kitų.

Viena iš spektaklio kūrėjų, aktorė Benita Vasauskaitė sako ypatingai vertinanti žmonių atvirumą ir ryžtą pasidalinti net labai asmeniškais išgyvenimais. „Laiškų kiekis buvo milžiniškas – kelia didelę pagarbą tai, kad žmonės labai drąsiai rašė mums ir išsikalbėjo. Jaučiasi, kad žmonės daug visko laiko savyje, tad užsidarymas karantino metu iššaukė labai daug įvairių reakcijų: vieniems tai buvo laikas reflektuoti praeitį, kažkam buvo labai neramu ir baisu dėl ateities. Dienoraščiuose atradome labai skirtingų istorijų – nuo vienatvės iki chaoso su vaikais“, – pastebėjimais dalinasi B. Vasauskaitė.

Apie šią ir kitas premjeras „Delfi TV“ laidoje „ARTimai“ pasakojo „Atviro rato“ aktoriai J. Tertelis ir B. Vasauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)