„Ilgėjantiems vakarams – penkios knygos. Kviečiu jas visas skaityti besimėgaujant – stiliumi, ironija, žodžio žaisme arba giliomis mintimis. Tokių pasakojimų sakinius galima skaityti po du ar tris kartus ir kaskart juose atrasti vis kitą prasmę.

Alice Munro knygos viršelis

Tai – paskutinė mano skaityta knyga. 2013-ųjų metų Nobelio premijos laureatė A. Munro yra trumpų istorijų meistrė, – seniai nejaučiau tokio malonumo skaitydama apsakymus. Jos žodžiai talpūs, apibūdinimai netikėti, veikėjai įvairiapusiški, o siužetas nuolat pasisuka kitaip, nei tikiesi.

Undinės Radzevičiūtės knygos viršelis

Jei kas prašo rekomenduoti grožinį lietuvių autorės kūrinį, visada rekomenduoju šį. Tai lietuvių literatūra manantiems, kad savi autoriai – ne jiems. Undinės stilius unikalus, jos sakiniai keliaprasmiai: vienu metu ir keliantys juoką, ir verčiantys susimąstyti. „Kinai kaip drugeliai: būtų galima ir nežiūrėti, bet labai įdomu“, – rašo U. Radzevičiūtė. Tokios ir jos knygos – būtų galima ir neskaityti, bet labai įdomu.

Janušo Korčako knygos viršelis

Knyga vaikams, kurią skaitydami verkia suaugusieji. Vienas brangiausių mano vaikystės kūrinių, kurį vis dar rekomenduoju kiekvienam, nepriklausomai nuo amžiaus. Tai knyga apie vaiką, tapusį Karaliumi. O iš tiesų – apie idealizmo ir realybės sankirtą, apie visų mūsų prigimtį ir prasmę šiame gyvenime.
Kurto Vonneguto knygos viršelis

Vienas mėgstamiausių mano autorių. Iš jo knygų pirmiausia perskaičiau šį romaną, o vėliau krimtau visas kitas iš eilės. Ironijos meistras, intelektualiai ir šmaikščiai pašiepiantis politiką, mokslą, religiją ir visuomenės normas. Jo veikėjai savo veiksmais veda pasaulį prie destrukcijos, o knygą trumpai būtų galima apibūdinti kaip istoriją apie žmonijos kvailumą.

Giedros Radvilavičiūtės knygos viršelis

Ši eseistikos knyga jau buvo įvardyta kaip geriausia lietuvių literatūros dešimtmečio knyga. Kai pirmą kartą ėmiau ją skaityti, buvau per jauna – padėjau į šalį. Antrą kartą perskaičiau susidomėjusi. Trečią – žavėdamasi stiliumi, sąmoju ir netikėtu istorijos konstravimu. Pastaruoju ji kartais primena jau minėtą Alice Munro. Tiesiog – skaniausiems vakarams.“

Visas knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Rubrika „Aš skaiTAU“ – bendras Nacionalinės bibliotekos ir portalo DELFI projektas. Kviečiame grįžti prie knygos ir dalytis literatūros atradimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)