Atsirado dar viena nauja veikla

Paklaustas, ar šis sumanymas kaip tik ir nėra tie vadinamieji pirmieji žingsniai link kitokios veiklos nei vaidyba po visų patirtų įtampų su režisieriais, A. Sakalauskas tikino, kad tai nėra naujas gyvenimo puslapis – aktorystės, savo pagrindinio darbo, nemetė: „Yra ir svajonių, ir planų. Dirbu, vyksta repeticijos. Nusimato keturi spektakliai šį sezoną – visi nauji. Tiesiog atsirado dar viena nauja veikla, kaip seksis, žiūrėsim. Norėtųsi kitus išmokyti to, ką pats gerai žinai.“

Visgi aktorius plačiau apie naujus savo vaidmenis pasakoti nenorėjo, sakydamas, kad yra prietaringas. „Kai eini medžioti, nesakyk, kur“, – paslaptingu išliko jis.

Jei aktorius ar režisierius imasi kokios nors naujos veiklos, labiausiai tikėtina, kad kurs savo teatrą. Tačiau, kaip sakė A. Sakalauskas, toks kelias jam atpažįstamas, vis dėlto, teatro kūrimas – labai atsakingas dalykas.

„Žinau šitą kelią. Bet man jis visą laiką atrodė, kaip... savo ambicijų patenkinimas. Tai nėra blogai – daryti / turėti savo teatrą. Bet yra toks geras posakis: kiekviena kūryba yra saviraiška, bet ne kiekviena saviraiška yra kūryba...“, – nutęsė jis.

Kiekvieną dieną turi prisiversti

Pristatydamas savo naująją teatro ir meno studiją A. Sakalauskas yra sakęs, kad tai tarsi kvietimas „leistis į nesibaigiančią savęs pažinimo kelionę“. Į pastebėjimą, kad šis, dažnai girdimas žodžių junginys „gilinimasis į save“ galbūt skamba šiek tiek gąsdinančiai, A. Sakalauskas atsakė, kad nenuostabu, – niekas nenori savęs pažinti.

„Kas gi nori save pažinti? Kartais atsidarai tas dureles ir pagalvoji, kodėl jas atvėriau, geriau nebūčiau žiūrėjęs...Tikriausiai to padaryti ir neįmanoma, tuo gyvenimas įdomus. Iki galo mes savęs nepažinsime, bet galime pasidaryti bent kiek geresniais, bent truputėlį. Gyvenimas yra daugialypis, jis turi įvairių pusių – gražių, tamsių, blogų, gerų, linksmų, nuostabių, tragiškų...“, – kalbėjo aktorius ir pridūrė, kad ši studija nebus dvasinio augimo mokykla.

Pasak A. Sakalausko, užsiėmimuose bus galima pasijuokti, aptarti bet ką. „Jeigu susiburs grupė bendraminčių ir susidursime su kokiomis nors problemomis, galėsime pasikviesti psichiatrus, kirpėjus, stand-up'erius, bet ką... Viską aptarti – meno įvykius, parodas“, – dalijosi planais A. Sakalauskas.

Sakoma, kad kūrybinės pastangos reikalauja vidinio persilaužimo. Su šia mintimi aktorius sutiko, pabrėždamas kad turi „visą laiką, kiekvieną dieną – prisiversti, prisiversti, prisiversti“.

„Aktoriaus instrumentas yra jisai pats. Smuikininkai paima smuiką, groja, groja... ir padeda į šalį. O mes savyje gyvename. Kad ir kur einame – ten pat ir mūsų instrumentas, visada. Net ir miegant jis su mumis. Iš išorės nieko nėra – tik tu vienas ir tuščia erdvė. Mokymuisi didžiulis kelias... šimtai kelių“, – apie aktorystės iššūkį kalbėjo A. Sakalauskas.

Kaip ir paprasta viskas, bet kartu ir ne

Emocijos valdo, bet jos, anot aktoriaus, yra reikalingos: „Bet nereikia pasiduoti išgalvotoms emocijoms, o tokių būna daug. Žmogus jas pats išsigalvoja. Mintys tavo galvoje, tai, ką tu pagalvoji, nebūtinai yra teisingos, ypač – apie ateitį arba praeitį. Ar jos tikros – nežinosi, kol nepabandysi. Žengdamas žingsnį matai, kur eiti toliau. Bet sekančių žingsnelių nepamatysi, jei nežengsi to pačio pirmojo žingsnio. Kaip ir paprasta viskas, bet kartu ir ne.“

Naujus gyvenimo puslapius versti irgi nelengva. Nuvalkiota tiesa, bet ta „komforto zona“ tokia patraukli! „Esame įpratę, iš savo kiauto sunku išlįsti, gauni daug dirgiklių iš išorės, susiduri su naujais dalykais, o jie sako, ne, ne, bijau. Bet pabandžius – niekas už tai neužmuš“, – drąsindamas šyptelėjo A. Sakalauskas.

Bet galima nudegti? – paklausiu A. Sakalausko, ir pokalbis „išvirsta“ į mažą sceną:

– Kuria prasme? – pasidomi jis.
– Jei darai tai, ko nemoki.
– Kas nukentės tuščioje erdvėje, kai tu stovi scenoje? Bilietai neparduoti, nėra jokių žiūrovų...
– Pats.
– Atversi kažkokias tiesas?
– Taip. Tiesa, jinai ne visada žmogaus pusėje...
– Aišku, ne visada... Vienas žmogus yra paklausęs: kas yra nuoširdumas? Nuoširdumas yra tikėjimas savo propagandos balsu. Kalbi nuoširdžiai, gali verkti, kažką sakyti, bet tai yra tavo propaganda. Sąžiningumas – aiškiai matyti faktus, pripažinti juos.
– Kartais užmerkiame akis prieš viską, kas akivaizdu.
–Taip, dažnai. Arba pašluojame sąžinę po kilimu, o tas kalnelis auga, auga... Kol pargriūni grįžęs namo.

Ilgainiui, kaip pastebėjo A. Sakalauskas, gyvas mokytojas bus prabanga. Neduok Dieve, – sureaguoju. „Gal šito nesulauksime, tikrai“, – replikavo jis.

Aktorius už padrąsinimą įgyvendinti jau senokai galvoje besisukančias idėjas dėkingas artimiesiems. Paklaustas, ar jį supanti aplinka sunkiai dirbo įkalbinėdama siekti to, ką sumanęs, pripažino, kad tai tikrai buvo sunkus sunkus darbas: „Daugelio dalykų nemoku, nesuprantu, kaip reikia elgtis. Yra taisyklės, nuoseklus ėjimas, o aš blaškausi. Man atrodo, kad yra kliūtys, kurių neįveiksiu... Prisigąsdini, o paskui nieko negali daryti, tirti namie, ir viskas. Bet namie yra žmonės, kurie sako, eik, viskas gerai! Galima džiaugtis žmonėmis, kurie pakelia, veda pirmyn. Juos vadina kranais – yra žmonės krabai ir kranai. Dėkoju savo kranui (žmonai Gabijai Laubner – aut. past.)“.

***

A. Sakalauskas yra kelis kartus nominuotas „Šv. Kristoforui“ už geriausius sezono vaidmenis, taip pat šiuo garbingu prizu kelis kartus ir apdovanotas. Jis du kartus pelnė „Auksinį scenos kryžių“.

2018 m. jam įteikta Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Arūnas Sakalauskas 1981–1985 m. studijavo Lietuvos muzikos akademijoje (Aktorinio meistriškumo katedra), kur kurso vadovu buvo Jonas Vaitkus.

1985–1986 m. ir 1987–1989 m. jis dirbo kaip Kauno valstybinio akademinio dramos teatro (KVADT) aktorius, kaip kviestinis aktorius vaidmenis kūrė Oskaro Koršunovo ir kituose teatruose, yra sukūręs ne vieną televizijos laidą, jau kelis sezonus aktyviai filmuojasi „Dviračio žiniose“, o nuo 1989 m. iki dabar dar yra ir Lietuvos valstybinio akademinio dramos teatro (LNDT) aktorius.

Pirmoji atvirų durų diena AS/AH vyks jau šį pirmadienį, rugsėjo 19 d., 10 – 12 val. ir 16 – 18 val. Studija įsikūrė pačiame Vilniaus centre, Vilniaus g. 22. Grupės ir individualias pamokas čia ves ir programai vadovaus pats aktorius A. Sakalauskas, kartu prisijungiant ir kitiems įvairių meno sričių profesionalams.

Daugiau apie A. Sakalausko teatro ir meno studiją galima sužinoti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją