Meno mugės „ArtVilnius’20“ Komunikacijos vadovė Rasa Barčaitė „Delfi“ sakė, kad šiemet programa ypač plati. Pasakodama apie ateinantį meno įvykį, ji išskyrė performansų programą – pasirodys tokie menininkai, kaip Monika Dirsytė, Evaldas Jansas, Augustinas Serapinas, Gintarė Minelgaitė (Dr. GoraParasit).

„Performansai vyks atskiroje salėje, tam tikru laiku. Tačiau bus ir netikėtų, interaktyvių pasirodymų, į kuriuos lankytojai pateks visiškai neplanuotai. Performansininkai judės po sales, veiksmo vieta keisis, šitaip jie stebins žiūrovą, įtrauks į meno veiksmą“, – apie laukiančias staigmenas kalbėjo ji.

Daug dėmesio fotografijai

Šių metų mugės akcentas – bus pristatomi tiek lietuvių fotografijos klasikai, tiek šiuolaikinės fotografijos atstovai. Galerijos savo stenduose pristatys Algimantą Aleksandravičių, Rimantą Dichavičių, Remigijų Treigį, Violetą Bubelytę ir kitus.

Latvių fotomenininkas Arnis Balčius pristatys savo solo projektą: geriausius rinktinius visų metų darbus.

Deja, dėl pandemijos įvestų apribojimų į mugę negalės atvykti Niujorke, Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) gyvenantis lietuvis menininkas Vytenis Jankūnas, tačiau jo foto darbai, atskleidžiantys šiandienos aktualijas bus eksponuojami – jis įamžino karantino sukaustytą Niujorką, kasdienybės vaizdus.

Projektų zonoje prisistatys ne tik menininkai, bet ir institucijos: Krokuvos šiuolaikinio meno muziejus MOCAK, „Lewben Art Foundation“, Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) ir Jono Meko vizualiųjų menų centras.

Visa „ArtVilnius“ programa, pasak R. Barčaitės, suskaidyta į keletą stambių dalių, vieną jų sudaro galerijų ekspozicijos, lankytojų pamėgta skulptūrų ir instaliacijų programa „Takas“.

„Skultpūros didelės, įspūdingos, bus rodomos ir lauke, ir viduje. Dauguma vis dar prisimena anais metais lauke eksponuojamą Tado Vosyliaus, bene geriausiai žinomo savo kūriniais iš smalos, – skulptūrą „Žvėris“. Šiais metais jis atveš įspūdingą smalos autobusą“, – intrigavo R. Barčaitė.
Tado Vosyliaus skultpūra „Žvėris“.

Netrūks diskusijų

Kita mugės dalis – diskusijos, paskaitos ir konferencijos. Šiais metais nebus išvengta aktualios COVID-19 tematikos. Pasak R. Barčaitės, nuo to nenorima pabėgti: bus daug kalbamasi, ji atsispindės plačiau.

Penktadienį Lietuvos kultūros institutas pristato diskusiją „Kovidinės eros scenarijai Lietuvos kultūros tarptautiškumui.“

Šeštadienį vyks Podiumo diskusija apie galerijų ateitį. Galerininkai kalbės apie sunkumus, su kuriais susiduria pandemijos metu, svarstys, kaip viskas vyks ateityje.

Tačiau ne viskas suksis apie koronavirusą. Šeštadienį laukia šiuolaikinio meno ekspertės Justės Jonutytės paskaita „Kolekcionavimo ABC. Ką turi žinoti kiekvienas žmogus, prieš įsigydamas meno kūrinį“. Sužinota informacija, R. Barčaitės tikinimu, turėtų praversti ketinantiems pradėti kolekcionuoti meno kūrinius.
Monika Dirsytė. Performansas Pan demos.

Tą pačią dieną, nuo ryto iki vakaro vyks mokslinė konferencija, kurios pavadinime atsidūrė pastaraisiais metais išpopuliarėjusi sąvoka – „metamodernizmas“, apibūdinanti šiuolaikinę kultūrą.

Konferencijoje bus bandoma išsiaiškinti, koks jos aktualumas šiandien, kokios kūrybinio proto vystymo galimybės. Dalyvaus ir pats sąvokos autorius, Roterdamo Erasmus universiteto koledžo humanitarinių mokslų fakultetui vadovaujantis dr. Robinas van den Akkeris.

Anot organizatorių, renginio metu užsienio ir šalies akademikai, meno ir verslo pasaulių atstovai kalbės apie kūrybinio proto svarbą technologijų eroje, aptars metamodernizmo apraiškas kultūroje ir visuomenėje, tinkamumą mūsų kontekste.

O sekmadienį R. Barčaitė visus kvietė į diskusiją apie menines patirtis, kurios keičia gyvenimą, su Tomu Venclova. „Profesorius labai įdomus pašnekovas, žmonių itin mėgstamas“, – komentavo ji.

„ArtVilnius’20“ programos vinis – ekskursijos su menotyrininkais. Anot R. Barčaitės, jos labai populiarios – yra nemažai norinčių išgirsti pasakojimą apie meno kūrinius iš profesionalo lūpų.


Atsirado naujovių

Pandemija įvedė korekcijas – „ArtVilnius’20“ programoje neliko edukacinės programos, nes būryje kuriant meno kūrinius neįmanoma užtikrinti saugaus atstumo.

Tačiau bus ne vien praradimų, bet ir atradimų: R. Barčaitė pasakojo, kad šiais metais atsirado pakankamai daug naujovių.

Šiuolaikinio meno mugė persikėlė į skaitmeninę erdvę. „Visi norintieji galės „pasivaikščioti“ po sales, išbandyti 3D interaktyvų turą“, – su naujovėmis pažindino ji.

Šiemet įgyvendintas ne vienas skaitmeninimo projektas – paleistas elektroninis mugės dalyvių darbų katalogas. „Bus galima pažiūrėti, kokie darbai pristatomi meno mugėje, jų kainos, pavadinimai – viskas interaktyvu. Iš anksto bus galima apsižiūrėti ir išsirinkti, o atėjus į mugę – pasikalbėti su pačiais autoriais, galerininkais, pasiderėti ir įsigyti“, – kalbėjo R. Barčaitė.

Įdomiausia, kad skaitmeninimo, perėjimo į internetinę erdvę idėja kilo dar prieš prasidedant pandemijai. „Taip išėjo, kad pačiu laiku“, – šypsodamasi sakė pašnekovė.
Monikos Dirsytės performansas Kamuolys

Renginį planavo tris kartus – šįsyk įvyks

Įprastai „ArtVilnius`20“ mugė vykdavo birželio mėnesį. Tačiau dėl pandemijos renginio datą šiemet teko perkelti net tris kartus. R. Barčaitė pripažino, kad organizuojant šių metų meno mugę buvo iššūkių, vyko intensyvus darbas. Daug užsienio galerijų atstovų iki paskutinės minutės negalėjo pasakyti, dalyvaus ar ne. Paveiktų šalių sąrašas keitėsi vos ne kas savaitę.

„Bet vis tiek turėsime svečių: atvyks nuo pat mugės atsiradimo dalyvaujanti Paryžiaus galerija „Nivet-Carzon“, Estijos ir Latvijos galerijų atstovai. Kai kuriems teko prašyti atskirų leidimų. Paskutinę savaitę atšauktas keleto galerijų dalyvavimas. Įsivaizduokite, mugėje, kurios stendai planuojami brėžiniuose... Tai nėra lengva, bet viską išsprendėme“, – patirtais rūpesčiais dalijosi pašnekovė.

Jos žiniomis, daug pasaulinių meno mugių buvo išvis atšauktos arba perkeltos į kitus metus, kai kurios organizuojamos tik virtualioje erdvėje. Tarptautinė šuolaikinio meno mugė Art Basel apskritai atšaukta, „Frieze London“ – persikėlė į virtualią erdvę.

„Dėl pandemijos neįvyko pasaulinio garso mugės. Tai parodo, kaip nelengva organizuoti tokio masto renginius“, – sakė ji.

Šiųmetinėje „ArtVilnius`20“ mugėje dalyvaus 40 galerijų, įprastai būdavo apie 60. „Šiek tiek mažiau, nes negalėjo atvykti menininkai iš užsienio. Tačiau pristatysime garsius savo šalies kūrėjus, kurie anksčiau negalėdavo atvykti vien dėl to, kad dalyvaudavo kituose tarptautiniuose renginiuose. Pagaliau pasisekė su jais susiderinti. Vienais sumažėjo, kitais – pasipildė. Mugėje bus daugiau renginių ir naujovių. Negalėjimą pavertėme privalumu“, – patikino pašnekovė.

Detalesnę „ArtVilnius`20“ mugės programą galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)