Naujausia programa – stebinanti

Jau šį šeštadienį pristatomo „Artšoko“ atlikėjai koncerto metu visiškai paliks savo komforto zoną, aktyviai bendraus su žiūrovais ir savaip interpretuos įvairių epochų muzikinius šedevrus – nuo W. A. Mocarto iki Lady Gagos.

„Kas tikrai buvo aišku nuo pat pradžių, tai, jog mes nepretenduosime į didžiąsias koncertų sales, atvirkščiai – mūsų vizija buvo klasikinės sudėties styginių kvartetą „atnešti“ į kasdieninę žmonių aplinką, parodant, kad klasikine muzika galima mėgautis nebūtinai ją „išmanant“, o skambant styginiams instrumentams nebūtinai reikia pasitempti ir pergyventi, jog nežinai kada galima ploti, o kada – ne. Nors visi keturi esame profesionalūs muzikantai, dirbantys viename svarbiausių šalies simfoninių orkestrų, su IPA nusprendėme bandyti žengti šiek tiek kitu keliu ir paieškoti naujų perspektyvų“, – 2018 metais prasidėjusią kvarteto kelionės pradžią pristato muzikantai.

Kvartetas IPA – Paulius Biveinis (smuikas), Kristina Morozova (smuikas), Monika Kiknadzė (altas) ir Tomas Ramančiūnas (violončelė). Pristatant būtent „Artšoką“, muzikantų kolektyvo sumanymą sceną pripildyti netradicinių sprendimų padeda išpildyti L. Rakauskaitė.

Iš pradžių į savo programą įtraukę klasikinius numerius, netrukus pašėlę ir be galo savo darbą mylintys muzikantai ėmė ieškoti naujų formų siekdami dar labiau pagilinti koncertuose publikos patiriamas emocijas.

„Idėja šokti grojant styginiais instrumentais pasirodė kaip didelis iššūkis mums patiems“, – pasakoja įsikūrusio kolektyvo IPA ketvertas.

„Avarijų“ kol kas išvengė

Muzikantai atviri – sunkiausia, ypač pradžioje, jiems buvo su koordinacija.
„Tai yra – viršutine kūno dalimi groti instrumentu, o apatine – aktyviai judėti. O dar ir kiekvieno asmeniniai fiziniai sugebėjimai atlieka svarbų vaidmenį... Merginoms gal natūraliai lengviau gaudavosi tam tikri judesiai, tuo tarpu vaikinams reikėjo gerokai pasitreniruoti dirbant su klubais“, – kalba K. Morozova.

Anot jos, iš principo šokti ne kiekvienam tinka ir patinka, o čia dar reikia tai daryti tuo pačiu metu grojant instrumentu.

„Ir, pageidautina, kad žiūrovas nematytų „kančios“ bei didelių pastangų ar žingsnelių skaičiavimo mintyse. Labiausiai turbūt galima būtų išskirti mūsų violončelininką, kurio instrumentas yra didžiausias ir įprastai juo grojama tik sėdint. Teko pasukti galvas ir sukonstruoti specialų diržą, kurio pagalba violončelė tapo „mobili“ ir Tomas dabar gali kartu su visais pilnavertiškai atlikti tuos pačius judesius“, – apie iškilusius iššūkius pasakoja IPA nariai.

Jų teigimu, nedidelių nesklandumų ar susidūrimų būta ir pasirodymų metu, bet kolektyvas džiaugiasi, kad „avarijų“ su instrumentais, kurie, kaip žinia, yra labai jautrūs ir trapūs, kol kas nepasitaikė.

„Tikrai ne paslaptis, kad ši programa reikalauja nemažai fizinių pastangų, bet mes muzikantai tam esame užgrūdinti nuo ankstyvos vaikystės“, – sako muzikantai.

Atgimsta naujam sezonui

IPA pasirodymas birželio 5 d. sutampa su naujos kultūrinės erdvės „Dūmų fabrikas“, veiklą vykdančios buvusiame istoriniame Naujosios Vilnios dalgių fabrike, sezono pradžia.
Vieno iš išlikusių istorinių fabriko statinių prikėlimo naujam gyvenimui sumanymo autoriai ir pagrindiniai investuotojai – Linas ir Greta Zakarevičiai.

Vis nykiau atrodęs dalgių fabrikas atgimti ėmė 2019 m. vasarą, kai prasidėjo statinio renovacija bei šalia esančios teritorijos valymas ir tvarkymas. Vykdant pastato rekonstrukciją išskirtinis dėmesys buvo skirtas šio pastato autentiškumo išsaugojimui.

Moderniai suremontuotame ir atnaujintame, tačiau autentiškumo dvasią išsaugojusiame „Dūmų fabrike“ sukurta 1200 kvadratinių metrų ploto ir 12 metrų aukščio erdvė.

„Dūmų fabrike“ jau įgyvendintas ne vienas sumanymas, kaip kad „Kultūros nakties“ vyksmai, meno darbų ekspozicjos, mados renginys „Mados infekcija“, M.Norbutaitės, A.Šiekštelės, K.Černiausko parodos, V.Labučio ir G.Laurinavičiaus muzikinis projektas „Dalgio džiazas“ ir kitokio žanro koncertai, „Stalo teatro“ vaidinimai vaikams, surengta kulinarinė šventė – vokiškos virtuvės fiesta.

„Esame nusiteikę ne rečiau kaip kartą per mėnesį organizuoti koncertą, spektaklį ar meninį eksperimentą“, – patikino „Dūmų fabriko“ kolektyvas.

Sekmadieniai čia skiriami renginiams vaikams ir ekskursijoms, supažindinančioms su Naujosios Vilnios miesto istorija bei dabartimi.

Dar vienas, be IPA „Artšoko“ šį šeštadienį, įdomus muzikinis įvykis vyks liepos 8 d. 19.00 val. – tai bus V. Labučio ir G. Laurinavičiaus džiazo vyksmas „Dalgiai-Dūmai 2“, muzikine kalba tęsiantis pasakojimą apie dalgių fabriko istoriją.

Rugpjūčio savaitgalius „Dūmų fabrike“ planuojama skirti kulinariniam menui pristatyti. Rudenį, jeigu tik bus galima, kultūrinėje erdvėje turėtų vykti šiuolaikinio naujojo cirko pasirodymai, o spalį laukiami net du tarptautiniai festivaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją